EȘTI AICI:
Revista presei – 26 noiembrie 2020

Revista presei – 26 noiembrie 2020

Claus
Socio Claus de pandemie – Dăruim inimi 2020, la Timișoara
ziuadevest.ro

Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie din Universitatea de Vest din Timișoara organizează, pentru al treilea an consecutiv manifestarea caritabilă Socio Claus de pandemie – Dăruim inimi, destinată copiilor cu dizabilități.

Evenimentul are loc în contextul proiectului pentru comunitate ”Calitatea vieții copiilor cu autism (TSA) din jud. Timiș”, în perioada 1-24 decembrie 2020, în mediul online.

În fiecare zi din cele 24 premergătoare sărbătorii de Crăciun, pe pagina proiectului ”Calitatea vieții copiilor cu autism (TSA) din jud. Timiș” (https://www.facebook.com/UVTeam.Autism  va fi postat câte un interviu cu părinți ai unor copii speciali, care vor vorbi despre diagnostic, terapii, dificultățile întâlnite în recuperare sau problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi, inclusiv pe plan social.

Dincolo de aspectul caritabil, manifestarea se dorește o campanie de conștientizare și sensibilizare a publicului larg în ceea ce privește situația copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora, de educare a mentalităților în direcția promovării acceptării și a cultivării respectului pentru diversitatea și demnitatea umană.

 

Patapievicilauvt
La UVT Cultura e Capitală - un nou eveniment de marcă, organizat ieri la UVT
facebook.com

La UVT cultura e capitală. Universitatea de Vest din Timișoara a organizat ieri o seară de dialog online pe tema „Civilizația și dreptul de a ofensa”.

Moderator a fost  profesorul și scriitorul Mircea Mihăieș, avându-l ca invitat pe cunoscutul scriitor, filosof și eseist contemporan, Horia-Roman Patapievici.

Membru de onoare al comunității academice a UVT, încă din anul 2012 când i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UVT,  Horia-Roman Patapievici are un bogat parcurs în domeniul culturii și publicisticii.

Producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural, membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises și membru al Uniunii Scriitorilor din România,  Patapievici a debutat ca eseist în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuții diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22, Dilema Veche, Orizont, Vatra, Secolul 20 și Evenimentul Zilei.

Printre cele mai importante scrieri ale domniei sale amintim „Cerul văzut prin lentila”, „Zbor în bătaia săgeții. Eseu asupra formării”, „Politice” sau „Omul recent (Remarks on the Recentness in Man)”.

Evenimentul LIVE se găsește AICI.

Corona App 5002734 1920
Prima aplicație de Avertizare Expunere la Coronavirus, lansată în România
rfi.ro

Prima aplicație care îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus va fi lansată, joi, în România. " Aplicația First Contact este gratuită. Aceasta nu folosește niciun fel de localizare și nici alte date ce ar putea permite identificarea sau urmărirea utilizatorului", anunță dezvoltatorii ei.

“Aplicația First Contact îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (cei infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării (contacții celor infectați). Proiectul a fost inițiat și realizat de ONG-ul Noi, Cetățenii împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT, și s-a derulat pe parcursul a 8 luni de zile", a declarat pentru RFI, Dan Țeca, coordonator proiect First Contact.

“Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte - așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai). Cu această lansare, România reușește să iasă din <zona gri> a Uniunii Europene, unde rămăsese alături de alte 6 state ce nu utilizează (încă) și astfel de aplicații în combaterea pandemiei", mai spune Dan Țeca.

Dezvoltatorii aplicației spun că aceasta folosește tehnologia Bluetooth (Low Energy) cu identificatori temporari și are o arhitectură descentralizată, în care stocarea și procesarea datelor anonime ale întâlnirilor Bluetooth se face exclusiv pe telefonul utilizatorului - astfel, nimeni- autorități sau administratorii sistemului- nu pot afla cine este persoana, cu cine s-a întâlnit, dacă este infectată sau contact al unui infectat, fiindcă nimeni nu are acces la datele din telefonul său.

