EȘTI AICI:
Doctor Honoris Causa

Doctor Honoris Causa

O galerie de personalități care au devenit membri de onoare ai comunității UVT, în calitate de Doctor Honoris Causa, personalități din toată lumea, care contribuie la creșterea prestigiului și valorii noastre în lumea științei și cercetării europene și internaționale.

Catalog DHC

Arhivă a personalităților marcante ce au primit titlul Doctor Honoris Causa în perioada 2012-2018

Nadia Murad 2
Data acordării: November 23, 2023

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Nadia Murad

Doamna Murad este în prezent Ambasador al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Persoane și este vocea multora care se simt oprimați sau ale căror drepturi sunt încălcate. Ea militează – la nivel local, național și internațional – pentru resurse și schimbări de politici necesare pentru a proteja și sprijini supraviețuitorii violenței sexuale și pentru a reconstrui comunitățile aflate în criză.

Pascal
Data acordării: September 29, 2023

Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum

Pascal Bruckner

Personalitate complexă, Pascal Bruckner este dificil de încadrat într-o anumită categorie de scriitori sau filozofi, fiindcă și aici atingem puncte sensibile.
E suficient să accesăm orice site de pe internet dedicat prezentării generale a personalității sale, ca să dăm peste o informație curioasă prin repetiție: aflăm astfel că Pascal Bruckner este catolic, dintr-o familie creștină, mixtă, protestant-catolică, și că și-a făcut studiile primare și gimnaziale în sistem școlar catolic. Până când nu-i luăm în mână cărțile, nu înțelegem însă miza acestor precizări. Multă vreme după debutul lui în presa de mare tiraj și la edituri de primă mărime, Pascal Bruckner a fost considerat „intelectual evreu”, iar el și-a asumat bucuros această încadrare.

Romaan Beck
Data acordării: June 9, 2023

Doctor Honoris Causa Scientiarum

Prof. Univ. Dr. Roman Beck

Profesorul Beck a fost printre primii care au anticipat rolul contractelor inteligente în crearea monedelor digitale și a sistemelor blockchain naționale. De asemenea, domnia sa a preconizat și conturat domeniul cercetării care vizează sistemele autonome pro-active, domeniu care ar putea fi denumit folosind un termen propus în lucrările domniei sale drept generația următoare în digitalizare. Domnia sa a înțeles relevanța unei abordări descentralizate, cea care sprijină definirea și implementarea de modele de afaceri descentralizate în rețele, unde se poate crea și conserva valoarea.

Rainer
Data acordării: May 29, 2023

Doctor Honoris Causa Scientiarum

Prof. Univ. Dr. Rainer Banse

Domnul Profesor Dr. Rainer BANSE este profesor de psihologie socială și juridică la Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, în prezent șef de catedră al Departamentului de Psihologie, membru al Grupului de consiliere și acreditare pentru servicii corecționale din cadrul Serviciului național de gestionare a infractorilor, Ministerul Justiției, Regatul Unit. A inițiat și este director al unui program de masterat în Psihologie juridică la Departamentul de Psihologie al Universității din Bonn, un program de predare și formare practică care se desfășoară de zece ani și care a avut până în prezent 70 de studenți și peste 120 de absolvenți.

Peter
Data acordării: February 20, 2023

Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum

Peter Sloterdijk

Peter Sloterdijk este mai mult decât un fenomen. Cărțile și aparițiile sale mediatice au luat pe sus lumea intelectuală cu epicentrul în teoria critică de pe continentul nostru, provocând seism după seism, cu unde de șoc mereu ajunse din urmă și amplificate de cutremurul unei noi cărți. Urmărindu-i parcursul de o luxurianță intelectuală și arie de cuprindere culturală incredibile, este practic imposibil să-i faci operei acestui gânditor cu totul ieșit din comun un stop cadru pentru a-l putea descrie, fie și parțial.

Omar
Data acordării: April 4, 2023

Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk e, după propria mărturisire, un autor lent care scrie romane lungi. Opera lui, asemenea Istanbulului, se întinde pe două versante: cel ficțional, alcătuit din douăsprezece romane publicate între anii 1982 și 2022 și din scenarii de film, și cel non-ficțional, care cuprinde eseuri, pagini memorialistice și articole de critică literară.

Markus
Data acordării: July 13, 2023

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Markus Soeder

Markus Söder este un politician desăvârșit care prin îndelungata sa activitate a reușit să transforme politica într-un instrument puternic prin care s-a putut atinge progresul societății germane. Cariera impresionantă a premierului bavarez este definită de pasiunea ferventă pentru slujirea interesului public și dorința arzătoare de a aduce plus valoare vieții oamenilor pe care îi servește.

Jean Marie
Data acordării: April 11, 2023

Doctor Honoris Causa Scientiarum

Lehn Jean Marie

Profesorul Jean-Marie Lehn s-a născut la 30 septembrie 1939, în Rosheim, Franța. A studiat la Universitatea din Strasbourg, unde și-a obținut doctoratul cu o teză despre triterpene, sub îndrumarea profesorului Guy Ourisson (1963). A efectuat o etapă de cercetare postdoctorală la Universitatea Harvard, cu profesorul Robert B. Woodward, laureat al Premiului Nobel (1965). Din 1970, este profesor la Universitatea din Strasbourg. Între 1979 și 2010 a predat și la Collège de France (Departamentul de Interacțiune Moleculară). La Strasbourg, Profesorul Lehn a fondat Institutul de Science et d’Ingénierie Supramoléculaires, al cărui director a fost din 1997 până în 2004. A fost profesor invitat la universități de pe toate continentele.

