EȘTI AICI:
Revista presei – 5 februarie 2021

Revista presei – 5 februarie 2021

Logo Unita
„Research for UNITA” (Re-UNITA) – un proiect de două milioane de euro, câștigat de Universitatea de Vest Timișoara, în linia de finanțare deschisă de programul Horizon 2020
transilvaniabusiness.ro

Ȋncepând cu anul 2020, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare instituţională şi internaţionalizare, ca parte a alianţei europene UNITA, împreună cu cinci parteneri europeni:

  • Università degli Studi di Torino (Italia),
  • Université de Pau et des Pays de l’Adour (Franţa),
  • Université Savoie Mont Blanc (Franţa),
  • Universidad de Zaragoza (Spania),
  • Universidade Beira Interior (Portugalia).

Proiectul „UNITA – Universitas Montium” se află la baza acestei alianţe, iar sustenabilitatea ei va fi dezvoltată şi prin intermediul proiectelor complementare pe care le vor implementa cele şase universităţi. Un astfel de proiect este „Research for UNITA” (Re-UNITA), care urmează să fie susţinut financiar în cadrul iniţiativei „Science with and for Society”, a programului Horizon 2020, cu suma de două milioane de euro.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, apreciază în legătură cu acest proiect: „Consider că proiectul „Re-UNITA” este începutul unei colaborări de succes între cele șase universități din alianța universitară europeană UNITA, care debutează în acest an sub cele mai bune auspicii. Participarea UVT la acest proiect va conduce la elaborarea de instrumente cât mai practice pentru deschiderea universității în raport cu mediul extern, cu societatea. Obiectivele proiectului vorbesc despre conceptele de „știință pentru cetățeni” și „știință deschisă”, care vor ghida de acum înainte universitatea în comunicarea și împărtășirea rezultatelor de cercetare, cât și în formarea celorlalți actori sociali din comunitate”.

Afis FEAA Concurs Elevi
Concursul 'FEAA ECONOMICA RIPENSIS', la Universitatea de Vest Timişoara. Marilen Pirtea: Noi provocări pentru liceenii din anii terminali, pasionaţi de economie şi dornici de competiție
dcnews.ro

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) va organiza, în perioada 20 - 22 aprilie, prima ediţie a concursului pentru liceenii din anii terminali pasionaţi de economie - 'FEAA ECONOMICA RIPENSIS' -, care se va desfăşura online.

'Succesul, în lumea de astăzi, depinde tot mai mult de cunoştinţele din domeniul marketingului, de educaţia economică şi antreprenorială, dar şi de cultura relaţiilor de afaceri. Elevii care au pasiuni şi înclinaţii către aceste zone ale domeniului economiei se află, cu siguranţă, în elita viitorilor oameni de succes de mâine, care ştiu să îşi valorifice potenţialul şi să se facă remarcaţi.'

'Concursul organizat de Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din UVT îi aşteaptă cu noi provocări frumoase pe elevii din clasele a XI-a sau clasa a XII-a, pasionaţi de economie şi dornici de competiţie', precizează rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat.

Concursul se adresează tuturor elevilor din clasele a XI-a sau clasa a XII-a, indiferent de profil sau specializare, şi este organizat pe mai multe secţiuni:

Economie (Disciplina Economie, clasa a XI-a); Matematică (Disciplina Matematică, clasele IX - XII); Educaţie antreprenorială (Disciplina Educaţie antreprenorială, clasa a X-a); Marketing (Disciplina Marketing, clasa a XI-a); Contabilitate (Disciplina Contabilitate, clasa a XI-a); Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (Disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, clasa a X-a); Finanţe (Disciplina Elemente de statistică, finanţe şi asigurări, clasa a XII-a); Turism (Disciplina Activitatea agenţiei de turism şi cazarea turiştilor, clasa a XI-a); Economie şi afaceri internaţionale (Disciplina Negociere şi contractare, clasa a XII-a).

În cadrul fiecărei secţiuni se va derula online (pe platforma e-learning UVT) proba de evaluare a cunoştinţelor elevilor din clasa a XI-a sau a XII-a şi va consta în soluţionarea individuală a unui test de întrebări formulate în sistem grilă (teoretice şi aplicative). Pe site-ul concursului este afişată tematica şi modele de întrebări pentru fiecare secţiune.

