EȘTI AICI:
Noi proiecte de infrastructură ale UVT, acceptate pentru finanțare

Noi proiecte de infrastructură ale UVT, acceptate pentru finanțare

Universitatea de Vest din Timișoara a primit cu mare bucurie cele mai recente anunțuri despre rezultatele evaluărilor asupra a două proiecte de infrastructură universitară, promovate prin cererile depuse pentru finanțări prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență și prin Fondul pentru Modernizare al Ministerului Energiei.

Primul dintre aceste două proiecte este cel depus sub titlul „Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului” și vizează construirea, pe un teren din localitatea periurbană Ghiroda, un centru de suport universitar în plină dezvoltare, a unui nou cămin studențesc care va respecta cerințele nZEB plus („o clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero”), prin intermediul căruia se vor asigura 162 de locuri pentru studenții Universității de Vest din Timișoara. Valoarea investiției este de 52.958.278,79 lei, din care 47.235.636,22 lei finanțare nerambursabilă și 5.722.642,57 lei contribuția UVT, o finanțare ce va fi asigurată prin PNRR, Pilonul VI: Politici pentru noua generație. Căminul va fi edificat pe o parcelă de 5.254 mp în comuna Ghiroda, care a fost transferată în administrarea UVT prin hotărârea Consiliului Local al Comunei Ghiroda în luna septembrie a anului 2023. Fiecare cameră va fi dotată cu mobilier funcțional integrat și va fi dotată cu toate utilitățile.

Un al doilea proiect recent evaluat a fost depus pentru finanțare în cadrul apelului deschis de către Fondul pentru Modernizare al Ministerului Energiei, reprezentând o soluție de instalare a unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare, este proiectul cu titlul: „Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, în vederea asigurării autoconsumului Universității de Vest din Timișoara, jud. Timiș”. Valoarea investiției este ce va fi asigurată de Ministerul Energiei este de 12.843.600,54 lei, contribuția proprie financiară a UVT la acest proiect fiind zero. Un rezultat important al acestui proiect va fi operaționalizarea unei unități de producție a energiei regenerabile cu o capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile de 2.168,64 kWp / 1.980,00 kW AC, prin care, se estimează, va fi obținută o producţie netă de energie primară de 175,80  t.e.p./an din surse regenerabile, adică o producție netă totală de energie electrică de 38.634,46  MWh într-o perioadă de 20 de ani. Cu alte cuvinte, 50% din întreg consumul anual de energie al UVT va fi acoperit direct din surse regenerabile proprii. Un alt rezultat al acestui proiect vizează reducerea amprentei de carbon a UVT prin  reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din producția energiei necesare desfășurării activității proprii, iar acest obiectiv va fi instrumentalizat prin acoperirea cu panouri fotovoltaice în vederea asigurării energiei electrice necesare funcționării optime a mai multor clădiri din patrimoniul UVT, respectiv pe acoperișurile a 25 de sedii de facultăți, cămine studențești, baze didactice și de cercetare, săli și facilități de sport, ori alte spații specifice ale universității.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Dezvoltarea, modernizarea și investițiile inteligente în tehnologii energetice reprezintă obiective de mare importanță pentru UVT, cea  mai importantă universitate comprehensivă din vestul țării. Pentru noul cămin al UVT, cu 162 de locuri, care va fi construit în Ghiroda, o locație periurbană față de Timișoara ce se afirmă în ultimii ani ca un adevărat hub de utilități academice și de cercetare, am obținut o finanțare PNRR de peste 10 milioane euro, în timp ce pentru montarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile și spațiile auxiliare ale UVT și pentru instalarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile am obținut peste 2,5 milioane euro, astfel că vom reuși să trecem la un stadiu avansat al independenței energetice. Mulțumim pe această cale Primăriei Ghiroda pentru deschiderea vizionară privind dezvoltarea unui nou campus universitar. Și prin aceste investiții, semnificative ca valoare socială și financiară, contribuim la progresul Timișoarei, consolidând infrastructura și capacitățile centrului nostru universitar, pivotul central al dezvoltării comunității locale pe termen mediu și lung.”

Un alt proiect calificat pentru finanțare prin PNRR se referă la modernizarea și eficientizarea energetică a trei cămine UVT. Proiectul a fost depus sub titlul „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești ale Universității de Vest din Timișoara: C3, C15 și C17” și vizează modernizarea celor trei cămine studențești ale UVT, în vederea asigurării unei infrastructuri de calitate pentru participarea studenților la un proces educațional modern și incluziv. Primul obiectiv general al proiectului de modernizare și eficientizare energetică este modernizarea infrastructurii existente, locuri de cazare, prin reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% și creșterea cu 30% a economiilor de energie primară în cele trei cămine, contribuind la creșterea calității vieții generațiilor viitoare. Cel de-al doilea obiectiv, tot general, se referă la crearea unor spații moderne și a unor medii de învățare performante în căminele UVT, pentru a combate accesul limitat la educație al studenților, în special a celor proveniți din medii socio-economice defavorizate, iar cel de-al treilea obiectiv, de această dată formulat în termeni foarte concreți, se referă la modernizarea a 1200 de locuri de cazare în aceste cămine, dintre care 480 locuri de cazare (40%) pentru studenții proveniți din medii defavorizate, în cele trei cămine studențești, pentru asigurarea dimensiunii sociale și incluzive a învățământului superior.

Valoarea investiției este de 26.326.900,85 lei, din care 23.623.880,00 lei finanțare nerambursabilă și 2.703.020,85 lei contribuția UVT.

Lucrările ce vor fi realizate implică renovarea energetică moderată, cu mai multe soluții tehnice, respectiv reabilitarea  energetică generală a anvelopei termice a clădirilor prin izolarea termică a pereţilor exteriori şi refacerea finisajelor, termoizolarea planseului peste ultimul nivel și a planșeului peste subsol (partea opacă a anvelopei termice), dar și schimbarea tâmplăriei exterioare din PVC (indiferent de starea de uzură) cu tamplarie cu rama din AL cu rupere de punte termică, cu vitraj din geam termoizolant triplu, modernizarea instalațiilor prin înlocuirea conductelor de distribuție agent termic de încălzire și apă caldă de consum,  modernizarea sistemului de iluminat, înlocuind corpurile existente cu corpuri dotate cu surse tip LED, înlocuirea corpurilor statice și a obiectelor sanitare (cu consum redus de apă) și, nu în ultimul rând, introducerea echipamentelor de producere energie din surse regenerabile (fotovoltaice).

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: Trei dintre cele mai importante cămine studențești din campusul universitar timișorean, unde sunt cazați studenții UVT, vor fi modernizate și eficientizate energetic, prin calificarea proiectului pe care l-am depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Și prin aceste investiții, cu o valoare de peste 5,2 milioane euro, aducem la un nivel mult mai bun condițiile de locuire oferite studenților proveniți din țară sau din străinătate, consolidând infrastructura și capacitățile UVT, foarte importante pentru ansamblul calității vieții oferite noilor generații de studenți”.