EȘTI AICI:
„Din toamnă până-n primăvară”. Cenaclul literar francofon „La Pléiade”

„Din toamnă până-n primăvară”. Cenaclul literar francofon „La Pléiade”

Continuând tradiția de mai bine de șaptesprezece ani, cenaclul literar francofon „La Pléiade” a participat în semestrul al doilea al acestui an universitar la concursul național de literatură franceză și francofonă Liste Goncourt: choix roumain (ediția a XI-a) organizat de Institutul Francez din București, la care au participat alte nouă universități din România și din Republica Moldova. Au fost dezbateri literare săptămânale, în fiecare marți, de la 19.30 la 21.00 online, pe baza romanelor intrate în concurs: Jean-Baptiste Andrea, Veiller sur elle, Gaspard Kœnig, Humus, Éric Reinhardt, Sarah, Susanne et l’écrivain, Neige Sinno, Triste tigre. Ediția de anul acesta a fost moderată la Timișoara de Conf. univ. dr. habil. Ramona Malița, drd. Andreea Dobrescu și drd. Claudiu Gherasim, reunind o echipă de studenți, filologi sau non-filologi, din toate programele de studii francofone ale Universității de Vest (licență, masterat și doctorat): Ilinca Agafiței, Bianca Bădescu, Luca Abdulhadi, Elena Saidac, Alexandra Ivănuș, Andreea Dobrescu și Claudiu Gherasim.

Ilinca Agafiței, studentă în anul I (franceză-italiană), ne-a reprezentat cu cinste mare la dezbaterea finală a concursului care a avut loc la București la începutul lui iunie. Institutul  Francez din București a invitat-o pe Ilinca să vorbească la Bookfest despre romanul Veiller sur elle de Jean-Baptiste Andrea (primul situat în ierarhia de la Timișoara, elaborată de echipa noastră de studenți). De asemenea, Ilinca a dat un interviu la Radio France International unde a vorbit despre experiența îmbogățitoare a cenaclului literar timișorean și despre concursul sus menționat. Cenaclul literar „La Pléiade” se dovedește a fi în continuare un eficient loc de formare a viitorilor critici și prezintă oportunități valoroase pentru devenirea și afirmarea tinerilor în studiul francofoniei literare.

Organizatorii sunt mândri de rezultatele ediției din acest an universitar, fiind dornici să valorifice roadele unei munci riguroase prin publicarea contribuțiilor științifice ale participanților. Entuziasmați de rezultatele obținute până în prezent, moderatorii vor continua să propună teme captivante spre dezbatere în cadrul întâlnirilor studenților francofoni.

Conf. univ. dr. habil. Ramona Malița