EȘTI AICI:
Săptămâna Verde Europeană la UVT

Săptămâna Verde Europeană la UVT

Săptămâna Verde la UVT se află, în 2022, la cea de-a cincea ediție și ne bucură să vă împărtășim că și anul acesta evenimentul a fost selectat de Comisia Europeană ca eveniment partener al Săptămânii Verzi Europene, ce are loc la nivel internațional în perioada 30 mai – 5 iunie 2022.

Programul de anul acesta a fost integral propus de membri ai comunității UVT (studenți, personal academic sau administrativ), evenimentele fiind apoi supuse votului participativ. Mulțumim pe această cale tuturor celor care au făcut posibilă varietatea de inițiative și acțiuni!

30 mai 2022, ora 14:00 – Atelier „Innovative candle making” – GRĂDINA URBANĂ UVT

OilRight, un business social eco-inclusiv din Timișoara, vor expune amenințările aruncării necorespunătoare a uleiului alimentar și soluția cu care ei vin în acest sens: producerea de lumânări având ca materie primă uleiul alimentar generat de gospodăriile din oraș. Aceste explicații vor fi urmate de o demonstrație.

ï Organizator: Maria CIOARĂ, studentă UVT, Facultatea de Sociologie și Psihologie, spec. Psihologie

ï Partener : OilRight, Timișoara, România & UNITA – Universitas Montium

ï Durată estimată eveniment: 60-90 minute

31 mai 2022, ora 10:00 – Atelier de îngrijire a plantelor – GRĂDINA URBANĂ UVT

Ți-ai cumpărat prima ta monstera deliciosa la reducere din supermarket? Sau ești un părinte de plante care caută să își adauge la colecție o monstera albo? Din oricare categorie ai face parte, workshopul acesta ți se potrivește perfect! Alături de echipa de la @bloomonpoint vei învăța o multitudine de sfaturi și trucuri de cum să îngrijești plantele de casă, beneficiile acestora și multe altele, astfel încât veți putea duce o viață mai fericită, mai curată, și mai verde împreună.

ï Organizator: Bloom. – Sara CIORTAN, Rareș MOȚ, Valentin REGEP, Ana VLASIU – studenți UVT, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, spec. Media Digitală, anul I. Cu îndrumarea lect. univ. Dr. Adela-Oana BARBU-BANEȘ-KLEITSCH.

ï Partener : UNITA – Universitas Montium

ï Durată estimată eveniment: 60-90 minute

1 iunie 2022, ora 10:30 – Atelierul Micului Ecologist – GRĂDINA URBANĂ UVT

Copiii (3-6 ani) prezenți vor experimenta conștientizarea propriilor emoții prin intermediul activităților:

  • ascultarea poveștii “Monstrul culorilor” și participarea la dezbateri pe marginea acesteia.
  • crearea propriului ”monstruleț al culorilor” din materiale reutilizate și personalizarea unui tricou prin pictare. Resurse necesare: entuziasm și voie bună. Evenimentul este organizat în condiții optime pentru o grupă de 10-20 copii.

ï Organizator: Andreea RADU – Centru SupportTM, UVT

ï Partener :  Mariana  Cristina  ȚERESCU,  profesor  pentru  învățământ     preșcolar  la  Grădinița  PP12, fondatoarea proiectului Gentuța cu praf de stele – Jurnal de grădiniță și membru în proiectul inEDU, Inițiativă în Educație

ï Durată estimată eveniment: 60 minute (în intervalul 10.30-11.30)

Copiii (7-11 ani) prezenți vor experimenta conștientizarea propriilor emoții prin intermediul activităților:

  • ascultarea poveștii “Monstrul culorilor” și participarea la dezbateri pe marginea acesteia.
  • crearea propriului ”monstruleț al culorilor” din materiale reutilizate și personalizarea unui tricou prin pictare. Resurse necesare: entuziasm și voie bună. Evenimentul este organizat în condiții optime pentru o grupă de 10-20 copii.