Data limită pentru înregistrare este 30 martie. Liceenii care participă la concurs şi obţin o notă mai mare sau egală cu 8 la oricare dintre secţiunile concursului beneficiază de un punctaj suplimentar (1 punct), care se adaugă la media de admitere FEAA.

Cu Echipa De Stiinta Firebird La Concursul De Stiinta De La NASA Kennedy Space Center 2019 770x540 (2)
Un profesor român povestește cum se face școală în Japonia: Muncesc și 12 ore pe zi și fac aproape toate lucrurile în echipă
spotmedia.ro

Sistemul de învățământ din Japonia este unul dintre cele mai bune din întreaga lume, iar un dascăl român, având legături de sânge cu marele Ion Creangă, are acolo unul dintre cele mai înalte statuturi cu putință: este profesor.

Predă fizica tinerilor niponi cu inima la copiii români și, atunci când are ocazia, se implică pentru a le transmite dascălilor de pe plaiuri mioritice câte puțin din experiența pe care o acumulează zi de zi.

”Cel mai important lucru pe care l-am învățat în Japonia, după mai bine de un deceniu, este să fiu deschis la colaborare și să lucrez cât mai mult în echipă cu alți colegi. Câștigul profesional atât pentru profesor, cât și pentru elev, este uluitor”, spune Teodor Nițu, profesor de fizică la Seisen International School, în Tokyo, Japonia.

Deși este plecat de mai bine de 11 ani din țară, el nu i-a uitat pe copiii României și nici pe colegii săi.

Anul acesta Teodor Nițu a fost speaker la conferința SuperTeach: „Revoluția Mentalității Deschise – Toți pentru unul și unul pentru toți”, în cadrul căreia și-a pus la bătaie toată experiența sa pentru profesorii care vor să fie mai buni în meseria lor.

”Restabiliți demnitatea profesorilor, așa cum au făcut Japonia și Finlanda, și lucrurile se vor schimba” – a fost mesajul său către societatea românească, în cadrul conferinței.

Image 2020 06 10 24047921 41 Recunoastere Faciala
Ministrul digitalizării: Firme mari de cyber-security vor să-și crească prezența la București
euractiv.ro

Ministrul s-a referit la digitalizarea companiilor: 

„Și aici la fel, sunt două componente. Una se referă la partea de instrumente și companiile ar trebui ajutate să beneficieze de instrumente, iar cea de-a doua este partea de incluziune, de atragere în spațiul digital.

Și sunt țări care au procedat așa: au creat condițiile și au găsit instrumente pentru a include în spațiul digital firmele. Pur și simplu, prin organizarea unor rețele naționale de furnizori de cursuri de digitalizare.”

L-am întrebat pe ministrul responsabil cu digitalizarea cum va putea profita România de prezența la București a cyber-centrului european.

„Eu consider că lucrurile vor veni natural. România nu trebuie decât să-și îndeplinească obligațiile pe care le are pentru organizarea acestui centru, dar semnalele pe care le primim din mediu sunt încurajatoare. Sunt companii mari de cyber-security care intenționează să-și mărească prezența la București. Eu sunt sigur că asta va duce la includerea în programele de facultate sau master a unor tematici legate de cyber, și cred că doar prin prezența la București centrul ăsta va crea o efervescență.”

Dreamstime M 196859326 1024x683
Judetul Timis, singurul care ramane in zona rosie. Numarul cazurilor de COVID depaseste 3 la mia de locuitori
ziare.com

Alte 2668 de cazuri noi de infectie cu noul coronavirus au fost depistate in ultimele 24 de ore, conform autoritatilor romane. In total, 738.152 de cazuri au fost identificate de la inceputul pandemiei si pana in prezent.

Dintre acestia, 684.095 au fost declarati vindecati.

Cu privire la incidenta inregistrata la 14 zile, singurul judet care ramane in scenariu rosu, inregistrand astfel o incidenta ce depaseste 3 cazuri la mia de locuitori este judetul Timis.

Concret, aici incidenta este de 3,22 de cazuri la mia de locuitori, raportate in ultimele 24 de ore.

Judetul Maramures inregistreaza 2,9 cazuri de imbolnavire la mia de locuitori, in timp ce in judetul Ilfov sunt 2,3 cazuri depistate la mia de locuitori.

