Universitatea de Vest din Timișoara, prin Departamentul de Științe ale educației, în calitate de partener în Consorțiul educațional TASC participă la lansarea programului european de formare în domeniul comunicării sustenabile.
După luni de dezvoltare colaborativă și cicluri de feedback din partea Consiliului de profesori TASC și a Comunității de Practică, prima promoție a programului comun de formare în
comunicare sustenabilă – Promoția A (Nivel inițial) – a debutat cu 42 de profesori, din 7 țări,
în Murcia, Spania, în perioada 20-24 mai 2025.
Acest eveniment marchează începutul primei experiențe internaționale de formare fizică pentru profesorii aflați în activitate și pentru cei în pregătire, în cadrul programului. Promoția A reprezintă o un program de microcertificare UE de 6 ECTS, concepută pentru a
dezvolta competențe fundamentale în comunicarea sustenabilă atât pentru profesorii în
formare, cât și pentru cei aflați în activitate. Aceasta introduce componentele inițiale ale celor cinci module de bază ale programului: Drepturile omului și valori, Valori și identitate UE,
Nediscriminare și echitate, Înțelegerea sinelui și a celorlalți, și Dialog. De asemenea, programul integrează competențe digitale esențiale.
Structura Programului
În timp ce întreaga Promoție A acoperă 6 ECTS, săptămâna de formare fizică din Murcia se concentrează pe o porțiune de 2 ECTS din curs, reprezentând calea de învățare față în față.
Câte șase profesori din fiecare dintre cele șapte țări partenere TASC s-au reunit în 3
comunități transnaționale, promovând comunicarea non-violentă, interculturală și reparatorie, precum și învățarea colaborativă, cu conștientizarea și reflecția în centrul comunicării.
După formarea de la Murcia, programul continuă printr-o sesiune de învățare blended (combinată) de o săptămână, în perioada 28 mai – 4 iunie 2025, combinând o zi de întâlnire fizică la nivel național și o zi de întâlnire europeană cu comunitățile online, pe lângă activități individuale online. Faza finală a Promoției A constă într-o perioadă de învățare
virtuală în septembrie 2025, permițând cursanților să-și aprofundeze învățarea în mod
independent în comunitatea școlară și acasă. Pe lângă aceasta, ei se întâlnesc online în grupuri mici la nivel european.
Testarea Impactului și Sustenabilității
Consorțiul TASC va evalua impactul formării în comunicare sustenabilă și mobilitate asupra participanților. Pe lângă aceasta, TASC vizează un obiectiv pe termen lung de a modela un cadru european de formare a profesorilor care să fie ecologic, incluziv și sustenabil.
Lansarea fizică din Murcia nu numai că inițiază programul, dar reprezintă și o moment cheie în misiunea mai amplă a TASC: de a împuternici profesorii ca piloni ai societății cu competențele de care au nevoie pentru a promova dialogul, echitatea și sentimentul de apartenență în sălile de clasă din ce în ce mai complexe ale școlilor din întreaga Europă.