Jean Pierre
Data acordării: April 18, 2023

Doctor Honoris Causa Scientiarum

Jean Piere Sauvage

Jean-Pierre Sauvage este cunoscut nu numai pentru munca sa, pentru care a primit Premiul Nobel. De exemplu, împreună cu Jean-Marie Lehn, a inițiat, în timpul crizei petrolului din 1973, un proiect care urmărea obținerea hidrogenului din apă și energie solară. Utilizând compuși de ruteniu și rodiu, el a făcut progrese majore în acest domeniu.

Eric Maskin2
Data acordării: July 7, 2023

Doctor Honoris Causa Scientiarum

Erick Stark Maskin

Prof. Dr. Eric Stark Maskin este, fără îndoială, una dintre cele mai importante personalități din domeniul științei economice de astăzi. Acordarea Premiului Nobel în 2007 (împreună cu Leonid Hurwicz și Roger Myerson) „pentru că a pus bazele teoriei proiectării mecanismelor” (așa-numita „reverse game theory”) nu a reprezentat altceva decât recunoașterea influenței sale intelectuale din acest domeniu al cunoaşterii.

Werner
Data acordării: May 26, 2022

Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum

Prof. Univ. Dr. Werner Sollors

Werner SOLLORS, Profesor de Engleză „Henry B. and Anne M. Cabot”, Emeritus, la Universitatea Harvard (Statele Unite ale Americii), este unul dintre numele mondiale de marcă în studiile literare și culturale americane și nu numai. A contribuit esențial la definirea, încadrarea hermeneutică și urmărirea evoluției conceptului de „etnicitate”, unul dintre cele mai proeminente și complexe ale realității imediate, atât la nivel teoretic, conceptual, cât și din punct de vedere practic. Lucrările sale acordă o importanță deosebită analizei dimensiunilor identitare etnice și rasiale, în spiritul diversității și pluralității emergente la nivelul Statelor Unite ale Americii în ultima jumătate de secol.

Victor
Data acordării: June 27, 2022

Doctor Honoris Causa Artis

Prof. Univ. Dr. Victor Stoichita

Victor Ieronim STOICHIȚĂ este unul dintre cei mai importanți istorici și teoreticieni contemporani ai artei, cu o remarcabilă carieră internațională, confirmată de numeroasele sale cărți, publicate în limbi de circulație europeană și universală (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și – nu în ultimul rând – română), precum și o excepțională dimensiune academică. Formația sa intelectuală a fost marcată de studiile de licență, începute la București și continuate la Roma (1968-1973), sub îndrumarea lui Cesare Brandi. În anul 1989, adică la 30 de ani, a obținut titlul de doctor la Paris (Doctorat d’état ès Lettres).

Romita
Data acordării: May 5, 2022

Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum

Prof. Univ. Dr. Romita Iucu

Romiță Iucu s-a născut în Timișoara și a absolvit Liceului Pedagogic ”Carmen Sylva”, ca șef de promoție, în anul 1989. A devenit apoi licențiat, magister și doctor în Științele educației la Universitatea din București, sub coordonarea Prof. univ. dr. Emil Păun, deopotrivă Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara. Toate studiile academice le-a absolvit ca șef de promoție, cu cele mai înalte distincții.

Cristian
Data acordării: May 25, 2022

Doctor Honoris Causa Artis

Macelaru Cristian

Plecat, asemeni lui Enescu, de tânăr în străinătate pentru studii, Cristian Măcelaru este la ora actuală unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Printr-o șansă nemaipomenită părăseşte Timişoara lui iubită, pentru a studia în America vioara şi dirijatul. Primii paşi spre muzică se datorează tatălui: ,,Dorinţa lui era ca fiecare din cei zece copii ai lui să cântăm la un instrument, asta a fost şi prima mea descoperire cu privire la un sunet de ansamblu, deoarece seratele de muzică la noi în casă erau prezente aproape în fiecare zi”.

Emil
Data acordării: November 8, 2022

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Emil Brix

Dr. Emil Brix este un fin diplomat de carieră ce a studiat istoria și filologie engleză la Universitatea din Viena, iar desăvârșirea academică a culminat cu susținerea tezei de doctorat în domeniul istoriei în 1979. Diplomatul de carieră trebuie să fie un fin cunoscător al istoriei și iată că, în cazul domnului ambasador Emil Brix, suntem în prezența unei îngemănări aproape perfecte între studiu și carieră.

David
Data acordării: May 19, 2023

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

David Saranga

Diplomat de anvergură, cu o excelentă ancorare în viața socială, culturală și economică a României, Excelența Sa, domnul David Saranga este și o apreciată prezență mediatică în presa audio-vizuală din România. Nu întâmplător, fiindcă domnul ambasador este și un eminent specialist în domeniul comunicării mediatice, o calitate, de altfel, dovedită cu brio în timpul misiunilor sale diplomatice de Consul General la New York sau de consilier pentru Social Media al Ministerului Afacerilor Externe de la Ierusalim.

Carlos
Data acordării: September 29, 2022

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Carlos Moedas

Ne regăsim în postura de a aduce o binemeritată recunoaștere unui nume important din sfera administrației portugheze și politicii europene, în persoana Domnului Primar al Lisabonei Carlos Manuel Félix Moedas, specialist în multiple domenii cu un parcurs profesional remarcabil, care a studiat în unele dintre cele mai importante universități ale lumii: Lisabona, (unde a absolvit ingineria civilă în 1993 la Instituto Superior tecnico), Paris (printr-un program Erasmus la École Nationale des Ponts et Chaussées) și Harvard (unde a obținut în anul 2000 un Master Degree în Administrarea Afacerilor).

