EȘTI AICI:
Proiectul Urban Instances: The Good, The Bad, and the TimID

Proiectul Urban Instances: The Good, The Bad, and the TimID

Începând cu luna martie până în această lună, proiectul Urban Instances: The Good, The Bad, and the TimID a fost un liant între educație, artă și comunitate. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Inițiat de Leetucation, companie ce activează în domeniul educației non-formale, împreună cu Facultatea de Arte și Design a UVT, alături de Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, proiectul a reușit să instituie un parteneriat complementar între educația non-formală și cea formală. Activitățile s-au desfășurat atât în unitățile de învățământ menționate cât și în spațiul urban al Timișoarei, accentuând expresia artistică a urbei prin mai multe medii de exprimare vizuală, dar și prin studiul ghidat de profesioniști prin expozițiile Timișorene culminând la final cu expoziția elevilor implicați în proiect.

Secțiunile proiectului stabilite de managerul de proiect Gelu Emanuel Cebzan: The Good (pictură urbană), The Bad (camera obscură) și The TimID (fotografie urbană) sunt concepute pentru a completa în special în liceele tehnologice, lacunele educaționale în ceea ce privește studiul materiilor vocaționale. Proiectul pornește de la premisa că mediile artistice crează o perspectivă intimă asupra lumii: identitate comunitară, privire subiectivă/critică și de ce nu, orientare în viață, fără influențele externe ale unor medii care trunchiază acest aspect precum social media. Pictura urbană, coordonată de pictorul Drd. Ștefan Curelici (UVT – Arte și Design), a transpus peisajele urbane în săli de clasă vibrante, favorizând o legătură mai profundă între elevi și mediul lor. Lecția din Camera obscură alături de Dr. Claudia Bucsai și construirea aparatelor de fotografiat pinhole, au oferit un angajament intim cu developarea fotografică, îmbunătățind competențele tehnice, perspectivele istorice și a favorizat izolarea de mijloacele digitale. Lect. Univ. Dr Mădălin Mărienuț (UVT – Arte și Design) i-a propulsat pe elevi în domeniul fotografiei urbane, îmbinând tehnologia cu expresia artistică a identității citadine. Prin acest proiect, moștenirea avută în vedere se extinde dincolo de mandatul Timișoarei de Capitală Europeană a Culturii, prin conștientizarea identității culturale a orașului (diversitate și valori), modulele E Learning open-access continuând dezvoltarea abilităților și reactivarea cluburilor artistice din școli.

Elevii implicați au dezvoltat un set bogat de competențe esențiale pentru a se implica și a aprecia evenimentele culturale din Timișoara, cât și pe cele pe care le vor întâlni pe parcursul vieții.

Venind din domeniul tehnologic, pentru încadrarea viitoare în piața locurilor de muncă va fi avantajos să dețină competențe care sunt solicitate, mai ales că 44% din cele din prezent vor fi perturbate până în 2027. În raportul său, Future of Jobs 2023, Forumul Economic Mondial a făcut un top cu cele mai importante 10 competențe. Competențele cognitive se află în fruntea listei celor considerate a fi de cea mai mare importanță, ceea ce înseamnă că latura umană rămâne relevantă în era Inteligenței Artificiale. Gândirea analitică este pe primul loc, iar Gândirea creativă pe locul al doilea.

Recunoscând deficitul existent în ceea ce privește educația în domeniul artelor vizuale (dezvoltarea gândirii creative), în special pentru elevii care nu sunt înscriși în școli specializate, Urban Instances a profitat de oportunitatea de a redefini spațiile de învățare. Proiectul a răspuns nevoii stringente de educație creativă, creând o punte esențială între expansiunea culturală a orașului, aspirațiile elevilor și condițiile viitoare ale pieței muncii.

Instances se traduce prin Instanțe”, care are o multiplicitate de sensuri și care descrie cel mai bine oportunitățile pe care le oferă. În primul rând, se poate face o trimitere la „instanța de judecată”, și un paralelism cu faptul că arta judecă realitatea, prin procesul de transfigurare – competența de gândire analitică. De asemenea, se mai poate traduce cu „context, exemplu sau apariție unică a unui lucru”, pe scurt „diversitate”: o multitudine de medii/instanțe de exprimare vizuală (pictură, foto digital, foto analogic, pinhole); diferite instanțe educaționale în școală, în urbe, în galerie – formal, non-formală sau informal. Felul în care se formează o poză, instant sau instanțele secvențiale ale realizării unei picturi și ale developării. În sfârșit, produsele finale pentru expoziție, reprezentând bucăți (instanțe) urbane „cu semnificație, ale Timișoarei în proces continuu de expansiune culturală.

Proiectul a culminat cu Expoziția lucrărilor deschisă între 12-21 iunie, la Galeria Mansardă a Facultății de Arte și Design Timișoara/UVT Strada Oituz nr. 4.

Inițiativa s-a concentrat, de asemenea, pe redeschiderea unor cercuri de artă și cultură în cadrul școlilor, mai ales unde nu există resursele necesare sau ghidarea corespunzătoare, în care elevii se pot implica activ și se pot exprima prin artă. Revitalizarea acestor hub-uri asigură accesul școlilor fără programe artistice la resurse creative, și promovează un model durabil de explorare artistică și culturală continuă permițând elevilor să participe activ la scena culturală plină de evenimente din Timișoara.

Lector univ. dr. Mădălin MĂRIENUȚ