EȘTI AICI:
Global Ethics Day la FLIT – UVT

Global Ethics Day la FLIT – UVT

Prilejuită de Ziua Globală a Eticii, dezbaterea „AI Ethics Within Technological Realities”, desfășurată în format hibrid în data de 16 octombrie 2024 de Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, a abordat provocările etice aduse de noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială (AI), ingineria genetică și blockchain. Printre subiectele centrale s-au numărat părtinirea și discriminarea în sistemele AI, confidențialitatea și utilizarea datelor personale, precum și impactul social al automatizării asupra locurilor de muncă. Discuțiile au evidențiat necesitatea unor politici clare și reglementări care să asigure transparența și responsabilitatea în utilizarea acestor tehnologii, mai ales în domenii sensibile precum justiția, sănătatea și economia.

La eveniment au participat Prof. Univ. Dr. Sorin Adam Matei, Associate Dean la Brian Lamb School of Communication, Purdue University, Dr. Cătălin Vasii, Senior A.I. Engineer, Ness, și Dr. Andrei Nuțas, ICAM, dezbaterea fiind moderată de Prof. Univ. Dr. Florin Lobonț de la Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea de Vest din Timișoara. Invitații au prezentat și dezbătut perspective diverse și complementare asupra modului în care tehnologiile emergente pot fi gestionate etic.

Concluziile întâlnirii, care s-a bucurat de participarea câtorva zeci de participanți de la toate nivelurile de studiu din domenii diverse, de la filosofie și informatică până la psihologie și istorie și din țări printre care Italia, Germania, Letonia, Slovacia, Grecia, Republica Moldova și, desigur, România, au subliniat importanța colaborării între dezvoltatorii de tehnologii, experții în etică, legislatori și publicul larg pentru a găsi soluții care să echilibreze inovația cu protecția valorilor fundamentale ale societății. Motivați și de întrebările și comentariile audienței, participanții au discutat despre modalitățile în care cadrele etice, precum deontologia, utilitarismul, contractarianismul, etica grijii, etc. pot ghida utilizarea tehnologiilor în direcții ce favorizează echitatea, incluziunea și responsabilitatea socială, asigurând că beneficiile tehnologice sunt împărtășite la scară largă, fără a compromite drepturile individuale.