EȘTI AICI:
Ora Pământului la UVT

Ora Pământului la UVT

Earth Hour (Ora Pământului) este un eveniment global inițiat de World Wide Fund for Nature (WWF) Australia, desfășurat pentru prima dată la Sydney, pe 31 martie 2007, cu scopul de a crește gradul de conștientizare privind problemele de mediu printr-un gest simbolic – stingerea luminilor timp de o oră. În România, acest eveniment are loc în numeroase localități și orașe, păstrând același obiectiv de promovare a responsabilității față de mediu. În 2025, evenimentul a fost sărbătorit pe 22 martie.

Programul Național Cantus Mundi, desfășurat sub egida Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, a organizat cea de-a noua ediție a Orei Pământului, un eveniment muzical desfășurat în toate județele din România, implicând coriști, instrumentiști, dirijori și coordonatori zonali. Potrivit statisticilor, 42.000 de români au cântat anul acesta în cadrul acestui eveniment.

La Timișoara, Ora Pământului s-a desfășurat cu sprijinul Departamentului de Științe ale Educației, în holul Universității de Vest din Timișoara, unde corurile participante au susținut momente muzicale dedicate conștientizării importanței protejării mediului. Printre formațiile corale prezente s-au numărat:

  • Corul Der singende Lenau Kindergarten, dirijat de Kaupa Romina;
  • Grupul coral al Școlii Gimnaziale Nr. 25 din Timișoara și corul de copii al Parohiei Ortodoxe din Calea Aradului, sub îndrumarea dirijoarei Mădălina Martinuț;
  • Corul Stropi de Soare al Școlii Gimnaziale Nr. 30, condus de Milicev Camelia;
  • Grupul vocal Ascendis al Departamentului de Științe ale Educației, dirijat de Daniel Milencovici.

La eveniment a participat și asistentul de cercetare drd. Daniel-Alex Milencovici, de la Departamentul de științe ale Educației, reprezentant zonal al Programului Național Cantus Mundi, care a transmis un mesaj participanților: „Suntem astăzi adunaţi aici pentru a sărbători Pământul, cel care ne oferă zi de zi din energia sa, iar astăzi, prin muzica noastră, dorim să-i oferim înapoi un strop din energia noastră. Acest eveniment este despre unitate, prietenie şi armonie. Suntem o mare familie, cântând la unison pentru o planetă verde. Prin mesajul nostru, al cântecelor și nu doar, dorim să atragem atenţia asupra importanţei protejării mediului înconjurător şi a risipei de energie. Vă invităm cu drag să cântaţi alături de noi, să ne unim vocile şi sufletele, să fim un singur cor care vibrează împreună prin melodii alese cu grijă pentru această sărbătoare a naturii. Muzica are puterea de a ne schimba, iar astăzi, prin cântecul nostru, putem contribui la un viitor mai bun pentru noi şi pentru generaţiile ce vor urma!”

Repertoriul de anul acesta a inclus piese variate, precum Imnul Național al României de Anton Pann, Imnul Cantus Mundi de Ion Marin, Dacă vesel se trăiește, cântec popular de origine americană, Vine, vine primăvara de Smaranda Gheorghiu etc., melodii din repertoriul folk și pop, precum Andrii Popa de la trupa Phoenix, Oameni și Acasă de la Smiley.

O inovație a ediției din acest an la nivel național a fost implicarea Fundației CODA Farmecul Tăcerii, care promovează accesul egal la comunicare, educație și dezvoltare personală pentru persoanele cu deficiențe de auz, facilitând implicarea acestora prin introducerea unor coduri QR în broșura Cantus Mundi, care au permis accesul la cântece.

În judetul Timiș, acest eveniment s-a mai organizat în: Lugoj, Voiteg și Lenauheim.

Invităm pe toți cei interesați să ni se alăture anul viitor, pentru a ne bucura împreună de acest eveniment într-un număr cât mai mare și pentru a sprijini planeta prin inițiative ecologice.