Edward Nicolae Luttwak
Data acordării: November 1, 2021

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Edward Nicolae Luttwak

Cercetător reputat, analist, strateg, autor al unor lucrări majore în domeniile relațiilor internaționale și studiilor strategice, Edward Luttwak este o personalitate globală în istoria teoriei strategice în a doua jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea. În ceea ce privește traiectoria sa intelectuală, Edward Luttwak poate fi considerat în primul rând drept un urmaș al marelui gânditor prusac Carl von Clausewitz, fiindu-i în mod clar îndatorat conceptual, însă, în același timp, prin dezvoltarea critică a conceptelor sale, reușind să îi reinterpreteze viziunea ideatică. Pe lângă toate acestea, o erudiție deosebită și un fin simț al umorului se regăsesc în analizele sale despre diferite situații și scenarii istorice.

Fernando
Data acordării: October 21, 2021

Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum

Prof. Univ. Dr. Fernando Galvan

Fernando Galván, Profesor la Universitatea Alcalá de Henares (Madrid), una dintre cele mai vechi universități din Spania, este o personalitate bine cunoscută pe plan internațional în domeniul anglisticii, unde s-a impus printr-o prodigioasă activitate.

Davenport James 0
Data acordării: September 5, 2019

Doctor Honoris Causa

Prof. dr. James Harold DAVENPORT

James Harold Davenport (born 15 October 1953) is a British computer scientist who works in computer algebra. Having done his PhD and early research at the Computer Laboratory, University of Cambridge, he is the Hebron and Medlock Professor of Information Technology at the University of Bath in Bath, England.

Alis Oancea
Data acordării: July 18, 2019

Doctor Honoris Causa

Prof. univ. dr. Alis Elena OANCEA

Profesor de Filosofia educației, Politici de cercetare și Leadership Academic și Director de Cercetare al Departamentului de Științe ale Educației, al prestigioasei Universități Oxford. De asemenea, doamna profesor Oancea este și Senior Adviser for Research Impact al University of Oxford, iar între 2016-2017 a fost University Pro-Rector, Officer of the University. Totodată, din 2012 este și Governing Body Fellow, University of Oxford, Kellog College, parte a structurii instituționale consultative pentru deciziile strategice.

DHC GerardMorou
Data acordării: May 31, 2019

Doctor Honoris Causa

Prof. dr. GÉRARD A. MOUROU

A petrecut o mare parte din cariera sa în SUA (30 de ani). A slujit în special la Universitatea
din Rochester (NY) și Universitatea din Michigan, Ann Arbor (MI). La Universitatea din Michigan
a fost fondatorul și directorul unui Centru de Excelență al Fundației Naționale pentru Știință
(National Science Foundation) cunoscut sub numele de Centrul de Știință Optică Ultrarapidă
(Ultrafast Optical Science) – CUOS.

Stefan W Hell 3
Data acordării: May 31, 2019

Doctor Honoris Causa

Prof. dr. Dr. h. c. mult. STEFAN W. HELL

A studiat fizica la Universitatea din Heidelberg (1981-1987). A obţinut titlul de doctor în fizică la aceeaşi universitate în anul 1990, cu lucrarea „Reprezentarea microstructurilor transparente în microscopul confocal”. Întreaga carieră ştiinţifică şi-a consacrat-o îmbunătățirii rezoluției microscopiei optice dincolo de limitele atinse până la acel moment de știință, astfel punând bazele microscopiei 4Pi, o variantă îmbunătățită a microscopiei de fluorescență.

DHC AntoineCompagnon
Data acordării: May 6, 2019

Doctor Honoris Causa

Profesor Antoine Compagnon

Parcursul profesional al domnului Antoine Compagnon este impresionant. Ca tânăr
universitar, în anii 80, și-a căutat locul printre mai multe instituții de învățământ superior pentru a
se integra în cele din urmă la Universitatea Paris-Sorbona în 1994. Cum se întâmplă uneori în
mediile academice, prestigiul său pare să fi fost la început mai bine recunoscut în străinătate, de
vreme ce Columbia University l-a cooptat ca profesor încă din 1985. Doar după zece ani Sorbona
a recuperat întârzierea.

DHC Lou Marinoff 1
Data acordării: April 23, 2019

Doctor Honoris Causa

Prof. dr. Louis Joshua MARINOFF

Lider de opinie recunoscut la nivel mondial, Louis Marinoff a colaborat cu think-tank-uri
globale și forumuri de conducere de mare prestigiu, portofoliul său incluzând: Forumul Economic
Mondial (Davos), Horasis (Zürich), Biovision (Lyon), Ducere (Canberra), Festival of Thinkers
(Abu Dhabi), Strategic Foresight Group (Mumbai), China Executive Leadership Academy, Pudong
(Shanghai), Soka Gakkai (Tokyo), Singapore Learning Festival sau Institutul Aspen. Filosoful
canadian este recunoscut pentru consultanța acordată agențiilor guvernamentale, corporațiilor,
investitorilor privați, asociațiilor profesionale și universităților din întreaga lume cu scopul
rezolvării unor situații de criză care implică luarea de decizii cu impact în rândul comunităților
acestora.

Simona Miculescu
Data acordării: March 28, 2019

Doctor Honoris Causa

Ambasador Simona – Mirela Miculescu

Doamna Simona Mirela Miculescu este un model de perseverență și de succes obținut cu multă muncă, pas cu pas, fără a se teme să deschidă drumuri noi. Este prima femeie purtător de cuvânt din istoria Ministerului Afacerilor Externe, prima promotoare a României prin site-uri oficiale pe Internet, prima femeie din istoria diplomatică a României cu rang diplomatic de Ambasador, prima doamnă care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite…Și acestea sunt doar câteva repere din cariera diplomatică impresionantă pe care laureata a parcurs-o până în prezent.