ï Organizator: Andreea RADU – Centru SupportTM, UVT

ï Partener : Alina IGA, învățătoare la Școala Babel, fondatoarea proiectului Cufărul cu povești și  membru în proiectul inEDU, Inițiativă în Educație

ï Durată estimată eveniment: 60 minute (în intervalul 10.30-11.30)

2 iunie 2022, ora 13:15 – Vernisaj – Reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale” ca insulă de biodiversitate – GRĂDINA URBANĂ UVT

Proiectul creativ Reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale” ca insulă de biodiversitate a debutat cu o lună în urmă, pe baza unei provocări primite din partea Aquatim. Proiectul creativ se desfășoară în cadrul lucrărilor UVT Digital & Green Living Lab, coordonat de Dr. Alexandra PETCU. Prin abordarea colaborativă de inovare deschisă, 8 echipe multidisciplinare formate din studenți de la Facultatea de Arte și Design (coord. de lect. univ. dr. Sergiu ZEGREAN și conf. univ. dr. Diana ANDREESCU), Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie (lect. univ. dr. Adrian SINITEAN) și Facultatea de Sociologie și Psihologie (conf. univ. dr. Irina MACSINGA, asist. cerc. drd. Patricia ALBULESCU) au propus câte un concept de „Reimaginare a fântânii ca insulă de biodiversitate”. Fiecare concept include aspecte de design, floră specifică (prevenire a poluării, curățare aer și apă, funcție estetică), respectiv storytelling adecvat la percepția cetățenilor cu privire la spațiu.

Cetățenii municipiului Timișoara sunt invitați să voteze propunerea preferat prin accesarea unui formular care va fi făcut public odată cu vernisajul expoziției.

ï Organizator: conf. univ. dr. Diana Andreescu, UVT, Facultatea de Arte și Design

ï Partener : Aquatim SA

ï Durată estimată eveniment : 60 minute

3 iunie 2022, 08.00-20.00 – All green – TOATE SPAȚIILE UNIVERSITAȚII DE VEST DIN TIMIȘOARA

O zi în care toată lumea să se îmbrace în verde pentru a-și arăta susținerea față de sustenabilitate.

ï Organizator: lect. univ. dr. Iris MIHAI, UVT, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării ï Durată estimată eveniment : 12 ore

3 iunie 2022, ora 14.00 – The Impact of Automatic Deployment of Software on Climate Change – GRĂDINA URBANĂ UVT

The increased market demand exacerbated by the Covid19 pandemic determined the application service providers to invest in platforms that allow software to be deployed and run on the Cloud, e.g. Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud. Although the usage of Cloud already reduces the carbon footprint compared to local servers, manual deployment of software could lead to the utilization of extraneous resources. To tackle this issue, automatic deployment is proposed. This is a non-trivial task due to the complexity of the software and to the various Cloud offers. We formalize it as a constrained optimization problem and use mathematical methods (computational logic, graph theory, symmetry breaking) to solve it efficiently.

ï Organizator: conf. univ. dr. Mădălina ERAȘCU, UVT, Facultatea de Matematică și Informatică

ï Durată estimată eveniment : 30-60 minute

4 iunie 2022, ora 16.00 – Grădina Urbană UVT de la prezent la viitor – GRĂDINA URBANĂ UVT

Intervențiile vor fi astfel structurate:

  • Povestea locului – o percepție psihologică a comunității UVT asupra spațiului care a devenit Grădina Urbană – Alin Semenescu;
  • Devenirea locului – o percepție peisagistică asupra spațiului – Raluca Rusu & Alexandru Ciobota;
  • Viitorul locului – licitarea jardinierelor UVT – Patricia Albulescu,

ï Organizator: conf. univ. dr. Irina MACSINGA, UVT, Facultatea de Sociologie și Psihologie

ï Parteneri : Studio Peisaj, TERRApia

ï Durată estimată eveniment : 30-60 minute

4 iunie 2022, ora 19.00 – Cântecul naturii – GRĂDINA URBANĂ UVT

Cântecul naturii este un concert pe care îl propun din dorința de a apropia publicul tănâr de muzica clasică prin intermediul naturii – sursa inepuizabilă pentru inspirație în artă. Propun ca evenimentul să se desfășoare în Grădina UVT, având ca abordare interdisciplinară îmbinarea muzicii, cu pictura și poezia. Elevii și studenții interesați de eveniment se pot înscrie pentru a prezenta propria creație, pentru a da viață unei lucrări muzicale prin propria interpretare și pentru a da culoare naturii prin propria creativitate. Consider că este importantă dezvoltarea competențelor cheie pentru promovarea valorilor culturii/educației locale, regionale, naționale și europene prin practici instructiv – educative și extracurriculare asemenea evenimentului propus. De asemenea, pe lângă conexiunile artei, este nevoie ca elevii și oamenii să-și dezvolte atitudini de buni cetățeni și șă adopte un comportament de respect și grijă pentru natură și pentru sănătate, pentru exprimare culturală în orașul/comunitatea/ împrejurimile în care trăim. Participanții sunt stimulați în a deveni creatori de atitudini sociale pozitive, care combat indiferența și neglijența față de urmările distrugerii mediului prin activitatea umană.

