EȘTI AICI:
Revista presei – 23 februarie 2021

Revista presei – 23 februarie 2021

Innovation Labs Hackathon Bucuresti 2020 (nou
Se așteaptă înscrierile pentru Hackathonul care va avea loc la Universitatea de Vest din Timişoara
startupcafe.ro

Innovation Labs, programul de accelerare pentru start-up-uri tehnice și mentorat pentru tineri antreprenori, studenți și cercetători, anunță programul Hackathoanelor și programelor de mentorat de 7 luni, organizate în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Când încep înscrierile și cine poate participa.

Ediția 2021 a programului Innovation Labs se va desfășura în format online, pentru a păstra condițiile de siguranță în contextul curent.

Înscrierea la cele 5 Hackathoane din 2021 se poate face până la:

  • 4 martie pentru Hackatoanele din 6-7 martie din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
  • 11 martie pentru Hackatoanele din 13-14 martie din Sibiu și București accesând www.innovationlabs.ro/register.

Innovation Labs este implementat alături de partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea „Babeș–Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

Participanții la Innovation Labs 2020 vor fi împărțiți în trei categorii de echipe, în funcție de specificul acestora:

  • echipe formate exclusiv din studenți
  • echipe spin-off din mediul universitar –  care se adresează echipelor de cercetători cu rezultate tehnice deosebite, care vor beneficia de susținere în procesul de identificare a potențialelor piețe de vânzare și a oportunităților privind aplicarea tehnologiilor dezvoltate în scenarii reale de afaceri;
  • echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială.
Masca Elevi Scoala 728x336
Fluxuri speciale pentru vaccinarea profesorilor impotriva COVID, la Timisoara. Ziua in care devin functionale
opiniatimisoarei.ro

Se deschid fluxuri special dedicate profesorilor care vor sa se imunizaze impotriva COVID 19.

La Timisoara vor functiona 4 astfel de linii de vaccinare, care vor fi organizate in cadrul centrului de la Casa Tineretului.

„Pentru imunizarea exclusiv a cadrelor didactice din județul Timiș, din data de 24 februarie a.c. vor deveni funcționale 4 fluxuri de vaccinare (3 fluxuri – AstraZeneca și 1 flux-Pfizer) în cadrul Casei Tineretului, Str. Arieș, nr. 19. Acest lucru a fost posibil cu implicarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a Primăriei Municipiului Timișoara, a Consiliului Județean Timiș și a mediului universitar din Timiș”, transmit reprezentantii DSP Timis.

Potrivit Inspectoratului Scolar Timis, pana in acest moment, s-au inscris pentru vaccinare peste 50% dintre angajatii din invatamant.

Odata cu deschiderea fluxurilor dedicate lor, acestia nu vor mai fi nevoiti sa isi faca o programare pe platforma nationala de vaccinare, ci se vor imuniza in baza programarilor pe care ISJ si Directia de Sanatate Publica Timis le vor face, la fluxurile sspecial dedicate.

De asemenea, in cadrul fluxurilor ce se vor deschide la Casa Tineretului, vor putea sa primeasca vaccinul si profesorii din invatamantul universitar.

Curteascolii2
Sondaj: 71% din copii susţin că violenţa este prezentă în şcolile lor
adevarul.ro

Un studiu recent al Fundaţiei World Vision România arată că 71% din elevi au fost martori sau victime ale violenţei fie în drumul spre şcoală, fie în timpul pauzelor sau chiar în timpul orelor.

Datele sunt întărite de cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care plasează România pe locul al treillea în Europa în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul de bullying. Acest fenomen se manifestă prin comportamente agresive verbale sau fizice asupra copiilor, cu intenţia de a-i supăra, a-i intimida sau de a le provoca teamă. De cele mai multe ori agresorii sunt alţi copii, de aceeaşi vârstă sau mai mari, iar cauzele sunt multiple. Printre ele se numără chiar abuzurile din familie sau actele de violenţă la care aceştia sunt martori sau victime.   Climatul şcolar este foarte important în dezvoltarea copiilor, care trebuie să se simtă în siguranţă atât acasă, cât şi la şcoală, pentru a putea creşte sănătos.

O altă formă din ce în ce mai răspândită de bullying este cyberbullying-ul, care are loc prin intermediul canalelor digitale şi poate avea efecte negative semnificative asupra victimelor din punct de vedere psihologic. Agresorii care folosesc mediul digital intimidează, umilesc sau ameninţă, folosind mesaje, fotografii sau răspândirea unor zvonuri mincinoase.   Printr-o amplă campanie desfăşurată de Fundaţia World Vision România, peste 16.300 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani din 42 de comunităţi rurale din judeţele Cluj, Iaşi, Vaslui şi Ialomiţa vor învăţa cum să gestioneze fenomenele de bullying şi cyberbullying.    Scopul campaniei „Dă cu love, nu cu hate” este acela de a-i face pe copii să înţeleagă gravitatea acestor fenomene şi să ştie cum să reacţioneze dacă sunt puşi în faţa acestui tip de comportamente, fie că sunt victime sau doar martori ai agresiunii.

