EȘTI AICI:
Diseminarea cunoștințelor acumulate în Phoenix către mediul socio-economic din Timișoara

Diseminarea cunoștințelor acumulate în Phoenix către mediul socio-economic din Timișoara

Colega noastră, Florentina Popescu, de la Departamentul de Geografie, a organizat un eveniment de diseminare după finalizarea bursei Fulbright în SUA. Acest eveniment a vizat transferul de know-how către mediul socio-economic și comunitatea academică, concentrându-se pe tematici de management și dezvoltare a destinațiilor atractive pentru turiști, locuitori și mediul de afaceri.

Tematicile abordate au inclus: planificare și regenerare urbană, placemaking și modalități de exprimare a identității locale; guvernanță participativă și colaborare intersectorială; rolul evenimentelor și al industriilor creative ca vectori de dezvoltare, strategii pentru atragerea vizitatorilor, noilor locuitori și a companiilor interesate de relocare.

Aceste elemente strategice au fost identificate prin colaborări directe cu lideri din administrația publică și organizații-cheie din Phoenix, inclusiv: Viceprimarul și șeful Biroului de Planificare Urbană primăriei Phoenix, președinți ai organizațiilor de management al destinației și districtele de îmbunătățire a afacerilor (Business Improvement Districts: Downtown Phoenix, Downtown Tempe), lideri ai organizațiilor de dezvoltare comunitară (Roosevelt Row) și asociațiilor de cartier, și nu în ultimul rând organizatori de evenimente de mari dimensiuni.

Studiul de caz principal, realizat în Warehouse District din Phoenix, a utilizat o metodologie de cercetare mixtă pentru a analiza percepțiile stakeholderilor asupra procesului de regenerare urbană. Rezultatele au evidențiat modul în care spațiul este utilizat, tranzitat și perceput; locurile de socializare și semnificațiile asociate acestora, colaborarea între oameni și companii în interiorul arealului. Concluziile au subliniat cum principiile placemaking-ului pot pune bazele unei destinații care valorizează comunitatea locală, implicând-o în deciziile de planificare și încurajând turismul ca suport pentru creșterea calității vieții.

Rezultatele și ideile acumulate au fost împărtășite și discutate cu reprezentanți ai Primăriei Timișoara (departamentele de planificare, cultură și turism), ai organizațiilor de management al destinației Timișoara, ai Asociației pentru Promovarea Turismului în Județul Timiș, Centrului Multifuncțional Bastion și Asociației TM2023. Obiectivul a fost identificarea modelelor și strategiilor adaptabile la contextul local, sprijinind dezvoltarea sustenabilă a Timișoarei.