EȘTI AICI:
Premiile pentru reţelele CEEPUS, cele mai de succes din anii 2024 şi 2025 (Budapesta, 15 mai)

Premiile pentru reţelele CEEPUS, cele mai de succes din anii 2024 şi 2025 (Budapesta, 15 mai)

CEEPUS este un program asemănător programului ERASMUS menit să susţină schimburile academice dintre universităţile din Europa Centrală şi de Est.  Lansat pe 1 ianuarie 1995 la propunerea Austriei, programul se derulează în 16 ţări (www.ceeepus.info). 

Reţeaua Hispaniştilor din Europa Centrală este o asociaţie profesională care activează din 2010 în cadrul programului CEEPUS şi este de altfel şi singura reţea CEEPUS coordonată de un cadru didactic – conf. dr. Ilinca Țăranu –  din Universitatea de Vest din Timișoara (https://www.ceepus.info/nw/0814)  . 

În 2024 acest program a aprobat 94 de reţele CEEPUS (restul pînă la 130 figurând în program ca “Umbrella Network”, fără finanţare directă). Considerată demnă de a reprezenta un model pentru toate acestea, Reţeaua Hispaniştilor din Europa Centrală a fost distinsă cu Premiul Miniştrilor CEEPUS pe anul 2024, iar pe 15 mai 2025, în cadrul unei festivităţi care a reunit coordonatorii naţionali ai acestui program, înalte cadre din Ministerele Educaţiei din ţările participante, precum şi ambasadorii în Ungaria ai celor doi cîştigători din 2024 şi 2025 (România şi Polonia respectiv), a avut loc decernarea diplomei şi a unui trofeu.  

Reţeaua Hispaniştilor din Europa Centrală  a pornit în 2010 cu 6 membri din trei ţări, iar acum are 22 de membri din 11 ţări. Intenţia de la bun început a profesorilor şi cercetătorilor din departamentele participante a fost aceea de a creşte nivelul şi vizibilitatea studiilor hispanice şi latino-americane în această zonă a Europei, iar reuşita lor e dovedită chiar de premiul de faţă. Potrivit evaluatorilor, printre atuurile acestei reţele în faţa altor colegi care colaborează prin programul CEEPUS se află următoarele: -. organizarea din 2010 a unei şcoli de primăvară anuale la Pecs, Jornadas Iberoamericanas, care reuneşte studenţi la licenţă, master şi doctorat, alături de profesori, funcţionînd astfel ca un loc de întîlnire şi schimb reciproc de cunoaştere între diferite generaţii ; – organizarea unui curs internaţional intitulat “El hispanismo en Europa Central” la Universitatea din Brno, susţinut în fiecare semestru de patru profesori din reţea, mereu diferiţi, cu avantajul enorm al varietăţii ofertei educative şi a internaţionalizării; – editarea unei reviste care a cîştigat prestigiu şi e indexată în numeroase de baze de date internaţionale, Colindancias – Revista de la Red de Hispanistas de Europa Central (www.colindancias.uvt.ro); – colaborarea în numeroase proiecte de cercetare europene, printre acestea un proiect Erasmus+ care s-a încheiat în iunie 2024: Literature in Praxis: Professional challenges of reading, translating and editing in the digital age (LITPRAX: www.litprax.org) (proiectul evidențiat chiar pe pagina CEEPUS: https://www.ceepus.info/content/explore). 

Pentru hispaniştii şi latinoamericaniştii care lucrează împreună în această reţea, cea mai importantă reuşită este constituirea unui grup de colegi (şi foarte buni prieteni) care propun împreună proiecte de cercetare, dosare tematice la reviste internaţionale de prestigiu, paneluri la congrese internaţionale, proiecte editoriale importante (una dintre ultimele apariţii este https://www.peterlang.com/document/1431985)   

Programul CEEPUS se caracterizează prin flexibilitate şi interes pentru inovare. Are avantajul că reuneşte ţări destul de apropiate geografic şi cultural, cu un efect benefic asupra dinamicii schimburilor academice şi a formării echipelor de cercetare. La UVT activează 6 reţele CEEPUS, doar această reţea a hispaniştilor fiind coordonată de un cadru didactic UVT; la Universitatea din Bucureşti şi la “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sînt active 8 reţele, la Universitatea Braşov figurează 13 reţele CEEPUS, iar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj 26.