 

Marin Dinu
Data acordării: December 7, 2018

Doctor Honoris Causa

Prof. univ. dr. DINU MARIN

Domnul Marin Dinu este licențiat al Facultății de Economie Generală din cadrul Academiei de Studii Economice din București, promoția 1973, cu lucrarea de diplomă „Sistemul științelor economice”, elaborată sub îndrumarea prestigiosului Academician Nicolae N. Constantinescu. Imediat după absolvirea facultății, în octombrie 1973, a devenit cadru didactic universitar, cu gradul de asistent, la Facultatea de Economie Generală, iar în anul 1984 a obținut
titlul științific de „doctor de economie”, după susținerea tezei de doctorat cu titlul „Strategia dezvoltării științei”, elaborată sub conducerea științifică a reputatului Prof. univ. dr. Constantin Danciu.

Download
Data acordării: November 7, 2018

Doctor Honoris Causa socialium Scientiarum

Prof. dr. Marco Perugini

Profesorul Marco Perugini și-a făcut studiile de licență în psihologie la Universitatea din Roma (Italia), pe care a absolvit-o în 1989, un an de referință pentru România contemporană. Mai apoi a obținut titlul de doctor în Psihologie, în 1993, din partea Universității La Sapienza din Roma. Întreaga sa activitate profesională s-a derulat în zona academică. A fost mai întâi angajat ca cercetător la Universitatea La Sapienza din Roma, apoi a devenit lector la Universitatea din Leicester (UK) în 1998.

Sioman Halep DHC
Data acordării: November 23, 2018

Doctor Honoris Causa

Sportiv Simona Halep

Statisticile spun totul despre ce înseamnă Simona Halep în tenisul mondial. A câștigat turneul de Grand Slam de la Roland Garros (2018), după alte trei finale de Grand Slam: două la Roland Garros (2014, 2017) și una la Australian Open (2018) și după semifinale la celelelte două turnee de Grand Slam. Simona a câștigat de-a lungul carierei alte 18 turnee WTA la simplu (șase în 2013, două în 2014, trei în 2015, trei în 2016, unul în 2017, trei în 2018), dintre care cele mai importante sunt turneele Premier Mandatory de la Indian Wells și Madrid.

Download 1
Data acordării: April 26, 2018

Doctor Honoris Causa

Litterarum Humaniorum Domnul Andrei Pleșu

Fără îndoială, în cultura română, Andrei Pleșu ne reamintește adesea învățătura lui Augustin, uneori explicit, alteori implicit, prin naturalețea erudită, una dintre notele distinctive ale charismei Domniei Sale. Când scrie pamflete sau rememorează întâlnirile formatoare, în observațiile de natură morală și în hermeneutica religioasă foarte personală cu care ne-a obișnuit, în prezențele din mass-media și în inițiativele civice, în jurnale și în calitatea de profesor, Andrei Pleșu urmează aceeași exigență străveche, nu și învechită: acțiunea bună presupune discernământ, dar ar fi o amară iluzie să crezi că poți gândi bine fără să-ți stăpânești graiul.

Download 2
Data acordării: April 16, 2018

Doctor Honoris Causa

Artis Domnului CONSTANTIN CHIRIAC

A vorbi despre Constantin Chiriac este o îndrăzneală ce poate fi scump plătită. Cum poți să-l descrii în cuvinte pe acest mare inițiat, ,,posedat“ de ceea ce Platon numea ,,mania“, adică ,,nebunie divină“. Numai un nebun sublim al teatrului romanesc putea porni de la un festival cu numai câteva țări, pentru a-l ridica apoi la o demnitate mondială. ,,A fost o nebunie. O asumare pe care am făcut-o atunci cu câțiva nebuni frumoși. A crescut în progresie geometrică … O nebunie, iar eu, nebunul cel mai mare“ – mărturisește Constantin Chiriac.

Download 3
Data acordării: March 22, 2018

Doctor Honoris Causa

Scientiarum Domnului Prof. dr. ALBERT – LÁSZLÒ BARABÁSI

Domnul Albert-Laszlo Barabasi s-a născut la Cârța (Karcfalva) în 30 martie 1967. Ambii lui părinți au fost cadre didactice, tatăl a fost profesor de istorie, scriitor și director de muzeu, mama, profesoară de limbă maghiară și coordonatoare a unui teatru de copii. După liceul pe care l-a absolvit la Miercurea Ciuc, la Liceul Marton Aron, Barabasi a studiat fizica la Universitatea din București între anii 1986 și 1989. Și-a început activitatea științifică încă din studenție, publicând în domeniul teoriei haosului.

Download 4
Data acordării: March 5, 2018

Doctor Honoris Causa Artis

Domnului Marcel Iures

Marcel Iureș este modelul pe care Universitatea de Vest din Timișoara își dorește să îl ofere studenților săi nu doar pentru cariera impresionantă, atât la nivel național cât și internațional, ci și pentru principiile sănătoase de viață care i-au ghidat pașii: “Eu am un cult pentru muncă și pentru respectul de sine!”. Acest cult i-a adus succesul, fără însă să cadă în capcana sa.

Images
Data acordării: November 13, 2017

Doctor Honoris Causa

Maia Emilia Ninel Morgenstern

Maia Morgerstern este fiica poporului ales, popor care a cunoscut durerea și blestemul Exilului. Melancolia depărtării, suferința căderii în robie, dorul aprins după spațiul inițiatic, au ,,răstignit“ harfele Ierusalimului în sălcile de pe malurile râurilor Babilonului. Psalmul (136,2) spune cu durere: ,,În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harfele noastre“.