"Această soluție descentralizată, bazată pe Bluetooth și cu identificatori temporari este general recunoscută (inclusiv în Recomandările Comisiei Europene) ca fiind cea mai indicată pentru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viața lor privată - ea fiind adoptată în 16 din cele 21 de țări UE în care s-au dezvoltat astfel de aplicații (incluzând aici și România). Excepțiile sunt Franța, Ungaria și Cehia, care folosesc o soluție Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria și Cipru, care au adoptat o soluție bazată pe localizare. Principiul de funcționare al aplicației este prezentat grafic pe https://first-contact.ro. Tot de pe site, posesorii de telefoane Android pot să-și descarce acum și aplicația, prin intermediul Google Play. Utilizarea aplicației este cât se poate de simplă - după instalare, nemaifiind necesară intervenția utilizatorului decât la momentul când va fi avertizat sau când vrea să-și avertizeze și el contacții. Rezolvarea pe care am găsit-o, pentru a nu mai fi necesară implicarea autorităților(care nu s-au arătat deloc interesate să colaboreze), constă într-o autoraportare voluntară, prin încărcarea în aplicație a unei copii anonimizate după Buletinul de analize care confirmă că persoana a fost testată Pozitiv Covid. Astfel, cetățenii se pot avertiza rapid între ei, independent de autorități și păstrându-și anonimatul.", explică Dan Țeca.

Pandemieeconomie
ECONOMIE - Coronavirusul va fi urmat de o pandemie a datoriilor
dw.com/ro

Pandemia va costa numeroase vieţi omeneşti și, în același timp, o pierdere economică de 12 bilioane de dolari. De aceea vor creşte masiv şi datoriile. Nicio ţară nu va scăpa de asta, avertizează FMI.

Performanţa economică se va reduce în acest an marcat de pandemia de coronavirus în întreaga lume, avertizează la unison specialiştii. Nu există niciun indiciu care să ateste altceva. Controverse se poartă doar legat de dimensiunea reculului economic şi de şansele de calmare a situaţiei pe termen mediu.

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au publicat săptămânile trecute prognoze sumbre cu cifre catastrofale, în vreme ce guvernele din întreaga lume dau asigurări că economia îşi va reveni curând, începând din 2021.

Atât de rău nu a mai fost niciodată în perioada postbelică

Potrivit calculelor Fondului Monetar Internaţional, performanţa economiei globale va fi în acest an şi în anul viitor cu un total de 12,5 bilioane de dolari (11 bilioane de euro) mai redusă. Aceasta este "cea mai gravă recesiune" de la criza economică mondială de acum aproximativ 90 de ani, a afirmat economista şefă a FMI, Gota Gopinath. Ea a adăugat: "Nicio ţară nu va scăpa neafectată". Pentru a putea face o comparaţie: performanţa valorică brută a economiei germane a fost în 2019 de puţin peste trei bilioane de euro.

Ca o consecinţă a crizei, datoria publică va depăşi în acest an, raportat la performanţa economică, nivelul maxim înregistrat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Conjunctura economică trebuie sprijinită în aceste împrejurări, iar ţările sărace au o şi mai mare nevoie de ajutor din partea statelor bogate. În plus, după depăşirea pandemiei, îndatorarea trebuie iarăşi îngrădită prin măsuri dure de austeritate.

FMI ia în calcul pentru acest an o reducere cu 4,4 la sută a economiei globale şi se aşteaptă la un reviriment în anul 2021, cu o creştere de 5,4 la sută. Dar, potrivit lui Gopinath, această evoluţie pozitivă va avea loc doar cu condiţia ca un al treilea val al pandemiei, cu noi lockdown-uri, să nu intervină, anulând orice creştere.

2marian Preda
Reprezentanţii universităţilor: Educaţia plăteşte cel mai mare preţ al acestei crize. „Această criză suprapune o serie de probleme existente peste problemele acute ale sistemului de educaţie“
zf.ro

Pandemia de COVID-19 a afectat toate sectoarele de activitate din economia locală, însă sistemul de educaţie plăteşte cel mai mare preţ al pandemiei, unul care va avea efecte pe termen lung, cred reprezentanţii învăţământului universitar din România.

Această criză a pandemiei de COVID suprapune o serie de probleme existente peste problemele acute ale sistemului educaţie, crede Sorin Cîmpeanu, rector al USAMV Bucureşti şi fost ministru al educaţiei.

„În educaţie sunt probleme la orice nivel, nu mai vorbesc despre rata de analfabeţi funcţionali, despre rezultatele testelor PISA. Toate aceste lucruri sunt cronice, iar peste acestea s-au suprapus problemele pandemiei. Întreaga societate a plătit costuri pentru această pandemie, economia a plătit şi plăteşte costuri mari pentru criza pe care o traversăm, dar sistemul de educaţie este unul dintre sistemele care plătesc cele mai mari costuri“, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul evenimentului din cadrul conferinţei „2021 - Anul relansării“, organizată de Institutul Naţional de Statistică şi MediaUn

Un Cercetator Roman La Oxford Explica Avantajele Vaccinului Anti Covid 19 Realizat De AstraZeneca Nu Va Necesita Aceleasi Conditii Restrictive
Un cercetator roman la Oxford explica avantajele vaccinului anti-Covid-19 realizat de AstraZeneca: "Nu va necesita aceleasi conditii restrictive"
ziare.com

Stefan Dascalu, cercetator imunolog la Universitatea Oxford, sustine ca principalul avantaj competitiv al vaccinului realizat impreuna cu AstraZeneca, este reprezentat de conditiile de transport.

