EȘTI AICI:
Revista presei – 2 martie 2022

Revista presei – 2 martie 2022

UVT 620x400
Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) face parte din comitetul de coordonare al campaniei ”Timișoara pentru Ucraina”
educatieprivata.ro

ANOSR a centralizat reacțiile publice ale universităților din România la evenimentele tragice care au loc în țara vecină, precum și activitățile derulate de acestea și de către organizațiile studențești în sprijinul refugiaților.
Este remarcabil faptul că multe universități au reacționat public, condamnând războiul început de Rusia în Ucraina. Este de apreciat faptul că o serie de universități au oferit cazare în căminele studențești, au asigurat mese în cantine, au demarat campanii de donare de produse sau strângere de fonduri.

Organizațiile studențești se implică prin voluntari în tot ce este nevoie pentru sprijinirea refugiaților (voluntariat în vămi, asigurarea transportului, facilitarea cazărilor, campanii de colectare de produse sau donare de sânge).

ANOSR comunică constant cu colegii din Ucraina și îi informează în limba ucraineană despre situația din România, drepturile lor și facilitățile de la vamă și din țară. Sprijinim cazarea refugiaților și preluăm solicitări din grupul de coordonare al Guvernului, discutând punctual cu universitățile și organizațiile studențești. Ne coordonăm zilnic cu organizațiile membre pentru resurse și voluntari.

Echipe ale Universității de Vest din Timișoara, formate din avocați și studenți voluntari, vor susține prin resurse juridice activitatea organizațiilor non-profit implicate în acordarea de asistență pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina și cazare.
Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) face parte din comitetul de coordonare al campaniei ”Timișoara pentru Ucraina” demarată de autoritățile locale. OSUT, alături de OSB Timișoara, asigură sprijin prin voluntarii implicați în colectarea și transmiterea de donații către refugiații din republica Moldova.
Se poate dona pentru Cernăuți:
Cont donații: RO28 RNCB 0255 1510 2294 0001
Banca: BCR
Detalii: Sprijin pentru Ucraina
Titular cont: Fundația Comunitară Timișoara

6138985refugiati Scaled
Implicare pentru ajutorul ucrainenilor. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a cazat o familie de refugiați
tion.ro

Tot mai multă solidaritate se arată față de oamenii care pleacă din Ucraina de teama războiului. Multe asociații din Timiș și autoritățile județene s-au mobilizat pentru o cauză nobilă. Un exemplu de solidaritate vine chiar din partea subprefectului județului Timiș, Ovidiu Drăgănescu, care a cazat o familie de refugiați.

În perioada critică pe care o traversează Ucraina, românii dau dovadă de multă empatie, ajutându-i pe vecinii de la granița de Nord a țării. Și autoritățile județene s-au mobilizat pentru sprijinirea celor veniți din Ucraina. Oamenii din Timiș care doresc să sprijine familiile sau să ajute în orice fel pot trimite intențiile la adresa de e-mail: umanitar.dsu@mai.gov.ro sau cjccitimis@gmail.com. Mesajele sunt colectate și centralizate la nivelul fiecărui județ.

Oamenii continuă să ofere ajutor prin donații și să pună la dispoziție spații de cazare pentru refugiați. Chiar și subprefectul județului Timiș Ovidiu Drăgănescu a primit la el o familie din Ucraina care a ajuns în România: un copil și o mamă.

„Am primit o mamă și un copil în urma apelului de pe grupul Uniți pentru Ucraina, chiar din prima seară, iar ei au ajuns aseară la mine. Nu au nici planuri – dacă vor să plece sau nu – nu știu românește și nici engleză”, a declarat Ovidiu Drăgănescu pentru Tion.

Și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pregătește acțiuni de sprijin umanitar pentru locuitorii orașului Cernăuți. Un comitet local de solidaritate cu victima invaziei rusești a avut loc sâmbătă, 26 februarie, când a demarat campania „Timișoara pentru Ucraina”. Prin intermediul campaniei vor fi sprijiniți refugiații ucraineni care ar putea să ajungă în municipiu. A fost lansată prima strângere de fonduri pentru Cernăuți, pentru ca femeile și copiii care fug din calea războiului să fie găzduiți în condiții bune.

Se văd și primele rezultate ale campaniei. Patru generatoare au ajuns la Cernăuți, s-au strâns aproape 46.000 în mai puțin de două zile, care vor fi folosiți pentru achiziționarea imediată de medicamente și echipamente sanitare de urgență. Cei ce vor să doneze o pot face AICI.