Download 5
Data acordării: October 30, 2017

Doctor Honoris Causa Artis

Remus Laurentiu Georgescu

In ceea ce privește hermeneutica creației, maestrul Remus Georgescu, o așază sub semnul dualității esențiale dintre compozitor și interpret. ,,Actul creativ reprezintă dialogul dintre interpret și compozitor. Codificarea muzicii în simbolurile grafice ale partiturii este o complicitate între compozitor și interpret.

Download 6
Data acordării: July 20, 2017

Doctor Honoris Causa SOCIALIUM SCIENTIARUM

Prof. Univ. Dr. ROLF ARNOLD

Conștient de importanța educației continue și a educației adulților, profesorul Arnold elaborează și publică un număr impresionant de cărți și articole în domeniu și dezvoltă o serie de modele și teorii, preluate și utilizate de numeroși specialiști. În ultimii ani, activităţile de cercetare se concentrează asupra conceperii unei „Pedagogii sistemice” pragmatice, care se dedică întăririi atitudinii şi a competenţelor agenţilor de schimbare în sistemele autoorganizate.

Images 1
Data acordării: June 23, 2017

Doctor Honoris Causa Beneficiorum publicorum

Dr. BERND FABRITIUS

Dr. Bernd Fabritius s-a născut la 14 mai 1965 la Agnita, în România și a emigrat în Germania în 1984, unde a studiat administrația publică, științele politice și dreptul, devenind in 2003 doctor în drept la Universitatea Eberhard-Karls din Tubingen și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cu o teză în cotutelă despre procedura de soluționare a litigiilor administrative în dreptul european.

Download 7
Data acordării: June 21, 2017

Doctor Honoris Causa scientiarum

Academician Dr. Nicolae Victor Zamfir

Academicianul Nicolae-Victor Zamfir este născut la Brașov. După absolvirea Colegiului Național‖Andrei Șaguna‖ din orașul natal, ca membru al echipei României la Olimpiada Internaţională de Fizică, a fost admis direct la Facultatea de Fizicăa Universităţii București.

Download 8
Data acordării: May 18, 2017

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

SERGIU CRISTIAN MANEA

Născut în 1972, Sergiu Manea este unul dintre oamenii de afaceri tineri și extrem de dinamici, care reprezintă școala românească, de bună calitate în mediul de afaceri. Studiile sale la Academia de Studii Economice, București, unde a absolvit o specializare în “Pieţe valutare si Derivative” i-au servit în dezvoltarea unei cariere de succes la nivel internaţional, în roluri manageriale de investment şi corporate banking, fiind pe rând Senior Trader, Director &Trezorier, Director Trading, Director executiv, Vicepreședinte Executiv Trezorerie și Președinte Executiv al unor instituții financiare de prestigiu.

Download 9
Data acordării: May 11, 2017

Doctor Honoris Causa Legum Scientiae

Prof. Univ. Dr. VALERIU STOICA

Profesorul Valeriu Stoica și-a început cariera profesională ca magistrat, în perioada 1976-1987 fiind judecător la Judecătoria Sectorului 5 București și la Tribunalul București, ulterior renunțând la această carieră în favoarea celei universitare. În perioada 1991-1993 a fost profesor și decan al Institutului Național al Magistraturii, instituție care a fost înființată în anul 1991 prin eforturile domniei sale.

Images 2
Data acordării: December 8, 2016

Doctor Honoris Causa Scientiarum

Academician Gheorghe Păun

Academicianul Gheorghe Păun a văzut lumina zilei pe meleaguri argeşene, în Cicăneşti, lângă Curtea de Argeş, un spaţiu încărcat de istorie, pe care dumnealui îl consideră, pe bună dreptate, unul dintre cele mai reprezentative pentru devenirea naţiei române. A absolvit Liceul „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş (1965-1969), apoi Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti (1969-1974). A obţinut doctoratul în matematică la Universitatea din Bucureşti în anul 1977, cu lucrarea „Simularea unor procese economice cu ajutorul teoriei limbajelor formale”, având drept coordonator pe regretatul matematician român Solomon Marcus.

Download 10
Data acordării: October 27, 2016

Doctor Honoris Causa Legum Scientiae

Dr. Roberto Kostoris

Profesorul Roberto E. Kostoris este autorul a mai mult de 200 de articole științifice care abordează aproape toate problemele de procedură penală. Domnia Sa este, de asemenea, autor sau editor a 14 cărţi și monografii, multe dintre acestea fiind traduse în alte limbi de circulație europeană. Principalele sale domenii de cercetare sunt reprezentate de garanțiile procesuale în cadrul procedurilor penale și domeniul privind invaliditatea probelor, în special în ceea ce privește procedeele speciale de investigare.

Download 11
Data acordării: October 6, 2016

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Dr.Basarab Nicolescu

Domnul Basarab Nicolescu este unul din cei mai vizibili și apreciați reprezentanți ai diasporei românești; după ce, în 1959, obține medalia de aur la prima Olimpiadă Internațională de Matematică, iar apoi, după ce susținerea lucrării de diplomă a domniei sale la Universitatea din București a fost văzută ca un adevărat eveniment științific, tânărul Basarab Nicolescu primește o bursă a guvernului francez și rămîne definitiv la Paris, ajungând, prin inteligență și tenacitate, un apreciat cercetător și om de cultură.