Municipiul Bucuresti are o rata de incidenta de 1,9 cazuri la mia de locuitori.

OTA3NzRmZjFmOTc2YjAxZDlkNmRjZTE2NA==.thumb
Cum se va face școală de luni. Profesorii vor fi responsabili de triajul elevilor care vin la ore
digi24.ro

Începând de luni, 8 februarie, atunci când elevii și preșcolarii se întorc la școală, cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al acestora pe tot parcursul activităţilor şcolare, se arată în draftul ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, care urmează să fie aprobat în contextul redeschiderii școlilor.

Potrivit draftul ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării se va aplica protocolul de izolare.

"În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori", se arată în document.

Marin Popescu ISJ Timis
IŞJ Timiș: Există un deficit foarte mare de cadre medicale în rețeaua școlară
edumaneger.ro

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat că există un deficit foarte mare de personal medical în şcoli, care se limitează la 85 de persoane angajate în municipiile Timişoara şi Lugoj, în timp ce mediile urban mic şi rural nu au deloc astfel de personal în şcoli. El a subliniat că primul triaj epidemiologic al copiilor, înainte de plecare la şcoală sau la grădiniţă, trebuie să-l facă părinţii.

„În Timişoara avem 77 de medici şi asistente în reţeaua medicală şcolară, iar în Lugoj vreo opt, deci 85 maxim, la nivelul judeţului. Este o problemă legată de personalul medical din şcoli, pentru că avem un deficit foarte mare şi este o problemă de sistem, nu doar în judeţul nostru. De luni vor reveni în şcoli cadrele medicale care au ajutat zona DSP. Mai ales în zona preşcolară este presiunea cea mai mare acum, pentru Timişoara”, a afirmat Marin Popescu, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că pentru controlul epidemiologic şcolar s-au făcut eforturi încă de la începutul anului şcolar, de a aduce medici, asistente şi specialişti în zona educaţiei, dar nu s-a reuşit. Acum, IŞJ Timiş împreună cu DSP va încerca să identifice persoane din unităţile de învăţământ care ar putea face triajul, apelând la profesorii de biologie sau de sport.

„Triajul epidemiologic începe în familie, unde părinţii ar trebui să fie conştienţi că dacă copilul are simptome nu-l trimit la şcoală, dar sunt şi situaţii în care copiii sunt asimptomatici şi reacţionează în unitatea de învăţământ. În zona rurală sau urban mică, unde nu avem cadre medicale, reacţia profesorilor trebuie să fie promptă şi eficientă, să observe. Profesorii şi directorii unităţilor de învăţământ vor discuta cu personalul didactic care predă la clasă dacă sunt astfel de cazuri, pentru a lua legătura cu familia, pentru ca elevii să meargă acasă sau la medicul de familie”, a explicat Popescu.

Luisa Fiore
ANTREPRENORIAT - Tot mai multe afaceri sunt construite de tinerii din România într-un domeniu vechi, dar cu idei şi influenţe moderne
businessmagazin.ro

Puţine lucruri pot da aceeaşi încredere de sine pe care o dă o pereche confortabilă de pantofi. Cu tocuri cui sau cu talpă dreaptă şi comodă, încălţămintea perfectă e un accesoriu pentru reuşită. Antreprenorii români au intrat şi pe această nişă cu afaceri de la zero în ultimii ani şi au dat naştere unor branduri autohtone, numai bune de pus în picioare. Luisa Fiore, 5th Element sau Joyas sunt numai câteva exemple de businessuri întemeiate în România, care au fost prezentate de-a lungul timpului în cadrul proiectului ZF Afaceri de la zero.

Luisa Fiore

Luiza Roată, IT-ist de meserie, a plecat din compania în care lucra în urmă cu aproape patru ani şi a pornit de la zero o afacere proprie în producţia de încălţăminte pentru femei. Sub brandul Luisa Fiore, ea face astăzi pantofi într-un atelier din zona Berceni din Bucureşti. „Ideea a apărut dintr-o necesitate, după ce în urmă cu câţiva ani nu găseam pantofi pentru nunta mea. Aşa că am lăsat cariera de corporatistă şi am început să produc de la zero încălţăminte elegantă de damă”, povestea Luiza Roată la emisiunea ZF Afaceri de la zero.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.