 

3902323copildefavorizatfotofacebooksalvaticopiii
2.000 euro pe an pentru un student/elev. E mult? E puțin?
adevarul.ro

Există multe exemple despre impactul generalizării mesei calde oferite în şcoli. Există analize care justifică nevoia şi care demonstrează beneficiile, inclusiv în România. O cantină în comunitate ar fi ajutat enorm în pandemie. România are deja practica alocării unui sume de 10 lei/zi/elev din bugetul de stat.

O investiţie de 6 miliarde de euro pe an înseamnă, pentru fiecare dintre cei aproximativ trei milioane de elevi şi studenţi, o investiţie medie de 2.000 euro pe an[i]. Vă invit să puneţi această valoare în perspectivă cu finanţarea de bază din învăţământul secundar, pe ruta de învăţământ profesional din Elveţia care este de peste 22.000 EUR per an.

Populaţia activă din România este în jur de nouă milioane de persoane. Nu mă refer la ”populaţia ocupată”, ci la cei care au vârsta şi posibilitatea de a munci din punct de vedere al sănătăţii şi capacităţii de muncă. Produsul Intern Public al României planificat pentru 2021 este de 1.129,2 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre cei activi vom contribui la producerea de avuţie naţională cu 125.466 lei, în medie.

Dacă ar fi să simplificăm, în patruzeci de ani de muncă, fiecare dintre noi producem venituri de aproximativ un milion de euro. Cei aproximativ 24.000 de euro[ii], aferenţi unei perioade de şcolarizare de 12 ani, adică 2,4% din milionul menţionat mai devreme, sunt ”recuperaţi”.

Din cele de mai sus se poate reţine că problemele educaţiei sunt influenţate de: 1) demografie; 2) structura de ocupare a populaţiei; 3) capitalul de sănătate/capacitatea de muncă şi 4) valoarea adăugată mică a muncii. O a cincea influenţă este cea identificată de Banca Mondială – din cei în medie 12 ani de şcolarizare (mai exact 11 ani şi 8 luni), un copil din România merge degeaba la şcoală 3,4 ani (reprezentarea decalajului de învăţare dintre numărul de ani de studiu şi competenţele dobândite).

 

1280x670 10 80 Eventsonline
InternetCorp lansează IC Events – Platforma care aduce evenimentele din offline în era digitală
strat.up.ro

IC Events a fost dezvoltată de o echipă de experți cu peste 10 ani de inovație și succes în evenimente de business și lifestyle.

“2020 a fost despre adaptabilitate și curajul de a ieși din zona de confort pentru a ne reconstrui cu toții. După mai bine de 10 ani de experiență în conceperea, organizarea și promovarea evenimentelor offline, am trecut firesc la pasul următor - transpunerea acestora în mediul virtual, păstrând totuși multe dintre caracteristicile vechiului model, pentru a nu vitregi partenerii și participanții de experiența complexă care îi aducea împreună. Ne place să credem că am găsit o formula excelentă care va rămâne un element esențial în mixul evenimentelor chiar și după ce viața va reîncepe să semene cu ce am cunoscut înaintea pandemiei.” a declarat Raluca Mateiu, CEO InternetCorp.

Platforma este ușor de utilizat de către oricine, inclusiv de către reprezentații companiilor care găzduiesc primul lor eveniment online. Utilizarea IC Events este intuitivă, rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru orice business care are ca target extinderea sau construirea propriei comunități active. Utilizatorii din întreaga lume își pot crea propria identitate vizuală pentru eveniment, prin simpla încărcare a logo-ului și a descrierii lor pe platformă.

Mai mult de atât, gazda poate genera cu ușurință un program și o listă de speakeri sau poate crea vizibilitate pentru partenerii care utilizează standurile din zona expo și poate dezvolta un site de prezentare care poate fi folosit în scopuri promoționale. Mai mult, platforma oferă statistici care măsoară interacțiunea și numărul de participanți la fiecare eveniment în parte.

De asemenea, organizatorul are acces complet la lista participanților, iar aceștia primesc e-mailuri de confirmare și remindere pentru eveniment.

Pandemiacarte
CARTE - Pandemia veselă și tristă: natura umană în bestiar
pressone.ro

pandemia ne-a schimbat viețile. Insidios, pe furiș, le-a schimbat. Ne-a schimbat mentalitatea, ne-a schimbat așteptările, ne-a încercat în mod fizic, cognitiv și emoțional, forțându-ne să ne adaptăm la o nouă realitate, în care totul funcționează asemănător, dar atât de diferit față de ce era înainte.

Au apărut conflicte și blocaje acolo unde înainte nu te-ai fi gândit că ar putea exista. Au apărut stări intense, de la revoltă la depresie. Au apărut spaime noi și moduri noi ne a ne asigura confortul și siguranța.

Au apărut altfel de relații umane. Au apărut noi închisori și au fost descoperite noi modalități de evadare. Au apărut noi adevăruri. Au apărut noi convingeri și noi prejudecăți și discriminări.