Download 12
Data acordării: September 23, 2016

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Dr. LEO KREUZ

Dr. Leo Kreuz s-a născut la 16 noiembrie 1950, în Germania, unde a studiat asistența socială și științele politice, devenind in 1979 doctor în științe politice al Universității Friedrich Wilhelm din Bonn, cu o teză despre construcția, programul și efectele unei organizații înființate în anul 1954 pentru păstrarea vie a dezideratului reunificării germane.

Download 13
Data acordării: June 21, 2016

Doctor Honoris Causa ARTIS

Prof. Univ. Dr. Habil. SORIN ION CRIȘAN

Crescut în Cluj-Napoca, domnul profesor Crișan, urmează cursurile Școlii generale nr. 17 din acest oraș, orientându-se apoi spre un liceu cu profil tehnic, Liceul de chimie industrială „Terapia” Cluj-Napoca, unde urmează specializarea de chimie industrială. Pasiunea pentru chimie este urmată și după absolvirea liceului, pașii purtându-l spre Universitatea „BabeşBolyai” Cluj-Napoca, unde alege să studieze la Facultatea de Tehnologie Chimică, profilul Chimie, specializarea Tehnologia materialelor de construcţii. Finalizează studiile universitare în  1989, dar în 1995 hotărăște să își urmeze adevărata chemare și revine pe băncile școlii, la aceeași universitate, unde alege să se înscrie la Facultatea de Litere, profilul de Artă teatrală, specializarea de Teatrologie.

Download 14
Data acordării: June 8, 2016

Doctor Honoris Causa

Dr. IONEL HAIDUC

Născut în 1937, la Cluj, domnul Ionel Haiduc a studiat în orașul natal, fiind puternic marcat de sfaturile și învățămintele învățătoarei sale și apoi de încrederea acordată de profesorii săi din Colegiul Emil Racoviță. Elev și apoi student de excepție, este atras încă din copilărie de chimie, căreia i se dedică toată viața sa.

Download 14 1
Data acordării: March 30, 2016

Doctor Honoris Causa

Prof. Dr. Dr. h. c. mult. ULRICH SIEBER

Profesorul Ulrich Sieber este fondatorul și promotorul Școlii de cercetare în domeniul dreptului penal comparat (International Max Planck Research School for Comparative Criminal Law), rezultată din asocierea Institutului Max Planck din Freiburg și a Facultății de Drept din cadrul Universității din Freiburg.

Download 15
Data acordării: January 29, 2016

Doctor Honoris Causa

Profesor universitar Dr.Jos é Manuel Durão Barroso

Excelența Sa, José Manuel Durão Barroso este licențiat în drept al Universității din Lisabona, studiile de masterat fiind urmate la Institutul European al Universității din Geneva cu accent pus pe științele economice și cele sociale.

Download 16
Data acordării: December 10, 2015

Doctor Honoris Causa SCIENTIARUM

Dr. Fiz. Marius – Ioan PISO

Născut în 7 ianuarie 1954, Marius-Ioan Piso a urmat şcoala primară şi liceul la Bucureşti, absolvind Facultatea de Fizică în Cluj, la Universitatea Babes-Bolyai, în 1982. Cariera sa de om de ştiinţă a început în acelaşi an, la Institutul de Cercetări Electrotehnice din Bucureşti, unde s-a preocupat de dezvoltarea de senzori inerţiali. În 1990 s-a alăturat Centrului de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti, unde a înfiinţat mai târziu Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

Download 17
Data acordării: November 25, 2015

Doctor Honoris Causa BENEFICIORUM PUBLICORUM

E. S. Domnului Emil Hurezeanu

După 1990, domnul Emil Hurezeanu a revenit în România, de astă dată nu doar pe calea undelor, ci și în mod concret, realizând emisiuni marcante pentru genul jurnalistic, la o serie de canale de televiziune sau radio. Prezența sa elegantă, competența, spiritul lucid, capacitatea de ași argumenta în mod convingător afirmațiile, simțul umorului, cultura și, nu în ultimul rând, excelenta sa limbă română l-au transformat într-un adevărat reper al foarte frământatei noastre istorii recente și, mai concret, al presei din această perioadă.

Download 18
Data acordării: November 17, 2015

Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum

Profesor universitar emerit JACQUES RICHARD

Născut în 1944 în Saint Julien en Genevois, într-o familie cu un adânc respect pentru lumea fascinantă a limbilor clasice, domnul profesor Jacques Richard urmează în paralel studii de economie și de drept, obținând în 1966 diploma la Ecole des Sciences Economiques et Sociales din Paris și în 1968 Diploma de studii de drept privat la Paris- Sorbonnes. Parcursul său educațional a fost mereu marcat de dorința de a îmbina abordarea interdisciplinară a teoriei gestiunii cu studiul limbilor străine care îi permiteau accesul la culturi diferite și la personalitățile marcante din domeniul său principal de interes, contabilitatea.

Download 19 1
Data acordării: November 10, 2015

Doctor Honoris Causa Scientiarium

Profesor universitar emerit IOAN A. RUS

Născut în 1936, domnul Ioan Rus studiază la școala general din satul natal (Ianoșda), apoi la Liceul Emanuil Gojdu din Oradea, unde își descoperă pasiunea pentru științele exacte și ia decizia de a-și urma calea spre cunoaștere în matematică la Facultatea de Matematică din ClujNapoca. La scurt timp după absolvirea studiilor universitare (în 1960), domnul Ioan Rus își efectuează studiile doctorale sub conducerea științifică a domnului professor D.V.Ionescu, beneficiind și de o perioadă de studiu și documentare la Universitatea din Lund, Suedia.