"In primul rand, tinand cont de mecanismul de functionare, vaccinul Oxford nu va necesita aceleasi conditii restrictive de transport fata de vaccinurile produse de Pfizer si Moderna care sunt produse pe baza de ARN (Acid Ribo Nucleic) si tinand ca molecula aceasta este mult mai instabila au conditii mult mai restrictive de stocare si aici ne uitam la - 70C. (...) Faptul ca pe o perioada indelungata vor fi necesare aceste temperaturi foarte scazute, inseamna un cost suplimentar, inseamna probleme de logistica, probleme de transport, s.a.m.d.", a declarat Stefan Dascalu la RFI.

Pfizer si Moderna au anuntat o eficienta a vaccinului de 95%, in timp ce cea a vaccinului Oxford este cuprinsa intre 70 si 90%.

Dascalu a explicat ca vaccinul de la Oxford se administreaza in doua doze.

Romania a platit un avans catre Comisia Europeana, pentru vaccinul anti-Covid-19, in valoare de 12 milioane de euro.

Comisia Europeana a incheiat cu companiile farmaceutice Pfizer si BioNTech un contract pentru achizitia a 300 de milioane de doze de vaccin impotriva COVID-19. Comisia a mai incheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi si Johnson & Johnson.

Sting 640x360
Lipsește autorizația de securitate la incendiu pentru 84 de școli și grădinițe din Timiș
debanat.ro

Autorizația de securitate la incendiu este „lipsă la apel” în 84 de școli și grădinițe din Timiș, conform ultimelor informații furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ).

84 de clădiri ale școlilor și grădinițelor din Timiș (din 600, câte sunt în total) nu au autorizație de securitate la incendiu. Școala nr. 30 din Timișoara nu are această autorizație, la fel și Liceul Waldorf, Liceul de Arte, Liceul Lenau, Liceul Shakespeare, Electrotimiș, Colegiul Casa Verde, Colegiul Național Bănățean ori Colegiul C.D. Loga. În Timișoara, nici Colegiul Țepeș, Liceul Grigore Moisil, Liceul Baptist, Liceul Logos, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, Grădinița nr. 26 și Grădinița nr. 36 nu au autorizație de securitate la incendiu.

Autorizația de securitate la incendiu este actul administrativ emis de inspectoratul pentru situații de urgență prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale de securitate la incendiu.

Facultate Universitate Studenti Biblioteca Carti Foto Pixabay 1 1024x682
Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – “cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală “capacitatea de a nu fi înșelat”
edupedu.ro

“Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vice-cancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: “pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

  • The Open University din Marea Britanie, unde Tim Blackman este vic-cancelar, este una dintre cele mai mari universități din lume, din punct de vedere al numărului de studenți. Instituția se concentrează de mulți ani, pentru studiile de licență, pe învățământ la distanță. Tim Blackman, cu o carieră de management universitar, este profesor în domeniul științelor sociale.

În articolul său, el citează o carte a expertului în educație Alex Beard, “Nature Born Learners”, care susține că, în lumea digitală, cel mai important rol al educației este acela de a forma “capacitatea de a nu fi înșelat”. Potrivit articolului citat, “învățământul trebuie să îi învețe pe elevi și studenți nu doar să creeze și să descopere informații, ci și să descopere ceea ce nu este adevărat (…)”.

Autorul semnalează încă o problemă, legată de utilizarea tot mai extinsă a inteligenței artificiale: “companiile folosesc deja inteligența artificială în recrutare, dar judecățile făcute de algoritmi se bazează pe opiniile despre lume ale unui grup social foarte restrâns, format din absolvenți ai unui numpr mic de universități foarte selective”.

De aceea, continuă argumentul, este nevoie acum de mai multă alfabetizare a oamenilor în domeniul inteligenței artificiale și de o mai mare participare la discuțiile și inițiativele pe această temă.

Aici intervine învățământul superior: potrivit profesorului citat, universitățile pot contribui la întărirea acestei alfabetizări, dar “pentru ca aceasta să funcționeze, e necesar să deschidem universitățile către mai multe tipuri de studenți. Universitățile fiind și în avangarda tehnologică a digitalizării, incluziunea și diversitatea sunt cu atât mai importante.”

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.