EȘTI AICI:
Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport

Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport

Începând de astăzi, 1 noiembrie 2021, studenții din anul I al ciclului de studii universitare de licență, respectiv de masterat, se pot prezenta la InfoCentrul studențesc pentru ridicarea legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport.

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 42 din 31 ianuarie 2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenți, cu modificările și completările ulterioare, studenţii înmatriculați la instituțiile de învățământ superior din România, la programe de studii universitare la forma de învățământ cu frecvență, indiferent de naționalitate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Această reducere se acordă doar în baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport emisă conform modelului reglementat prin Hotărârea de Guvern menționată anterior.

Studenții din anii mai mari de studii, care dețin deja legitimațiile de student pentru reducere/gratuitate la transport, le pot viza pentru anul universitar în curs, prin prezentarea la InfoCentrul studențesc.

Atât ridicarea legitimațiilor, cât și vizarea acestora se realizează în baza unei programări prealabile la InfoCentrul studențesc, linkurile pentru programare fiind disponibile AICI. Menționăm că pentru studenții înmatriculați la facultățile care nu au sediul în clădirea centrală UVT, eliberarea/vizarea legitimațiilor se realizează la InfoCentrul situat în sediul facultății respective.

Recent, UVT s-a alăturat inițiativei European Student Card, demarată la nivelul Comisiei Europene. În acest sens, toți studenții UVT beneficiază de o legitimație de student, în format digital, care poate fi generată prin accesarea ACESTUI LINK. European Student Card permite fiecărui student să se identifice și să se înregistreze electronic, cu ușurință și în siguranță, la instituțiile de învățământ superior din Europa, eliminând necesitatea finalizării procedurilor pe hârtie. Legitimațiile studențești digitale pot fi validate de orice entitate, prin simpla scanare a codului QR existent pe card.

Astfel, legitimația de student (European Student Card) înlocuiește acum carnetul de student (care nu va mai fi eliberat studenților, începând cu acest an universitar) și serveşte drept act academic de identitate, care atestă calitatea de student UVT.

Din păcate, nu este posibil ca această legitimație digitală (European Student Card) să țină locul și legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transportul feroviar, pentru că cea din urmă este reglementată printr-o Hotărâre a Guvernului și se poate elibera doar în format fizic conform modelului stabilit la nivel național și tipărit de Ministerul Educației. 

Tot conform Hotărârii Guvernului României nr. 42/2017, menționate mai sus, cu modificările și completările ulterioare, prin excepţie, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, pentru verificarea legalităţii călătoriei în tren, în locul vizei aplicate anual pe legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport se acceptă și adeverinţă de la instituţia de învăţământ superior, transmisă online, care atestă statutul de student pentru anul universitar în curs şi un act de identitate, respectiv carte de identitate sau paşaport.