Download 20
Data acordării: November 3, 2015

Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum

Profesor universitar Dr. VICTOR GROZA

Absolvent de psihologie al Universității Tulsa, în 1979, își continuă formarea prin parcurgerea unui ciclu de studii masterale în asistență socială, la Universitatea Oklahoma și apoi, cu un doctorat în sociologie, în 1987, la aceeași universitate. Adept al formării continue, se perfecționează în prevenirea alcoolismului și a consumului de droguri devenind consilier certificat în 1987, apoi supervizor independent în asistență socială, în 1992. Drumul său profesional continuă cu obținerea recunoașterii competențelor sale clinice de către American Association for Marriage and Family Therapy (1998).

Download 21
Data acordării: October 15, 2015

Doctor Honoris Causa Legum scientiae

Profesor universitar Dr. YE QING

Domnul profesor Ye Qing este promotorul acestui tip de parteneriat nu doar din poziția de profesionist de o excelentă factură, ci și din aceea de purtător al celui mai înalt rang din ierarhia academică, Domnia Sa deținând în prezent mandatul de Rector al Universității de Științe Politice și Juridice a Chinei de Est din Shanghai, una dintre cele mai mari și mai prestigioase universități chineze, specializată în drept și științe politice.

Download 22
Data acordării: May 22, 2015

Doctor Honoris Causa LITTERARUM HUMANIORUM

Profesor Emerit David Crystal

De la prima carte, publicată în anul 1964, David Crystal a scris și editat până astăzi peste o sută de volume, cunoscute și traduse pe toate continentele: de la seriile enciclopedice apărute sub egida Universităților Cambridge și Oxford, la volumele apreciate de cititorii mici și mari în colecțiile Penguin, de la cărți de specialitate, la piese de teatru, de la studii lingvistice, la noi abordări ale operelor lui Shakespeare. Nu în ultimul rând, David Crystal este un foarte îndrăgit realizator și prezentator de emisiuni radio (BBC Radio 4, Radio 5, BBC Wales) și TV (BBC1, BBC Knowledge, Infonation, Discovery Channel).

Download 23
Data acordării: April 27, 2015

Doctor Honoris Causa BENEFICIORUM PUBLICORUM

ROMANO PRODI

Domnul Romano Prodi este născut în 1939, în Scandiano (Reggio Emilia). După terminarea Liceului clasic Ariosto din Reggio Emilia, a studiat la Universitatea Catolică din Milano, pe care a absolvit-o în 1961, obținând calificativul CUM LAUDE în drept, cu o teză despre protecționism în dezvoltarea industriei italiene cu prof. Siro Lombardini, continuându-și specializarea la Școala de Economie din Londra, sub supravegherea prof. Basil Yamey, profesor de economie industrială.

Download 25
Data acordării: December 12, 2014

Doctor Honoris Causa LITTERARUM HUMANIORUM

SANDA GOLOPENȚIA

Când spun aceste lucruri, am în minte, mai întâi, impresionanta listă de lucrări academice și literare ale laureatei noastre, listă din care selectez:Sintaxa transformațională a limbii române (lucrare în colaborare cu Emanoil Vasiliu, București, Editura Academiei, 1968; ed. engleză 1972), Lesvoix de la pragmatique (Stanford, Frenchand American Studies, 1988), DesireMachines. A Romanian Love CharmsDatabase (București, Fundația Culturală Română, 1998), Intermemoria, Studii de pragmatică și antropologie (Cluj, Dacia, 2001), dar și Chemarea mâinilor negative (Cartea Românească, 2002), Emigranții Carter (Paideia, 2008), ori Viața noastră cea de toate zilele (Curtea Veche, 2009).

Download 24
Data acordării: December 4, 2014

Doctor Honoris Causa LITTERARUM HUMANIORUM

ANA BLANDIANA

Activitatea creativă a Anei Blandiana poate fi văzută în literatura română ca o punte de legătură cu tradiția literară. De la debutul din anii ’60 și până azi, volumele sale de poeme și cărțile de proză au reprezentat un punct de referință de necontestat pentru generațiile literare care s-au succedat.

Images 3
Data acordării: November 24, 2014

Doctor Honoris Causa ARTIS

FLORIN PIERSIC

Când începi să vorbești despre Florin Piersic, dintr-o dată constați că te aflii într-o mare dificultate. Nu pentru că nu-l cunoști… ci mai degrabă constați că nu știi de unde să începi și cu ce să începi mai întâi, pentru că ori de unde începi, îți dai seama că multitudinea de cuvinte parcă nu sunt suficiente pentru a transmite afecțiunea, respectul, dragostea și tot ceea ce simțim pentru el.

Download 26
Data acordării: November 20, 2014

Doctor Honoris Causa SCIENTIARUM

MIHAI VIȘINESCU

Domnul Prof. univ. dr. Mihai Vişinescu este cercetător ştiinţific la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei din Măgurele – Bucureşti unde a desfăşurat o prodigioasă activitate de cercetare ştiinţifică în domeniul fizicii teoretice, a fizicii energiilor înalte şi particulelor elementare.