Doresc ca acest eveniment să reunească elevi din școlile de cultură generală, elevi din școli vocaționale, cu studenți care deja urmează drumul artei și care pot deveni modele pentru cei mai tineri. Acest transfer inepuizabil se poate realiza în natură, locul frumoaselor întâlniri.

ï Organizator: Daniel Milencovici, UVT, Facultatea de Sociologie și Psihologie, dom.Psihologie

ï Parteneri : Institutul de Formare a Generațiilor prin Educație, Cultură și Artă, Corul Național de Cameră Madrigal, Programul Național Cantus Mundi, Librăria Cărturești Timișoara

ï Durată estimată eveniment : 60-90 minute

5 iunie 2022 – MountainBACH – concert din muzică de Bach – POIANA ȘERONI DIN MUNŢII ŢARCU

Nu va fi o ieșire la o tură cu mountainbike-ul, ci va fi despre a asculta muzica lui Bach într-un cadru inedit. Propunem o îmbinare a drumeţiei montane cu arta muzicală prin prezentarea unui concert cu muzica lui Johann Sebastian Bach în Poiana Șeroni din Munţii Ţarcu. Bucuria de a petrece timpul în natură va fi amplificată de plăcerea ascultării muzicii lui Bach în amfiteatrul natural format în Poiana Șeroni.

Studenţii vor fi preluaţi din faţa sediului FMT în data de 5 iunie la ora 09:30. La ora 11:30 vom ajunge în Saua Jigoriei, de unde vom continua parcurgerea traseului pe jos, spre Staţia Meteorologică Cuntu, oprindu-ne după aprox. 50 de minute în Poiana Șeroni. Concertul va începe la ora 13, fiind prezentate lucrări pentru flaut și vioară solo, alternativ. Durata concertului va fi de aproximativ o oră. La ora 14 vom continua traseul până la Cabana Meteo Cuntu, ajungând în jurul orei 15. După un scurt răgaz, ne vom întoarce în Saua Jigoriei, de unde studenţii vor fi duși înapoi la sediul UVT.

Vor participa studenţii:

  • de la clasa conf. univ. dr. Cristina Mălăncioiu violoniștii Andrea Petran, Anamaria Joldea, Damaris Prisăcariu, Luiza Prisăcariu, Debora Andronesi, Eunice Bahnaru
  • de la clasa cda. dr. Matei Ioachimescu flautiștii Alexandra Mahu și Dumitru Palagniuc.

Pe de o parte, sperăm ca acei studenţi care nu au cultura mersului pe munte să dezvolte un stil mai sănătos de viaţă, pe de altă parte sperăm ca publicul ce va participa la acest eveniment să revină mai des în sala de concert.

În cazul în care vremea este nefavorabilă, evenimentul va fi amânat.

Locaţiile pe Google Maps: Șaua Jigoriei, Vârful Șeroni, Staţia Meteorologică Cuntu

ï Organizator: conf. univ. dr. Gabriel Mălăncioiu, UVT, Facultatea de Muzică și Teatru

ï Parteneri : conf. univ. dr. Cristina Mălăncioiu, cda. drd. Matei Ioachimescu, UVT, Facultatea de Muzică și Teatru

ï Durată estimată eveniment : 12 ore

5 iunie 2022, ora 12.00 – Let’s talk about (eat) it at picnic! – GRĂDINA URBANĂ UVT

O dezbatere pe tema irosirii mâncării și de ce o facem noi ca specie. O discuție liberă în cadrul unui picnic în care participanții aduc mâncare de acasă și împărtășesc un moment de conexiune cu cei de lângă ei. Teme transversale: economie circulară în sectorul agro-alimentar.

ï Organizator: Corina-Ștefania Verdea, Centru SupportTM, UVT

ï Parteneri :  Andreea  Bălășan  –  Direcția  Generală  Administrativă  UVT,  Alexandra  Petcu  –  Centrul  de Transfer Tehnologic și Inovare UVT

ï Durată estimată eveniment : 60-90 minute

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.