În perioada 8-13 mai 2024, studenții Facultății de Arte și Design ai Universității de Vest din Timișoara au participat la Tabăra internațională Campus Terra 2024. Tabăra este o practică profesională de sculptură în teracotă în care au participat grupuri de studenți din universitățile din Belgrad, Novi Sad, Cetinje, Timișoara, Tirana, Rijeka și Osijek, însoțiți de profesorii lor.
Tabăra Internațională s-a desfășurat în incinta și sub patronajul Centrului Cultural Terra, din Kikinda, Serbia, care a organizat în această perioadă un proiect mai extins dedicat studenților artiști. Actuala conducere, reprezentată de managerul Lipovan Aleksandar a invitat în această ediție grupuri de studenți de la universitățile de artă și arhitectură din țările învecinate cu Serbia. Astfel, creându-se o mare oportunitate de colaborare și parteneriat între mai multe universități. Întrunite sub pălăria Studioului Internațional Terra, oferind tuturor condiții de lucru într-un spațiu impresionant. Scopul acestei tabere de lucru a fost de a aduna împreună oameni din zone și țări diferite, în ideea de a se cunoaște, a colabora și a învăța împreună și unii de la alții. Instituția denumită Terra Studio își desfășoară activitatea pe teritoriul și în spațiul reamenajat al fostei fabrici de țigle, fiind în trecut un important centru industrial zonal. Atât clădirile, cât și spațiile de depozitare, spațiul expozițional din jurul incintei, dar și actualul muzeu al instituției, sunt spectaculoase. Clădirile frumos proporționate construite din cărămidă cu pereți netencuiți, cu geamuri generoase, lumina bună; cu diverse structuri interioare suspendate din lemn care au rol atât practic cât și estetic, creează un ambient prietenos cu mediu interior-exterior.
Studenții facultății noastre au avut ocazia să practice modelajul la scară mare, exersând dimensiuni monumentale. Modelajul, deși specific ceramicii sculpturale, în aceste condiții a părut mult mai provocator, în condițiile unui studio de sculptură, unde viziunile sculpturalului se limitau datelor tehnice-tradiționale. Avansarea mult mai rapidă a realizării lucrărilor noastre s-a datorat avantajului stăpânirii acestei tehnici arhaice de modelaj liber prin ridicarea pereților formelor prin metoda sulurilor suprapuse. Materialul ceramic brut era curățat și preparat de tehnicienii studioului. Un aspect interesant a fost șansa studenților de a învăța unii de la alții, aceștia primind indicații și corecturi, atât de la profesorii lor, dar și de la profesorii străini și, de asemenea, de la tehnicienii locului. Sculpturile modelate urmează să treacă printr-un proces mai îndelungat și o foarte lentă uscare, apoi se vor definitiva prin ardere în cuptoarele ceramice. Coacerea lucrărilor în cuptoarele supradimensionate, reprezintă o experiență în sine, deoarece limitele formelor sunt mult peste cele obișnuite. Studenții noștri au fost impresionați de toată atmosfera și de abordarea liberă a experienței de lucru.
Concepută ca o conferință internațională de mai multe zile, Campus Terra 2024 a reunit studenți și profesori de Arte Plastice și Aplicate, Arhitectură și alte discipline conexe, pentru a lucra și a face schimb de cunoștințe și experiențe în timpul petrecut în Kikinda. Discuțiile libere în pauze sau în timpul meselor de prânz sau cină, au apropiat studenții de aceiași generație. Scopul acestei activități a fost de a consolida producția artistică a tinerilor, de a susține participarea și viziunea comună a tuturor participanților și de a-și consolida experiența și a crea noi conexiuni, viitoare colaborări.
În cadrul activităților programului Masterclass Internațional Terra 2024 profesorii invitați au expus activitatea lor profesională, iar Facultatea de Arte și Design a UVT a fost reprezentată de lector asoc. dr. Nicolae Moldovan cu prelegerea „Essential Sculpture”. Putem menționa că dl. Moldovan Nicolae a participat la ediția 39 a Simpozionului Internațional Terra, unde a fost invitat special. De altfel, prin participarea la această conferință studenții au avut ocazia să cunoască stiluri și abordări artistice diferite, specifice culturilor din țările participante.
Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată cu succes de studenții: Bongiu Alexandra, Haiduc Maria, Luțaru Paula, Popa Andrei, Ulici Rebeca și profesorii conf. univ. dr. Gloria Grati și lector asoc. dr. Nicolae Moldovan.
Conf. univ. dr. Gloria Grati













