EȘTI AICI:
Revista presei – 29 ianuarie 2021

Revista presei – 29 ianuarie 2021

Pirtea 2
Atuurile ce plasează Universitatea de Vest din Timișoara în elita universităților românești
ziuadevest.ro

Potrivit rezultatelor ediției din ianuarie 2021 a Clasamentului internațional Webometrics, Universitatea de Vest Timișoara se plasează pe locul 4 din cele 102 instituţii de învăţământ superior ierarhizate, prezente în acest clasament din cadrul spațiului universitar românesc. La nivel european, UVT se regăseşte pe locul 545, iar la nivel mondial ocupă poziţia 1365.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a explicat că noile poziții ocupate în acest moment de către UVT evidențiază un sens ascendent al poziționării Universității de Vest din Timișoara în comparație cu ediția anterioară a acestui clasament (iulie 2020), pentru ierarhizările de la nivel european (Iulie 2020: poziția 548, cu o evoluție ascendentă de 3 puncte în 2021), respectiv mondial (Iulie 2020: poziția 1401, cu o evoluție ascendentă de 36 puncte în 2021).

Webometrics are la bază date din open sources de încredere şi bazează pe următorii trei indicatori:

  1. Visibility (50%) – Numărul de rețele externe (subrețele) care generează backlink către paginile web ale instituției. Se utilizează valoarea maximă a indicatorului, obţinută de la furnizorii independenți de informaţii inlinks: Ahrefs & Majestic. Pentru o mai mare precizie, se exclud din calcul primele 20 linking domains şi backlink-urile corespunzătoare lor;
  2. Transparency (Openness – 10%) – Numărul de citări ale autorilor de top în funcție de sursă. Se folosesc informaţiile din profilurile instituționale Google Scholar Citations (datele brute sunt disponibile pe acelaşi portal, secţiunea Transparent Ranking: http://www.webometrics.info/en/node/169). Doar profilurile instituţionale sunt selectate;
  3. Excellence (Scholar – 40%) – Datele sunt colectate din Scimago şi reprezintă top 10% cele mai citate lucrări în domeniile de referinţă în ultimii 5 ani, anteriori evaluării.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, apreciază în legătură cu aceste rezultate:

„Rankingul internațional Webometrics indică o bună echilibrare a conținuturilor publicate de UVT în format web, în privința accesului liber la informaţii şi a transparenței, dar și a volumului şi calităţii prezenței noastre în plan electronic.

A devenit esențial pentru universitățile comprehensive, cu vizibilitate internațională, să fie prezente în format web, prin publicarea la scară largă a datelor și materialelor ce reflectă programele de studii și de cercetare pe care le susțin, iar UVT arată din nou că se află în elita universităților din România, inclusiv prin această dimensiune, a prezenței web la standarde înalte.”

Ranking-ul Webometrics este publicat de două ori pe an (datele sunt colectate în primele săptămâni din ianuarie şi iulie pentru a fi publice la sfârșitul acestor luni) şi acoperă mai mult de 31.000 instituții de învățământ superior la nivel mondial.

1827859AfisMuzicaTraditionala
Două noi concursuri de interpretare, în format online, organizate de UVT
tion.ro

Prin Facultatea de Muzică și Teatru, UVT anunță lansarea a două noi concursuri de interpretare, concepute într-un format de desfășurare online.

Primul dintre ele este Concursul Național Muzică Tradițională, interpretare instrumentală și vocală, dedicat elevilor de licee vocaționale din clasele XI-a și XII-a, care se va desfășura în perioada 12-16 aprilie, iar înscrierile înregistrărilor se fac până în 8 aprilie. Cel de-al doilea este Concursul național de flaut „inSuflu”, care se adresează elevilor de liceu, și care este structurat în două categorii: categoria A (clasele XI-XII) și categoria B (clasele IX-X). Pentru concursul de flaut, tinerii concurenții vor trimite o înregistrare a repertoriului impus pentru fiecare categorie, prin transfer, la adresa concursinsuflu@e-uvt.ro, până în de 5 martie.

Concursul Național Muzică Tradițională, interpretare instrumentală și vocală este un concurs național dedicat elevilor de liceu, clasele a XI -a și a XII (liceu vocațional, liceu cu profil uman, Școală Populară de Arte). Categoriile deschise pentru desfășurarea concursului sunt:

· Cânt popular – muzică tradițională;

· Interpretare instrumentală:

· Instrumente cu coarde cu arcuș – vioară, braci, contrabas;

· Instrumente cu coarde lovite – țambal;

· Instrumente de suflat din alamă, din lemn cu ancie, tradiționale cu dop, nai, cimpoi;

· Instrumente cu clape: acordeon solo.