274158880 4681018105342676 3465698767616777578 N
O universitate din Cluj pune la dispoziție zeci de camere de cazare pentru refugiații ucrainieni
actualdecluj.ro

O universitate din Cluj pune la dispoziție zeci de camere de cazare pentru refugiații ucrainieni, încurajează întreaga comunitate academică din Cluj să ajute.

E vorba de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, care a anunațt că pune la dispoziție locuri de cazare cu masă asigurată în hotelurile universității, în 50 de camere, dar și asistență medicală și stomatologică de urgență, consiliere psihologică, medicamente și materiale sanitare. ”Încurajăm întreaga comunitate academică să se alăture inițiativelor civice care au ca scop sprijinirea cetățenilor ucraineni”, transmite UMF.

Amintim, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a anunțat că oferă gratuit evaluări medicale ale animalelor de companie ale refugiaților, și consult de specialitate la clinicile veterinare ale universității, în baza unui act de identitate emis în țara vecină. Cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți, ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ce recent a cumpărat un hotel, Onix, cu 4,6 milioane de euro, și-a anunțat disponibilitatea de sprijin material, ca hrană și cazare. ”Universitatea noastră a anunțat deja autoritățile naționale că se pot baza pe noi în acordarea de sprijin academic și material (ex. cazare/hrană etc.) persoanelor refugiate în această perioadă din Ucraina, dacă va fi nevoie, în funcție de resursele pe care le avem și cadrul legal existent”, a anunțat UBB.

Image 2021 11 7 25162627 41 Elevi Scoala
Universitatea Agronomică Bucureşti îi ajută pe refugiaţii din Ucraina: 190 de tineri au primit cazare şi masă
stiripesurse.ro

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti pune la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina cazare şi hrană, informează un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior.

"Astăzi, 1 martie, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti a venit în întâmpinarea a 190 de tineri refugiaţi din Ucraina. Pentru aceştia este asigurată cazarea în cămine şi masa la cantina universităţii. Colaborăm îndeaproape cu ambasadele care îşi repatriază cetăţenii din calea violenţelor din Ucraina, pentru a răspunde în cel mai bun mod nevoilor specifice ale fiecărei naţionalităţi, inclusiv prin asigurarea de spaţii de cazare şi masă pe termen mai lung", afirmă sursa citată.

USAMV Bucureşti susţine că este în contact cu autorităţile competente şi ambasadele din România pentru a oferi "un ajutor organizat şi cât mai rapid".

"Suntem solidari cu cei care se refugiază din calea agresiunilor militare tragice şi arătăm sprijinul ferm pentru colegii noştri profesori, pentru studenţi şi tineri care au dreptul la siguranţă şi la educaţie. Cu o mobilizare rapidă le asigurăm 3 mese pe zi, la cantina universităţii şi strictul necesar pentru igiena personală. Le mulţumesc pe această cale tuturor studenţilor şi angajaţilor din cadrul universităţii noastre care se implică exemplar, pentru a îşi ajuta colegii vecini", afirmă rectorul USAMV Bucureşti, Răzvan I. Teodorescu, citat în comunicatul de presă.

646x404 (38)
Universitatea Politehnica din Timisoara intinde o mana de ajutor refugiatilor din Ucraina: 120 de locuri de cazare
adevarul.ro

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, a anunţat că, în această fază, instituţia pe care o conduce va pune la dispoziţia autorităţilor 120 locuri de cazare în căminele proprii.

Conducerea Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) i-a contactat pe studenţii români din Ucraina pentru a vedea dacă ei sau familiile lor au nevoie de ajutor. Deocamdată nu sunt probleme. Dar sunt mulţi alţii care au. Rectorul UPT, Florin Drăgan, a anunţat că, în această fază, instituţia pe care o conduce va pune la dispoziţia autorităţilor 120 locuri de cazare în căminele proprii.

„Sunt convins că situaţia din ultimele zile din ţara vecină vă este cunoscută. Generaţiile noastre au avut norocul să nu cunoască astfel de conflicte în Europa între două state mai mari decât România. Am mai avut situaţii de conflict în Balcani în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar parcă nu am simţit tensiunea de acum. Chiar dacă avem convingerea că acest conflict va rămâne departe de noi geografic, este de datoria noastră să întindem o mână către cei care au nevoie de ajutor”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.