Download 27
Data acordării: October 31, 2014

Doctor Honoris Causa SOCIALIUM SCIENTIARUM

BRATOSIN ȘTEFAN

Domnul Profesor Ștefan Bratosin, reușește prin direcțiile sale de cercetare să-și măresacă vizibilitatea națională și internaționala, fapt ce i-au permis să-și aducă contribuția atât la nivel pedagogic cât și la nivelul cercetării în dezvoltarea domeniului SIC, fiind membru fondator a mai multor laboratoare (laboratorul de cercetare interdisciplinar CORHIS al Universității Paul Valéry (2013), rețelei IARSIC care reunește cercetători din 12 țări, laboratorului d’Etudes et de Recherches Appliquées en Sciences Sociales (LERASS) și laboratorului d’Etudes et de Recherches Appliquées en Sciences Sociales (LERASS EA 827) și reviste științifice (Journal for Communication Studies a Universității Paul Valéry, revista electronică French Journal for Media Research). De asemenea, domnul profesor are calitatea de expert –evaluator național (Franța), cu responsabiltăți care vizează evaluarea centrelor de cercetare și a programelor de masterat în SIC și internațional al CNCSIS (România) în cadrul proiectelor FP7 ”Evaluarea calității în universități” și multe altele

Download 28
Data acordării: October 3, 2014

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

GEORGE CRISTIAN MAIOR

Neobosit în găsirea unor răspunsuri în politicile privind securitatea națională și internațională, își urmează visul și participă la cursurile masterale în drept internațional și comparat, dar de data aceasta dincolo de ocean, la Universitatea „George Washington“ din Statele Unite ale Americii.

Images
Data acordării: September 11, 2014

Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum

CLAUDE MARTIN

Profesorul Claude MARTIN reprezintă una dintre eminentele personalități academice ale Franţei fiind profesor al Universităţii Pierre Mendès France din Grenoble, unde, între anii 1982-1987, a fost vice-președinte pe probleme de cercetare și, din 2006 până în 2007, vicepreședinte responsabil cu activitățile legate de studii și viața universitară. Actualmente Domnia Sa este directorul Grupului de Cercetare și Studii în Gestiune (Groupe de Recherche et d‟Étude en Gestion – (GREG) și președintele Rețelei Internaționale PGV (Pays du Groupe de Vysegrad).

Download 1
Data acordării: May 23, 2014

Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum

Prof. Dr. Mihai Tanasescu Vicepresedinte al Bancii Europeane de Investitii

Domnia Sa face parte din elita Academiei de Studii Economice din Bucureşti, fiind absolvent, promoția 1978, al Facultății de Finanţe-Contabilitate. Cariera profesională a început-o în cadrul Ministerului de Finanțe, ceea ce demonstrază faptul că Domnul Mihai Nicolae Tănăsescu a fost condus de o dorință puternică de a se implica și de a se dezvolta, ca specialist, în domeniul financiar–bancar.

Download 1 1
Data acordării: May 21, 2014

Doctor Honoris Causa Litterarum Humanitorium

Prof. Dr. Claudio Magris Scriitor

Personalitate strălucită a lumii științifice și culturale actuale, pe care a îmbogățit-o substanțial prin cele peste douăzeci de volume consacrate istoriei culturale și politice a Europei Centrale, dar și prin operele sale literare ce au relevat și un scriitor de creativitate autentică, domnul Claudio MAGRIS se bucură de multă vreme de recunoaștere internațională. O confirmă cele peste treizeci de distincții dobândite, dar și traducerea în numeroase limbi străine a operei sale.

Download 2
Data acordării: April 25, 2014

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Mariana Gheorghe Director General Executiv OMV Petrom

Calitatea excepțională a unei abordări complexe în domeniul managementului a propulsat-o în câteva din cele mai importante poziții pe care le poate ocupa un economist. A deținut diverse poziții în cadrul a două mari întreprinderi, Policolor/Romferchim, și ulterior funcția de Director General Adjunct al Departamentului de Finanțe Internaționale din cadrul Ministerului Finanțelor din România. A făcut parte dintr-o importantă instituție financiară – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în calitatea de Bancher Asociat, Bancher Principal și, mai apoi, ca Bancher Senior. După privatizarea Petrom, în anul 2004, Doamna Mariana Gheorghe a devenit membră a Consiliului de Administraţie al Petrom ca reprezentant al BERD, până în anul 2006, când a fost numită Director General Executiv al OMV Petrom.

Download 3
Data acordării: April 10, 2014

Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum

Lordul Griffiths de Fforestfach

Lordului Griffiths de Fforestfach, distins membru al Camerei Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Vice-Chairman al prestigioasei companii de investiții Goldman Sachs Internațional. Decizia noastră reprezintă recunoașterea contribuției majore la viața publică a Regatului Unit, precum și a implicării creative în economia globală și în promovarea responsabilității sociale la nivel global.

Download 4
Data acordării: June 22, 2013

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Sven-Georg Adenauer

Konrad Adenauer spunea odată că ”toți trăim sub același cer, dar nu toți avem același orizont”. Acest gând filozofic ce ascunde un adevăr trist, dacă ne gândim la criza europeană, poate fi depășit dacă ne întoarcem la valorile comune și dacă împreună vom încerca să dezvoltăm unitatea de care avem atâta nevoie. În Universitatea de Vest din Timișoara cultivăm cultura unității și a înfrățirii, o cultură pe care o transmitem mai departe cu fiecare generație de absolvenți. Exemplu dumneavoastră ne face să fim mai puternici și mai încrezători în viitorul nostru european!

Download 5
Data acordării: May 21, 2013

Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum

Dumitru Dorin Prunariu

Activitatea ştiinţifică şi agenda publică a domnului dr. ing. Dumitru Dorin PRUNARIU sunt impresionante, domnia sa fiind implicat în ultimii 30 de ani în activităţi specifice la cel mai înalt nivel. Activităţile ştiinţifice se împletesc armonios cu activitatea didactică dar şi cea de promovare a ştiinţei în general şi a activităţilor legate de spaţiul cosmic în particular pe care domnul dr. ing. Dumitru Dorin PRUNARIU le desfăşoară în condiţii de excelenţă în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din ţară şi din străinătate

Informații utile

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.