Încrierea candidaților se va realiza prin trimiterea înregistrării și a formularului de înscriere pe adresa de email concursmuzicatraditionala@e-uvt.ro, iar în filmare, candidatul va îmbrăca în mod obligatoriu cu un costum popular din zona de proveniență. Termenul limită de înscriere este 8 aprilie, iar desfășurarea ediției va avea loc între 12 și 16 aprilie 2021. Detaliile concursului AICI.

Concursul național de flaut „inSuflu”, organizat de Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT se adresează elevilor de liceu și este structurat pe două categorii: Categoria A (clasele XI-XII), Categoria B (clasele IX-X). Tinerii flautiști din clasele IX-XII sunt invitați să se înscrie în concurs prin trimiterea unei înregistrări din repertoriul impus pentru fiecare categorie, prin transfer, la adresa concursinsuflu@e-uvt.ro, până la data de 5 martie.

Juriul, format din Matei Ioachimescu (Austria), solist internațional, Ana Oltean (Elveția), solist internațional, pedagog, Kaspar Zehnder (Elveția), dirijor și flautist, director al Festivalului Murten Classics și Agata Igras (Polonia), profesoară la Academia de Muzică „Frederic Chopin” din Varșovia, va aprecia cunoașterea textului, maturitatea artistică, calitățile tehnice și sonore ale fiecărui candidat și va acorda premiile conform acestor criterii. Concursul este realizat alături de Wiener Flötenwerkstatt, Asociația „Niște Oameni” și Euphonia Music Store. Detaliile despre repertoriu și premii AICI.

Media Studiu
STUDIU Părinții și profesorii s-au SĂTURAT până peste măsură de școala online: elevii NU țin neaparat să revină în bănci
stiripesurse.ro

Cei mai mulți profesori și părinți din România vor ca elevii să revină cât mai curând în bănci. Elevii, însă, au păreri împărțite, o mare parte dintre ei nefiind împotriva cursurilor online. Sondajul a fost realizat de Organizația Salvați Copiii pe parcursul lunii decembrie.

Conform rezultatelor sondajului78,4% dintre părinți și 73,1% dintre profesori consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile școlii. Elevii, însă, nu sunt la fel de hotărâți: doar 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii școlilor, conform News.ro.

În ceea ce privește măsurile de siguranță în școli, cei chestionați pun accentul pe utilizarea materialelor igienico-sanitare și pe evitarea aglomerației.

83,5% dintre respondenți consideră că asigurarea condițiilor igienico-sanitare este o condiție necesară pentru deschiderea școlilor, 69,8% spun că e nevoie de asistență medicală în toate școlile, 59,3% dintre cei intervievați vor să fie luate măsuri pentru evitarea aglomerației în jurul școlilor, 45,3% consideră că este necesară reducerea numărului de elevi din clase și 44,8% spun că este nevoie de transport sigur către și dinspre școală.

O altă problemă vizată de sondaj este recuperarea materiei și acoperirea decalajului educațional pentru copiii vulnerabili, care nu au avut o participare reală la educația online. 80.9% consideră utilă revizuirea programei școlare, cu accent pe materia esențială, 43,7% spun că sunt necesare intervenții de sprijin pentru cei care nu au reușit să participe real la educația online și doar 10,2% se pronunță pentru prelungirea duratei cursurilor în acest an școlar.

Copil Zambind In Timp Ce Foloseste Tableta Computer Cursuri Online Gradinita Digitala Pexels 1024x683
Cîmpeanu: În jur de 510.000 de elevi nu au avut acces la tehnologia necesară pentru desfășurarea școlii online
edupedu.ro

În total, în jur de jumătate de milion de copii au avut dificultăți de a accesa tehnologia necesară pentru a participa la școala online în ultimul an, a declarat astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Practic, celor 230.000 de copii care au raportat în primăvara anului trecut că nu au acces la școala online din lipsă de echipamente sau de internet, se adaugă încă 280.000 care au raportat acum aceleași dificultăți, a explicat Cîmpeanu în cadrul unei dezbateri despre cum începe școala organizată de Salvați Copiii România.

