Între 9 și 13 decembrie 2024, în holul din fața Aulei Magna, profesorii, cercetătorii și studenții din comunitatea UVT au avut șansa să îi cunoască pe membrii comunității ucrainene din Timișoara prin intermediul poveștilor despre experiența lor de refugiați, pe care le-au împărtășit echipei de proiect SURE: Students for a United and Resilient Europe, și, mai ales, prin creațiile lor artistice și exponate despre cultura ucraineană (poezii, reportaje, picturi, prezentări ale personalităților ucrainene), pentru care le mulțumim reprezentanților asociației Faina UA și ai Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Timiș. Realizatorii expoziției din cadrul campaniei C.A.R.E. („Connection and Awarness through Refugees’ Experiences”) și-au propus astfel să combată, prin empatia trezită de artă, dezinformarea și narațiunile false care circulă despre refugiații ucraineni în spațiul public românesc.
Deschiderea expoziției a avut loc în 9 decembrie, la ora 18.00. Au luat cuvântul Conf. univ. dr. Valy Ceia, din partea Universității de Vest din Timișoara, Prof. univ. dr. habil. Dana Percec, din partea Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, doamna Maria Szabo-Condrei, Președinta UUR-Timiș și doamna Iryna Ihantieva, reprezentanta Faina UA. Cei prezenți au trăit momente de emoție în timpul lecturilor făcute de jurnalista TVR Mihaela Bumbuc (reportaje și interviuri cu refugiații ucraineni) și de poeta Anna Zablotska. De asemenea, au admirat produsele artizanale tradiționale și au avut prilejul de a-i cunoaște pe pictorul Ivershyn Hennadii, pe studenții din Ucraina la UVT, precum și pe alți membri ai comunității ucrainenilor din Timișoara.
Expoziția a fost organizată de echipa de studenți ai FLIFT: Arintina Bobiț, Loredana Brînzei, Daniel Buruian, Anamaria Cvașa, Daria Dragomir, Paula Drăgulescu, Alexia Faur, Andreea Faur, Andrada Nemeș, Amalia Secoșan, Teodora Tănase, Ramon Tănasie, coordonată de Conf. univ. dr. Irina Diana Mădroane și Asist. univ. dr. Loredana Bercuci, membre ale Centrului Interdisciplinar de Studii de Gen. Aceasta face parte dintr-o serie de evenimente care își propun să combată dezinformarea legată de refugiații ucraineni din Timișoara, precum și din România, și să promoveze coeziunea socială în comunitățile locale. Expozitia este, astfel, primul eveniment din campania C.A.R.E. (Connection and Awareness Through Refugees’ Experiences), cu sloganul „Open Arms, Open Minds, Open Souls”.
Proiecția filmului documentar When Borders Get Indistinct (2023) urmat de un reportaj despre ucraineni realizat de doamna Mihaela Bumbuc, jurnalistă TVR și membră a Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Timiș, următorul eveniment din campania C.A.R.E., va avea loc în data de 10 ianuarie 2025, de la ora 18, în sala A01. Proiecția, parte a seriei LIFT pentru educație interculturală, va fi urmată de o discuție la care vor participa doamna Evghenia Jane Rozbytska, din partea asociației Faina UA, doamna Mihaela Bumbuc, din partea UUR Timiș, doamna Alexandra Palconi-Sitov, din partea ascociației Prin Banat și lect. Univ. dr. Nicoleta Mușat.
Evenimentele din campanie se desfășoară în cadrul proiectului internațional SURE: Students for a United and Resilient Europe, găzduit de Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, FLIFT, în parteneriat cu EdVenture Partners, Consiliile Americane pentru Educație Internațională și Departamentul de Stat SUA.