De asemenea, au fost demarate discuţii cu conducerea Spitalului Militar Timişoara şi se aşteaptă detalii cu privire la o campanie de donare de sânge în zilele următoare.    Nu în ultimul rând, rectorul Politehnicii timişorene îi îndeamnă pe toţi cei care pot ajuta într-un fel refugiaţii ucrainieni prin diverse donaţii (materiale neperisabile, obiecte vestimentare pentru copii, femei, materiale de igienă şi/sau altele) să se adreseze centrelor de colectare a donaţiilor anunţate oficial, care le transportă zilnic spre punctele unde este nevoie de acestea.

 

Shutterstock 1446860474 LkBr
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ofera locuri de cazare refugiaților din Ucraina
oradesibiu.ro

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu s-a întrunit azi în ședință și a adoptat Hotărârea nr. 3 privind evidența și aprobarea spațiilor de cazare existente la nivelul județului Sibiu, în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15/2022.

În prezent, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pune la dispoziția cetățenilor refugiați și strămutați proveniți din zona de conflict militar din Ucraina 30 de locuri de cazare în cadrul Căminului Studențesc și 50 de locuri de cazare aflate în incinta vilei din Stațiunea Păltiniș. Acestor persoane li se vor asigura cazare hrana zilnică și consiliere psihologică, toate costurile acestor servicii fiind suportate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Menționăm că, lista cu spațiile de cazare va fi actualizată periodic, ele fiind identificate de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

Facem precizarea că, orice persoană fizică sau juridică care își arată disponibilitatea să sprijine această acțiune umanitară este rugată să trimită un e-mail la adresa: umanitar.dsu@mai.gov.ro și să completeze formularul primit automat ca urmare a transmiterii e-mail-ului.

Ioan Aurel Pop Alex Tudor Agerpres Foto
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, îi numește „criminali de război” pe Putin și pe cei care au declanșat invazia din Ucraina
edupedu.ro

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat pentru Edupedu.ro, despre războiul din Ucraina, că „nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică” pentru invazia declanșată de Rusia, iar cei care au dat ordinul de atac, adică Vladimir Putin și clica sa, sunt „criminali de război”. „Poziția mea personală este de revoltă și de condamnare a ceea ce au făcut liderii ruși în frunte cu Putin”, a spus academicianul. El a adăugat: „nu cred că în România, propaganda Sputnik și altele au dat roade”. De remarcat că este prima luare de poziție publică a președintelui Academiei Române, după cinci zile de război.

  • El a adăugat că refuză să comenteze afirmațiile profesorului Oliver Jens Schmitt, preşedintele Secţiei de Istorie a Academiei Austriece de Ştiinţe, care a vorbit, într-un interviu acordat Edupedu.ro, despre „agenții de influență ruși în România”, care au fost preluați de site-ul de propagandă pro-rusă sputnik.md, printre care l-a numit și pe Ioan Aurel Pop. „Eu refuz să comentez asemenea lucruri, domnului Schmitt, în urmă cu 10 ani, i-am tradus o carte, i-am publicat-o, are o chestiune personală legată de mine și refuz să comentez așa ceva, poziția mea a fost întotdeauna pro-occidentală, pentru prezența României în structurile euro-atlantice, iar domnia sa nu face aici decât să se amestece în treburile interne ale unei țări. Eu nu cred că în România, propaganda Sputnik și altele au dat roade”, a spus președintele Academiei Române.
Dreamstime M 242336751 820x547
Mulți oameni de știință și profesori ruși riscă arestarea pentru a-și exprima opoziția față de războiul din Ucraina – Times Higher Education
edupedu.ro

Mulți reprezentanți ai mediului academic din Rusia participă la acțiuni, fie în stradă, fie online sau prin mijloace pentru a protesta față de invazia ordonată de conducerea țării lor în Ucraina, în pofida represiunilor la care este supusă opoziția, scrie publicația de specialitate Times Higher Education. Aceasta trece în revistă diverse modalități de protest la care apelează profesorii, cercetătorii și oamenii de știință ruși care se opun războiului.

Potrivit sursei citate, mulți dintre aceștia susțin demonstrațiile care au avut loc, după declanșarea ofensivei din Ucraina, în 48 de orașe din Rusia, demonstrații soldate cu arestarea a mii de persoane.

Printre demonstranți s-a numărat și Efim Khazanov, fizician și director adjunct în cadrul Institutului de Fizică Aplicată a Academiei Ruse de Științe și care a spus că a ales să iasă în stradă pentru că “e important ca oamenii să știe că sunt mulți” cei care se opun războiului.

