De departe cel mai mare eveniment de acest gen din România, unic prin dimensiunea sa multi- și interculturală, congresul romanității organizat la Universitatea de Vest din Timișoara se bucură în fiecare an de participarea a numeroase cadre didactice și cercetători din țări ale Europei, dar și din America de Nord, America de Sud, Africa. Desfășurată în mod tradițional la sfârșitul celei de-a doua săptămâni din iunie, această a XIII-a ediție (13-14 iunie 2025) reunește 160 de participanți.
Tematica din acest an urmărește în perspectivă diacronică și sincronică o problematică de dramatică actualitate: Crize în lumea romanică. O abordare multidisciplinară.
Ivit din dorința profilării dintr-o perspectivă complexă, integratoare, a elementelor unităţii în diversitate, a armoniei dinamice şi perene ce caracterizează europenitatea nutrită de romanitate, prin instituirea acestei manifestări științifice internaționale s-a urmărit crearea unui cadru academic de comunicare pe teme de interes larg pentru susținerea unității și a identității spațiului romanic de cultură și civilizație. Dedicate unui spaţiu creator de mare istorie, secţiunile manifestării implică o parte din itinerariul care străbate cultura latină şi culturile romanice, oferind posibilitatea filologilor, istoricilor, muzicologilor, teatrologilor, tuturor celor preocupaţi de latinitate şi romanitate să conceapă comunicări pe subiecte diverse, subsumabile temei ediției respective.
Desfășurat pe parcursul a două zile, evenimentul cuprinde conferințe plenare și pe secțiuni, toate dezbaterile contribuind la cartografierea și investigarea problematicii într-o pluralitate de secțiuni paralele. Grație fiecărei secțiuni (limbă și literatură latină, limba română, limba română pentru străini, literatură română, lingvistică franceză, literatură franceză și francofonă, limbă și lingvistică italiană, literatură italiană, limbă și literatură spaniolă, limbă și literatură spaniolă, traductologie și intercomprehensiune, cultură și civilizație, istorie, arte, muzică și teatru, religie, carte și bibliotecă), colocviul deschide un câmp de investigaţie fructuos, fiind de fiecare dată privilegiată chiar premisa nodală a evenimentului, aceea de a evidenția originile, evoluția, elementele de rezistență ale romanității.
Fiecare nouă ediție prilejuiește și lansarea volumului ediției precedente, Quaestiones Romanicae








