EȘTI AICI:
Pablo Zapata – ”Realities and Challenges for the Refugees in Romania”

Pablo Zapata – ”Realities and Challenges for the Refugees in Romania”

Joi, 10 octombrie, am avut parte de o întâlnire remarcabilă cu Pablo Zapata, reprezentantul United Nations High Commissioner for Refugees in Romania (UNHCR România).

Conferința pe care domnia sa a susținut-o la UVT, intitulată „Realities and Challenges for the Refugees in Romania”, a explorat provocările cu care se confruntă refugiații în România și impactul acestora asupra comunității locale și naționale.

Această conferință a abordat subiecte esențiale legate de:

 Situația actuală a refugiaților în România
 Provocările și obstacolele pe care le întâmpină aceștia
 Eforturile UNHCR și ale autorităților locale pentru sprijinirea și protejarea drepturilor refugiaților
 Soluțiile propuse pentru a îmbunătăți politicile și programele de integrare a refugiaților în comunitate

O altă inițiativă la care a participat dl. Pablo Zapata, prin care UVT își reafirmă angajamentul de a sprijini integrarea minorităților și de a crea un mediu incluziv pentru toți membrii comunității a fost evenimentul „Noile minorități din Timișoara: Provocări și soluții”, organizat în parteneriat cu LOGS Grup de Inițiative Sociale.

În cadrul discuției, au fost explorate noi perspective despre provocările culturale și sociale cu care se confruntă minoritățile și refugiații, dar și soluții practice pentru a facilita o mai bună integrare în comunitatea locală.

Acest eveniment a continuat demersurile UVT, alăturându-se discuțiilor inițiate în cadrul conferinței cu Pablo Zapata, în care am abordat provocările și soluțiile pentru integrarea refugiaților în România.

În același context, al susținerii integrării minorităților și a comunității de refugiați, în data de 16 octombrie am primit vizita a aproximativ 40 de refugiați de la Centrul de Refugiați, care au avut ocazia de a descoperi campusul, dar și facilitățile oferite de universitate. Grupurile au avut ocazia să exploreze Planetariul din cadrul Facultății de Fizica – UVT, să descopere Aula Magna și să interacționeze cu roboții expuși în holul universității.

Aceste inițiative sunt parte din angajamentul UVT de a crea un mediu deschis, inclusiv și de a facilita integrarea refugiaților prin educație și dialog intercultural.

***

Proiectul face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Inițiativa este co-finanțată de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.