Sorin Cîmpeanu:„Avem o serie de date care nu sunt într-o armonie perfectă. Ultimele rapoarte ne arată peste 65.000 de elevi estimați ca fiind în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe primul semestru, deci evident că acești elevi au ajuns în această situație din cauza unor factori care au împiedicat participarea la procesul de educație. În același timp avem raportări de 280.000 de elevi care spun că au avut dificultăți în acces la echipamente IT și de acces la internet.

Aș vrea să precizez că acești 250.000 de elevi care au declarat pe propria răspundere către școli centralizate de inspectorate și centralizate mai apoi de minister survin după ce anul trecut, în luna aprilie, același sistem de educație, aici e un lucru un pic ciudat care e… putem găsi explicații, dar anul trecut au fost 230.000 cei care au declarat că nu au avut acces la echipamente sau la tehnologie.

După care, Ministerul Educației a făcut o achiziție de 250.000 de tablete, acoperitor față de necesarul de 230.000 identificat, care ar fi trebuit să rezolve această situație cu atât mai mult cu cât și autoritățile locale și alte entități au susținut acest proces de dotare a elevilor cu echipamente IT, problema ar fi trebuit să fie rezolvată și totuși, separat de aceștia, au apărut alți 280.000 de elevi care au declarat că nu au avut acces la învățarea online din cauza lipsei de echipamente sau din cauza lipsei de acces la internet.

Js
LUMEA DIGITALĂ - Redesenarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR): Digitalizarea nu mai e o prioritate, ci o urgență esențială pentru transformarea digitală
cursdeguvernare.ro

Guvernul României a anunțat că va finaliza procesul de revizuire a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la data de 5 martie, astfel încât acesta să respecte criteriile stabilite de către Comisia Europeană și să conțină proiecte care pot fi finalizate până la data de 31 decembrie 2026, cel târziu.

Unul dintre capitolele care trebuie ”restructurate” din temelii este cel referitor la Digitalizare.

Solicitarea Comisiei este ca Digitalizarea să beneficieze de 20% din banii alocați fiecărui stat membru UE prin Mecanismul de redresare și reziliență, adică aproximativ 6 miliarde euro din cei 30,4 alocați României.

În prima variantă a planului, transmisă la Bruxelles anul trecut, alocările directe pentru activitățile de digitalizare a marilor servicii publice erau în valoare de de 0,7 miliarde euro. Investiții în digitalizare erau preconizate și în alte domenii precum, tranziția digitală a IMM-urilor, transportul durabil, eficiență energetică, mediu și altele, lipsind însă o claritate cu privire la bugetele efectiv alocate și categoriile de investiții avute în vedere.

O serie întreagă de companii, organizații patronale și profesionale, cât și ONG-uri, au transmis în ultima perioadă propuneri de măsuri și investiții, precum și disponibilitatea de a contribui cu proprii specialiști la revizuirea PNRR.

Printre propunerile semnalate, se regăsește și nevoia de a introduce în PNRR un capitol distinct dedicat digitalizării, care să cuprindă toate dimensiunile relevante acestei direcții principale de reformă.

În același timp, mesajele venite dinspre Bruxelles, fie de la oficiali ai Comisiei, fie de la europarlamentari români, indică dorința clară de a pune accent pe transformarea ”verde” și digitală a economiilor.

 

55462233 303
PIAȚA MUNCII - Piața locurilor de muncă se reapropie de nivelul dinaintea pandemiei. Angajatorii români au început anul în forță și au scos în piață peste 20.000 de noi joburi
profit.ro

Angajatorii români au început anul în forță și au scos în piață peste 20.000 de noi locuri de muncă în doar trei săptămâni lucrătoare, numărul de joburi ofertate apropiindu-se de cel înregistrat în luna ianuarie a anului trecut. Cele mai multe oportunități au venit din partea angajatorilor din retail – peste 4.300 de locuri de muncă au fost postate în luna ianuarie. Prestări servicii a fost al doilea cel mai activ domeniu, din acest punct de vedere, fiind urmat de IT / Telecom, call-center / BPO, industria alimentară, producție și construcții. ”Vedem domenii care luni la rând au stat în așteptare și care acum recuperează, cum este cazul HoReCa, unde au reînceput să se caute oameni, odată cu decizia redeschiderii restaurantelor, chiar dacă încă suntem destul de departe de nivelul din 2020. În plus, dacă anul trecut vorbeam despre angajări masive doar în câteva industrii, care au crescut tocmai pe fondului contextului de criză, acum au reluat angajările și celelalte sectoare. Telecomul sau bankingul sunt două exemple în acest sens”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.