La ediția de anul acesta a Conferinței ELIA – European League of Institutes of the Arts, PIE Annual Meeting 2024, cu tema The Paradox of Internationalisation, organizată la Praga, Cehia, în perioada 5-7 iunie, Facultatea de Arte si Design – UVT a fost reprezentată de conf. univ. dr. Daniela Catona, conf. univ. dr. Andreea Palade și conf. univ. dr. Silvia Trion.
În cadrul evenimentului, doamna conf. univ. dr. Daniela Catona a prezentat 𝑫𝑰𝑨𝑳 𝒂 𝑫𝑰𝑨𝑳𝒐𝒈𝒖𝒆, o sinteză a două evenimente din cadrul 𝑃𝐸𝑁𝐷, proiect al Facultății de Arte și Design, desfășurat începând cu anul 2019.
Primul eveniment intitulat „Work in(g) Place” a avut loc online în perioada pandemiei și s-a bazat pe nevoia acută de comunicare pe care am experimentat-o cu toții în acea perioadă. Răspunsurile la apel au constat în imagini din spațiile de lucru ale artiștilor și studenților participanți, fiind un exemplu al modului în care partajarea imaginilor a dus la transformarea unghiului de vedere al unui loc considerat destul de personal. Diversitatea imaginilor spațiilor de lucru din diferite părți ale lumii a contribuit la un sentiment de conexiune, dar această conexiune a fost limitată.
Al doilea eveniment intitulat „De ce te întreb?” a avut loc după perioada de pandemie în care interacțiunile umane au fost mediate prin tehnologie. Ideea reunirii, a punerii față în față a două grupuri de studenți, primul grup fiind de la Facultatea de Arte și Design, al doilea cuprinzând studenți de la alte facultăți din UVT, a început cu o întâlnire informală. La această întâlnire informală a avut loc un dialog între studenții de la Facultatea de Arte și Design și celălalt grup de studenți. „Care este culoarea ta preferată?”, „care este prima ta amintire?” sunt doar câteva dintre întrebările care au devenit subiecte de discuție. În urma acestei întâlniri, studenții de la Facultatea de Arte au proiectat și realizat obiecte textile sau ceramice destinate persoanei cu care au dialogat, obiecte aflate în strânsă legătură cu informațiile obținute în cadrul dialogului. A urmat momentul reuniunii, în care au fost înmânate obiectele special concepute. Proiectul a inclus și secțiunea de feedback a studenților de la Facultatea de Arte în urma participării la eveniment, evidențiind modul în care aceștia au fost impresionați de această experiență.
Ambele evenimente vorbesc despre relevanța creării unui cadru pentru dialog, dar fiecare este specific datorită caracteristicilor mijlocului de comunicare și conectare.
Prelegerea de la Praga a fost însoțită de o prezentare Power Point cu ajutorul căreia au fost punctate punctele cheie ale celor două evenimente, cu accent atât pe similitudini cât și pe diferențe. Printre similitudini au fost relevate punctele comune de creare a unui cadru de conexiune și dialog, de partajare a unor informații și de stabilire a unei rețele de comunicare, de nuanțare a nivelurilor de expunere, dar și a diferitelor grade de vulnerabilitate a celor implicați în proiect.
La partea de elemente diferite au fost evidențiate mediul proiectului, respectiv online/față în față, gradul de interacțiune și mediul de acțiune, respectiv internațional versus local.
Finalul prezentării a constat în trei întrebări cu caracter concluziv referitor la următoarele aspecte:
– Care este diferența dintre ceea ce vrem să împărtășim și ceea ce dezvăluim despre noi înșine?
– Cât de mult este o operă de artă despre artist și cât despre „celălalt”?
– Ce este mai relevant: opera de artă sau experiența construită în jurul ei?
Reacțiile publicului au fost legate de sugestia de a răspunde la cel puțin una din cele trei întrebări cu caracter inițial retoric. Răspunsul a avut un rol de evidențiere a felului în care procesul creativ și pedagogic primește consistență și greutate prin fundamentarea conceptelor și mai puțin prin interesul spre coordonatele pur vizuale, adesea lipsite de un fundament ideatic.
Conf. univ. dr. Daniela CATONA

