În data de 13 decembrie 2024, a avut loc la Universitatea Roma 3 (Università degli studi Roma Tre – Dipartimento di Educazione) evenimentul de diseminare Multiplier Event al proiectului Erasmus+ KA220 DILECTINGS (DIgital Literature Educational Competences for Teachers: Intercultural iNclusive Good-practices for Second-language learning), coordonat de către conf. dr. Raffaella Leproni, Università Roma Tre, Italia. În cadrul acestui eveniment, echipa Universității de Vest din Timișoara, formată din conf. dr. Aba-Carina Pârlog (Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Departamentul de Limbi şi Literaturi Moderne) și prof. dr. habil. Marius-Mircea Crișan (coordonator instituțional, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic), a prezentat rezultatele activității de monitorizare a utilizării platformei didactice a proiectului despre lectura digitală şi rolul pregătirii digitale realizate în cadrul procesului de predare-învăţare din ziua de astăzi. Detalii legate de această activitate a echipei UVT sunt disponibile și în volumul intitulat DILECTINGS. DIgital Literature Educational Competencies for Teachers: Intercultural iNclusive Good-practices for Second-language learning, apărut de curând la Editura Universității din Roma 3 (RomaTrE-Press), reprezentând unul dintre obiectivele propuse spre realizare sub umbrela proiectului şi disponibil integral online prin accesarea link-ului: https://romatrepress.uniroma3.it/libro/dilectings-digital-literature-educational-competencies-for-teachers-intercultural-inclusive-good-practices-for-second-language-learning/
Pe lângă discuțiile dedicate specificului implementării acestui proiect, evenimentul de diseminare de la Roma a cuprins și prelegeri pe teme de actualitate din domeniul educației, cum ar fi cea prezentată de către Sharon Tonner-Saunders (University of Dundee, Scoţia) The Power of the Performing Arts to Break Down Linguistic Barriers, care a scos în evidenţă importanţa muzicii în scopul comunicării, exemplificând aceasta prin fundalurile sonore utilizate pentru a marca diverse momente în realizarea unor filme şi nu numai şi a discutat probleme legate de intersemiotică, precum împletirea comunicării muzicale cu cea vizuală. De asemenea, Donatella Fitzgerald (Editura Pearson Longman), Vanessa Hartson Walker (Kids Can) şi Stefania Foggia (Liceo C. Tacito, Roma) au dezvoltat subiectul Digital Mindfulness as a Tool to Help Embrace New Technologies in Language Learning and Education, care pune accentul pe conştientizarea importanţei digitalizării şi adoptării unei stări de spirit pozitive pentru realizarea unui proces de predare-învăţare încununat de succes. Letizia Cinganotto (Università Stranieri Perugia) a discutat lucrarea sa AI for Digital Reading and Language Learning care se axează şi ea pe învăţământul digital, în particular pe inteligenţa artificială considerată un instrument util ce poate veni în întâmpinarea dificultăților din procesul de parcurgere a textelor digitale şi de învăţare a unei limbi străine cu ajutorul acestora.
Reprezentantul liceului Istituto Comprensivo Vitruvio Pollione, colegul nostru de proiect, domnul Cornelius O’Kelly, a prezentat activitatea derulată de către partenerii din învățământul preuniversitar, Schools’ Panel – Embedding eTwinning into Erasmus+ Actions. Acesta a ilustrat proiectul internaţional eTwinning realizat de către colegii de la şcolile implicate în proiect cu imagini sugestive pentru succesul său în rândul elevilor care au învăţat limbi străine şi au efectuat diverse activităţi interactive menite a le spori interesul pentru educaţie. Parteneriatul din învățământul preuniversitar a inclus, pe lângă instituția italiană menționată mai sus, Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, The King’s Hospital School, Dublin, Irlanda și Institutul Miquel Martí I Pol, Roda de Ter, Spania.
Cei patru parteneri de proiect din învățământul universitar , UVIC (Fundació Universitària Balmes, University of Vic, Spania), Universitatea de Vest din Timişoara, TCD (Trinity College Dublin, Iralnda) şi Roma Tre (Università degli Studi Roma Tre, Italia) au prezentat, pe rând, activitățile pe care le-au coordonat (realizarea unui volum digital, monitorizarea pilotării pregătirii digitale pe platforma de proiect, bateria de instrumente digitale adresate învăţământului preuniversitar şi platforma de proiect în sine) şi au evidenţiat atât rezultatele obţinute, cât şi implicaţiile acestora pentru domeniul sau domeniile vizate. Importanţa schimbului de păreri inspirat de tematica proiectului în cadrul evenimentului de diseminare a fost dovedită de impactul său deosebit asupra participanţilor.
Proiectul, evaluat cu un scor deosebit în vederea acceptării spre implementare, se doreşte a înregistra o etapă secundară de cercetare printr-un program DILECTINGS II care să continue linia inovativă iniţială prin obiective noi care să corespundă exigenţelor învățământului digital actual. Activitățile DILECTINGS au fost valorificate și printr-o serie de articole realizate de către partenerii de proiect şi publicate în reviste bine-cunoscute din mediul academic internațional.
