EȘTI AICI:
Activitățile proiectului „Lumi la intersecții”

Activitățile proiectului „Lumi la intersecții”

Pe 22 octombrie 2024, la ora 17:00, a avut loc lansarea website-ului www.lumilaintersecții.ro, din cadrul proiectului „Lumi la intersecții”, coordonat de Asociația Narative, având ca parteneri Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării, Institutul Intercultural Timișoara, Asociația Prin Banat, Muzeul Consumatorului Comunist prin Asociația Auăleu, Organizația de Management a Destinației Timișoara. Cu ocazia aceluiași eveniment a avut loc și vernisajul expoziției „Lumi la intersecții. Destine din arhivă” cu lucrări realizate de artista vizuală Renée Renard, precum și vizionarea în premieră a filmului documentar „Lumi la intersecții. Arhivare și proces”, realizat de Maria Năstase și Cinty Ionescu pe parcursul procesului de lucru cu arhiva de istorie orală coordonată de Smaranda Vultur și găzduită de BCUT. Un teaser al documentarului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/-fC3URNK7RM.

Website-ul „Lumi la intersecții” conține rezultatele cercetării calitative a materialelor de arhivă, cercetare realizată începând cu luna iulie a acestui an de o echipă interdisciplinară coordonată de conf. dr. Smaranda Vultur, din care fac parte Nicoleta Mușat, doctor în filologie și cercetătoare, Roxana Rogobete, doctor în filologie, Maria Chiș, cercetătoare, și Maria Odobescu, bibliotecară. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul prof. univ. dr. Vasile Docea, istoric și directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara, alături de conf. dr. Smaranda Vultur și lect. dr. Nicoleta Mușat.

În perioada 16 octombrie – 1 noiembrie 2024 au avut loc mai multe ateliere adresate studenților timișoreni, dar și publicului larg, ateliere care abordează atât teoretic, cât și practic istoria orală, elemente de utilizare a patrimoniului, cursuri de educație interculturală. Atelierele s-au desfășurat la sediul Universității de Vest din Timișoara și la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara, fiind susținute de lect. dr. Roxana Rogobete, lect. dr. Ștefana Ciortea (alături de conf. dr. Smaranda Vultur și Melania Cincea), prof. univ. dr. Alin Gavreliuc, prof. univ. dr. Vasile Docea, prof. univ. dr. Adriana Babeți și dr. Corina Răceanu. Artistele din cadrul proiectului, Cinty Ionescu, Maria Năstase și Renée Renard, au avut o întâlnire cu publicul la Scena (Piața Traian din Timișoara), în cadrul unui Artist Talk pe tema lucrului cu arhiva în practica artistică.

Despre proiect

Proiectul „Lumi la intersecții”, demarat de Asociația Narative în luna iulie a acestui an, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național își propune valorificarea arhivei de istorie orală găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara – partenerul principal al proiectului – și pornește de la o selecție de interviuri cu 50 de persoane din zona Banatului pe tema „povestea vieții”, realizate începând cu anii 1990 și până în zilele noastre, coordonate de conf. dr. Smaranda Vultur, scriitoare și cercetătoare în domeniul istoriei orale, al antropologiei culturale şi al memoriei.

Activitățile proiectului „Lumi la intersecții” au inclus un proces de cercetare calitativă și laboratoare de lucru pe marginea temelor reieșite din studierea arhivei, lansarea unui website dedicat, crearea unui film documentar și realizarea unor lucrări de artă cu focus pe arhivă. Proiectul este inițiat și coordonat de artista multimedia Cinty Ionescu, iar arhiva este coordonată de scriitoarea și cercetătoarea Smaranda Vultur. 

O parte din temele reieșite din parcurgerea interviurilor în etapa de cercetare abordează deportarea, cele două războaie mondiale, relațiile de familie, migrația, alteritatea, istoria locală, precum și emoțiile rememorării unor momente prețioase din istoria personală a bănățenilor intervievați.

Proiectul „Lumi la intersecții” se întâlnește cu arta new media prin intermediul „Ne/Re-văzut”, un alt proiect inițiat de Cinty Ionescu și Asociația Narative și desfășurat în spații publice din Timișoara până la sfârșitul lunii octombrie, proiect care valorifică părți de patrimoniu mai puțin vizibile publicului larg prin utilizarea realității augmentate. Astfel, două dintre poveștile de viață din arhiva proiectului „Lumi la intersecții” au fost evidențiate prin interpretarea lor în instalații 3D care folosesc animații și realitatea augmentată.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.