EȘTI AICI:
CIEFT XVIII/2025 „Racine(s)” – Al XVIII-lea Colocviu internațional de studii francofone Timișoara (România)

CIEFT XVIII/2025 „Racine(s)” – Al XVIII-lea Colocviu internațional de studii francofone Timișoara (România)

Lansat în 2004, Colocviul internaţional de studii francofone de la Timișoara (CIEFT) a fost conceput ca o ocazie de dialog și schimb de experiență între profesorii-cercetători ai Catedrei de franceză a Facultății de Litere. De-a lungul anilor, acesta a dobândit o reputație și o dimensiune internațională.

După douăzeci și unu de ani, patruzeci de profesori-cercetători din cincisprezece țări francofone (Algeria, Austria, Brazilia, Camerun, Canada, Cipru, Coasta de Fildeş, Croația, Franța, Japonia, Maroc, România, Senegal, Serbia și Ungaria) și-au anunțat participarea la cele două zile de studiu (21 și 22 martie) care vor avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara.

Organizată de Centrul de Studii Romane de la Timișoara, de Catedra de franceză a Departamentului de limbi romanice, de Centrul de Studii Francofone și de Centrul de Studii ISTTRAROM Translationes, ediția 2025 a CIEFT propune o reflecție asupra temei Racine(s), un concept „central pentru gândirea umanistă, care pune în discuție relația noastră cu memoria colectivă, identitatea culturală și căutarea de sens într-o lume în continuă transformare”.

Participanţii la Colocviu au studiat rădăcinile ca nucleu al familiilor, societăților, grupurilor etnice, popoarelor, culturilor, iar la nivel literar ca sursă a textelor și a tendințelor estetice. Căutarea rădăcinilor induce în mod necesar luarea în considerare a influențelor externe susceptibile de a interfera cu evoluția naturală a lucrurilor și de a modifica cursul dezvoltării lor, fie că este vorba de evenimente istorice sau de contacte între civilizații care împing indivizii la dezrădăcinare și înrădăcinare teritorială. În materie de scriitură, operația de traducere este cea care oferă cel mai bun exemplu de înrădăcinare.

Studierea rădăcinilor de orice natură i-a determinat pe cercetători să revină la marile texte ale literaturii franceze, de la chansons de geste și Roman de Renart, până la creații contemporane ale lui Annie Ernaux, Jean-Luc Coatalem, Camille Laurens, Sylvie Germain, Marc Dugain, Alexandre Jardin, Emmanuel Ruben.

Tema rădăcinilor a permis și o incursiune în literatura de limbă franceză din întreaga lume: vor fi aduse în discuţie poezia din Quebec; literatura orală din Coasta de Fildeș; scrieri africane în limba francez, avându-i ca autori pe Yasmina Khadra, Noufissa Sbaï, Titinga Pacéré, Rachid Boudjedra, Bottey Zadi Zaourou; texte datorate imigrației (Gaston-Paul Effa, Nathacha Appanah, Leïla Slimani), și descendenților familiilor de imigranți (Faïza Guène, Houda Rouane, Malika Madi, Dalila Kerchouche, Alice Zeniter). Doi autori români de limbă franceză, Emil Cioran și Matei Vișniec, se vor număra și ei printre „înrădăcinaţi”.

Ediția din 2025 a Colocviului Internațional de Studii Francofone de la Timișoara, prezidată de doamna Ramona Malița, profesor universitar HDR, a oferit ocazia de a asculta prelegeri în plen ale profesorilor Trond Salberg, din Oslo („Lacrimile lui Carol cel Mare: rădăcina ideologiei celor mai vechi chansons de geste”), Nathalie Solomon, de la Perpignan („Ruinele romantice: nararea originii şi întoarcerea la prezent”) și Theodor Paleologu („Racine și patologiile puterii”).

Textele comunicărilor prezentate la CIEFT 2025 vor apărea în tradiționalul volum al actelor conferinței: Agapes francophones.

Echipa de organizare a CIEFT XVIII/2025