  • Pe de altă parte, deși, potrivit publicației menționate, majoritatea reprezentanților mediului academic doresc un sfârșit grabnic pentru conflictul actual, mulți nu protestează public de frica arestului sau a altor măsuri, dar își fac auzită vocea pe alte căi.

Una dintre acestea este semnarea unor petiții online, precum una semnată în ziua lansării conflictului, semnată de mii de cercetători și oameni de știință, care continuă să strângă semnături. Petiția cere încetarea imediată a războiului, pentru care “nu există niciun fel de motiv rațional”.

Scoala 3 700x360
12 şcoli şi grădiniţe particulare din Timişoara, pregătite pentru a deveni centre de zi pentru copiii din Ucraina
debanat.ro

În Timişoara sunt pregătite până acum 12 grădinţe şi şcoli particulare pentru a deveni centre de zi pentru copiii şi tinerii refugiaţi din Ucraina.

La nivel naţional 160 de centre de zi în care pot fi acomodați peste 1.300 de copii și tineri refugiați din Ucraina a fost pregătită până acum de Asociația Școlilor Particulare, anunţă site-ul Edupedu.ro. Dintre acestea 12 sunt din Timişoara Asociaţia precizează că respectivii copii “vor beneficia de activități indoor și outdoor, asistență psihologică și lecții de limba română.”

Cele 12 instituţii particulare de învăţănânrt din Timişoara sunt următoarele:

British International School of Timișoara

Colegiul Tehnologic UCECOM Spiru Haret

Școala Primară Elim

Grădinița Lady Bird

Grădinița Tom și Jerry Childcare

Grădinița Lui Goghiță

Grădinița Mogâldeață

Grădinița Infants Royal Club

Grădinița Kipina

Centrul Educațional Evana

Grădinița Planeta Piticilor

Grădinița Infants.

Bastion Punctele Cardinale De Sus 700x336
Ai o idee cu impact pozitiv pentru comunitatea ta? O poti inscrie pentru finantare prin Bugetul Participativ. Consiliul Judetean Timis tripleaza suma de anul trecut
opiniatimisoarei.ro

Lansat in premiera anul trecut, programul de bugetare participativa al Consiliul Judetean Timis continua si in 2022. De data aceasta, instituatia a alocat de trei ori mai multi bani decat anul trecut, respectiv 3 milioane de lei.

Practic, in cadrul acestui program, cetatenii care au idei cu impact pozitiv in dezvoltarea judetului le pot propune, dupa validarea lor de catre o comisie, urmand sa fie votate de catre public. Proiectele care aduna cel mai mare numar de voturi vor fi, mai apoi, implementate de catre Consiliul Judetean Timis.

Regulamentul poate fi consultat pe pagina de internet a Consiliului Judetean Timis. Toti cei interesati, persoane fizice sau juridice, pot depune in scris propuneri, sugestii sau opinii, cu valoare de recomandare, la Registratura generala a Consiliului Judetean Timis, sau prin email, la adresa cornelia.paraipan@cjtimis.ro, pana la data de 07.03.2022, in atentia doamnei Coada Cornelia-Mihaela – responsabil pentru relatia cu societatea civila in aplicarea prevederilor Legii nr. 52/2003.

Conform propunerii de regulament, anul acesta, proiectele depuse trebuie sa se incadreze in domenii precum educatie, sanatate, servicii sociale, mediu/protectia animalelor/ecologizare, urbanism si arhitectura, turism, infrastructura de stimulare a economiei si afacerilor, infrastructura IT si de telecomunicatii. Fiecare persoana fizica sau juridica poate formula o singura propunere pentru fiecare dintre domeniile de mai sus. Proiectele castigatoare vor fi selectate in ordinea numarului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, pana la epuizarea sumei prevazute.

In paralel, proiectele castigatoare din cadrul programului de bugetare participativa din 2021, au fost cuprinse pe lista de investitii din acest an a Consiliului Judetean. Pentru pista de biciclete Timisoara – Dumbravita – Giarmata, cu o finantare de 500 mii lei, a fost aprobat un contract de asociere cu Primaria Dumbravita. Procedura de achizitie publica privind atribuirea contractului de executie lucrari va fi initiata, monitorizata si finalizata de catre Consiliul Judetean, institutia avand dreptul de a urmari desfasurarea lucrarilor si de a interveni pentru buna derulare a acestora.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.