Au apărut spații. Spații lăsate de lipsa contactului fizic, de răceală, de distanțare, de absența celor plecați dintre noi. Spații care se cer umplute. Și fiecare le umple cu ce poate mai bine, cu ce îi e mai în fire să facă în momente de criză.
Bec Verde 770x540
ANTREPRENORIAT - A fost creată prima cooperativă de energie verde din România. Oricine poate să participe - cum investești și ce câștigi
spotmedia.ro

Cine vrea să facă parte din Cooperativa de Energie trebuie să cumpere o acțiune în valoare de 100 de lei. Tranzacția se face online, pe siteul cooperativei.

Odată finalizată procedura, noul cooperator (membru al cooperativei – n.red.) are de ales. Poate aștepta sau poate începe deja să investească în proiectele cooperativei, împrumutându-i acesteia bani.

Un prim proiect s-a și lansat. Cooperativa se pregătește să cumpere o firmă de furnizare de energie care se numește Apuron Energy SRL.

Apoi va cumpăra și va vinde doar energie verde, cu certificat de orgine. Pe siteul ANRE puteți alta totul despre cine și în ce condiţii emite aceste certificate menite să confirme că energia provine, într-adevăr, din surse regenerabile.

Ca să cumpere Apuron, Cooperativa de Energie are nevoie să își crească numărul de membri și să împrumute de la ei 2 milioane de lei.

Împrumutul minim pe care îl poate acorda un membru cooperativei este de 500 de lei.

Pentru un împrumut scadent la 1 an, dobânda e de 3,7%. Pentru unul scadent la 5 ani, dobânda e de 5,2% pe an.

Adevpan
O investigaţie Associated Press în colaborare cu institutul de cercetare în criminalitate digitală Atlantic Council: mingea dezinformării privind originile pandemiei de COVID-19 între China şi SUA
adevarul.ro

O investigaţie Associated Press în colaborare cu institutul de cercetare în criminalitate digitală Atlantic Council a scos la iveală cum s-a rostogolit mingea dezinformării privind originile pandemiei de COVID-19 între China şi SUA, după ce conspiraţionişti din toate părţile lumii au lansat ideea că virusul a fost creat/scăpat/răspândit intenţionat dintr-un laborator.

Iranul şi Rusia au intrat în joc, amplificând teoria în defavoarea unei ţări sau alteia.  De la Beijing la Washington, Moscova şi Teheran liderii politici şi media aliate au funcţionat ca superspreaders pentru a amplifica teorii ale conspiraţiei legate de originea noului coronavirus - acesta nu ar fi provenit din China, ci din SUA sau chiar Canada, şi folosit ca o armă biologică, relatează The Independent.

Platforma GreatGameIndia a preluat teoria unui virusolog şi fost locotenent-colonel din serviciile militare israeliene, Dany Shoham, şi anume: virusul a fost găsit în plămânii unui saudit şi trimis la laboratoare din Olanda şi apoi Canada, de unde a fost furat de chinezi, potrivit Associated Press.

Oficialii chinezi au reacţionat la o narativă alimentată online de mişcarea QAnon, conspiraţionişti recunoscuţi, media de dreapta americană şi politicieni cum că virusul a fost fabricat în laboratorul din Wuhan.   Conspiraţiile s-au născut aproape în acelaşi timp cu epidemia izbucnită la Wuhan, primele cazuri fiind înregistrate la începutul lunii decembrie. Potrivit Pew Research Center în martie, 1 din 3 americani credeau că virusul a fost creat în laborator şi 1 din 4 erau convinşi că a fost răspândit intenţionat.

Greg Rubini, un conspiraţionist care a pretins că are legături la nivelul serviciilor de informaţii americane şi care a fost preluat de conturile QAnon: Anthony Fauci, consilierul epidemiologic al administraţiei americane, a creat virusul ca să reducă populaţia lumii şi să-l submineze pe Trump.

26 ianuarie. Un bărbat din Mongolia Interioară publică un clip - virusul, o armă biologică a SUA. Este arestat şi amendat pentru dezinformare. People’s Daily, publicaţie de propagandă chineză, îl arată încătuşat ca un avertisment.

O lună şi jumătate mai târziu, ministrul de externe chinez avea să preia conspiraţia şi să o dea mai departe la misiuni diplomatice şi reţeaua globală de ştiri chineză.

7 februarie. Murea de COVID-19 doctorul Li Wenliang, care avertizate asupra pericolului unei epidemii şi fusese mustrat pentru gestul său.

În SUA - voci din media şi politice inclusiv preşedintele Trump şi alţi republicani încep să vorbească de „virusul chinez” . Se creează şi mai multă rumoare pe reţelele sociale şi conturile conspiraţioniste - cercetătorii chinezi au făcut virusul.

22 februarie. People’s Daily: armata SUA a adus virusul în China. Ştirea apare în Helsinki Times şi New Zealand Herald, publicaţii europene care au publicat articolele ca „sponsorizate”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.