„ENERGIA aparține minții. Aparține tehnologiei, aparține fiecărei ființe vii de pe acest pământ. Ne aparține tuturor și este o forță care ne va duce acolo unde visăm să fim.”
Și la această ediție a Romanian Creative Week desfășurată la Iași la sfârșitul lunii mai, Universitatea de Vest din Timișoara a fost prezentă prin designul vestimentar. Astfel, în cadrul selecției RFW Platform, colecția de grup a Facultății de Arte și Design din Timișoara a fost prezentată pe podiumul din Grădinile Palas Iași, ce a cuprins o selecție din cele mai reprezentative creații vestimentare din colecțiile de absolvire, coordonate de Andreea Palade Flondor, Sandra Chira, Cristina Lazăr, Eugenia Riemschneider, Corina Mutu.
Cele 20 de ținute realizate de Gabriela Baboș, Mario Birdean, Teodora Dolga, Erin Gregor, Emma Năstase, Andrada Negru, Georgiana Panescu, Miruna Petrescu au defilat pe unul dintre cel mai impozant catwalk din țară. De la creații concepute ca niște sculpturi textile sau obiecte vestimentare, precum hainele-personaj din colecția Vineri 13 (Gabriela Baboș) care exprimă emoții individuale distincte asociate unor povești diferite, apropiind design-ul vestimentar de zona artelor vizuale, la ținute ce se descoperă prin detalii și raporturi bine precizate (Andrada Negru, Miruna Petrescu), la inovație în material textil ca demers alternativ de realizare a hainelor precum creațiile Georgianei Panescu sau demersul Emmei Năstase de recuperare a meșteșugurilor și obiceiurilor românești tradiționale deopotrivă, a țesăturilor și formelor costumului popular românesc (Teodora Dolga), la melancolia fascinantă a creațiilor celebrând trecerea, despărțirea din proiectul lui Mario Birdean. Colecția a beneficiat de o accesorizare de excepție prin colaborarea cu brandul Mihaela Glăvan.
Creațiile FREUDENBERG INNOVATION – Expoziția finaliștilor concursului RFW, dedicat departamentelor Modă ale universităților invitate din București, Cluj, Iași, Timișoara și Chișinău, au adus împreună în primul rând disponibilitatea acestor departamente de a colabora și a-și corela demersurile pentru promovarea inovației și a designului de calitate. Creațiile timișorene finaliste realizate de Mario Birdean, Erin Gregor, Emma Năstase, Andrada Negru, Victoria Rusu s-au remarcat prin creativitate, viziune și modul de realizare. Premiul a revenit creației propuse de Mara Popa, absolventă a studiilor de licență Modă – Design Vestimentar din Timișoara, în prezent masterand la UAD Cluj. Pornind de la conceptul „Couture-à-Porter” și de la referințe din Istoria Modei – decadele anilor ‘50, ‘60 – studenți și masteranzi ai celor cinci universități invitate în cadrul RFW-RCW, au conceput schițe de produs, cu accentul pus pe metoda de upcycling. Fiecărui Departament al celor 5 universități invitate, i s-a trimis o cutie cu mostre de materiale nețesute/furnituri Freudenberg, care să fie puncte de plecare în ceea ce privește cromatica și texturile. Pe lângă materialele respective, s-au putut folosi și bucăți din piese upcycled.
Etapele de lucru au fost următoarele: s-a făcut un video-call cu reprezentați RFW-RCW, reprezentanți Freudenberg și cadre didactice din Departamentele de Modă ale Universităților invitate la RFW24; Freudenberg a trimis câte o cutie cu mostre; a fost lansată tema de către cadrele didactice ale departamentelor; au putut participa studenți și masteranzi de la oricare an de studiu; s-a stabilit un deadline intern de trimitere pe un e-mail oficial a propunerilor de schițe; echipa de cadre didactice ale fiecărui Departament, după deadline, a decis (ținând cont de o serie de criterii de evaluare prestabilite) care sunt cele mai bune 5 schițe ce vor intra în expoziția finaliștilor; odată făcut short-list-ul de 5 schițe, Freundenberg a trimis fiecărui finalist o cutie cu metraje.
Expoziția finaliștilor Call-for-Projects-ului – RFW Platform, din cadrul celor 5 universități invitate: Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea Tehnică a Moldovei Chișinău – a avut loc în Atrium-Palas, Iași, între 21-26.05.2024.
Prezența la Iași a studenților anului 1 și a masteranzilor a însemnat și oportunitatea de a participa la workshop-ul Freudenberg Shape a Sustainable Future, cât și la RFW Forum cu tema Intelectual Property & Trademark & Education, care au pus în dezbatere diverse aspecte ale sustenabilității în modă și a protecției drepturilor de autor.
Conf. univ. dr. Andreea Palade Flondor















