EȘTI AICI:
Noi poziționări de top pentru Universitatea de Vest din Timișoara

Noi poziționări de top pentru Universitatea de Vest din Timișoara

UVT, al optulea an consecutiv când este plasată pe cea mai înaltă poziție, dintre universitățile timișorene, în metaranking-ul academic din România

Universitatea de Vest din Timișoara reconfirmă buna plasare între universitățile românești din top-ul Metaranking-ului Universitar, ediția apărută în 2024, reușind să se claseze pe poziția a opta la nivel național, cu un punctaj de 10,7 de puncte, obținut în urma procesului de evaluare.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Prezența UVT în această ediție a Metaranking-ului Universitar confirmă poziția de lider a universității noastre între universitățile din zona de vest a României, plasând universitatea noastră pe prima poziție între cele trei universități timișorene ierarhizate (UVT, UPT, UMFVBT), chiar și atunci când criteriile metodologice ale analizei au un caracter dinamic. Prezența învățământului superior timișorean este bine evidențiată în acest Metaranking prin includerea celor trei universități care au cumulat 10% din punctajul total însumat al tuturor universităților prezente în Metarankingul 2024, adică 22,92 puncte din 228,81 puncte, unde punctajele individuale au fost: UVT – 10,71 puncte, UPT – 8,07 puncte, UMFVBT – 4,14 puncte.”

Metaranking-ul Universitar include în analiză 89 de universități active din România (52 publice şi 37 private), dintre care doar 28 publice și 2 private au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.

În mod similar cu edițiile anterioare, evaluarea universităților prin acest Metaranking a constat în identificarea universităților din România cu o minimă vizibilitate internațională (prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și a căror activitate a generat impact în aria academică internațională.

Universitățile românești nominalizate au înregistrat un punctaj total de 228,8 puncte, fiind incluse în analiză doar acele universități care au cel puțin o prezență în unul dintre cele opt ranking-uri internaționale conform metodologiei Metaranking-ului Universitar aferent anului 2023. Ca urmare a procesului de evaluare universitățile din Consorțiul Universitaria au obținut 66,62 puncte dintr-un total de maxim 228,81 puncte (29,11% din punctajul total).

Conform metodologiei utilizate, au fost luate în considerare rezultatele și performanțele universităților obținute în următoarele clasamente academice internaţionale ale universităţilor: Academic Ranking of World Universities (ARWU); Center for World University Rankings (CWUR); Leiden Ranking (CWTS); Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities (NTU); QS World University Rankings (QS); SCImago Institutions Rankings (SCImago); World Universities Ranking al Times Higher Education (THE); University Ranking by Academic Performance (URAP). Deoarece Best Global Universities al US News (USN) nu a avut o ediție în 2023, acesta nu a mai fost inclus în metarankingul național din acest an.

Metaranking-ul Universitar 2023 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, asigurând continuitate viziunii inițiale. În cadrul exercițiului precizat, metarankingului național aferent anului 2023, care a fost realizat în conformitate cu reglementările menționate, au fost luate în considerație opt clasamente internaționale globale, recunoscute de IREG, din cele nouă utilizate în exercițiul precedent (2022).

Center for World University Rankings (CWUR) 2024

Universitatea de Vest din Timişoara se situează între primele 6.9% universități din lume dintr-un total de 20.966 de instituții de învățământ superior clasificate de către Center for World University Rankings (CWUR), ediția 2024, ocupând poziția 1442 la nivel internațional. La nivel național se situează pe cel de-al cincilea loc, în contextul în care doar opt universități din România au fost ierarhizate în clasamentul celor mai bune 8% universități din lume.

Acest clasament, publicat din anul 2012, este unic prin faptul că se bazează doar pe indicatori de performanță obiectivi pentru toți cei patru piloni cheie care stau la baza metodologiei clasamentului (calitatea educației, inserția profesională a absolvenților, calitatea personalului academic și performanța cercetării), fără a se baza pe sondaje de opinie și pe informații raportate de universități. Clasamentul pune accent egal pe educație și cercetare, iar cele aproape 21.000 de universități sunt analizate și clasificate în funcție de performanțele lor.

CWUR măsoară performanța universităților pe baza a 4 indicatori de performanţă: calitatea educației (25%), inserţia profesională a absolvenților (25%), calitatea personalului academic (10%) și performanța cercetării (40%). Acest ultim indicator este împărțit astfel: rezultatele cercetării – număr de articole (10%), publicațiile de înaltă calitate – număr de articole apărute în jurnale de top (10%), influența cercetării – număr de articole apărute în jurnale de mare influență (10%) și citările – număr de articole  cu număr mare de citări (10%).

The Center for World University Rankings este o organizație de top, localizată în Emiratele Arabe Unite, care oferă consultanță politică, perspective strategice și servicii de consultanță guvernelor și universităților pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale și de cercetare. CWUR publică un clasament universitar global, cunoscut pentru obiectivitate, transparență și consecvență, fiind unul dintre cele 9 ranking-uri recunoscute oficial și de Ministerul Educației Naționale, prin includerea rezultatelor sale în metaranking.

Informaţii suplimentare pot fi regăsite la: https://cwur.org/2024.php

UVT, prima universitate din Timișoara și a șasea din țară, în rankingul Round University Ranking (RUR) World University Rankings 2024

UVT ocupă poziţia 814 la nivel mondial (dintr-un total de 1169 universităţi ierarhizate din 89 de ţări), poziția 293 la nivel european (dintr-un total de 439 universităţi ierarhizate din 35 de ţări) şi poziţia 6 la nivel naţional (din 17 universităţi prezente).

Clasificarea Round University Ranking măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanţă grupaţi în 4 categorii: predare (40%), cercetare (40%), diversitate internațională (10%) şi sustenabilitate financiară (10%) şi 6 domenii de studii: științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale şi științe medicale.

Prezenta ierarhizare a rezultat în urma analizei informaţiilor furnizate de universităţi prin completarea platformei Global Institutional Profiles Project (GIPP) dezvoltată de Clarivate Analytics, a datelor bibliometrice şi scientometrice extrase din bazele de date Web of Science Core Collection, Scopus, Google Scholar, etc. şi prin interpretarea studiilor privind reputaţia academică.

Agenția Round University Ranking publică sistemul de Ranking Universitar din 2013. Furnizorul de date pentru sistemul RUR este Clarivate Analytics, liderul global în furnizarea de informații și analize de încredere pentru a accelera ritmul inovației.

Informaţii suplimentare pot fi regăsite la:

https://roundranking.com/ranking/world-university-rankings.html#world-2024