În perioada 19-20 iunie 2025, la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara s-a desfășurat a șaptea ediție a conferinței internaționale „SIMPOZION” – o platformă dedicată interacțiunii și schimbului de idei între doctoranzii din domeniul Artelor Vizuale, provenind din universități și facultăți de artă și design din țară și străinătate. Evenimentul a fost organizat de Școala Doctorală de Arte a UVT, parte integrantă a Alianței UNITA.
Conferința a oferit un cadru larg și diversificat de prezentare a preocupărilor de cercetare artistică, acoperind o gamă variată de concepte, ipoteze, experimente, tehnici și soluții inovatoare. Aceasta a încurajat exprimarea liberă și dezbaterea deschisă a proiectelor doctoranzilor, susținând dialogul între formele teoretice și practice ale cercetării artistice, fie prin artă, fie despre artă.
Ediția din acest an a făcut parte dintr-o suită de manifestări organizate cu ocazia aniversării a 35 de ani de la reînființarea Facultății de Arte și Design UVT. Programul a cuprins:
- Expoziția doctoranzilor (19 iunie – 31 august), cu vernisaj pe 19 iunie, ora 13:00, la care cuvântul de deschidere a fost susținut de prof. univ. dr. Diana Andreescu, Decan al Facultății de Arte și Design;
- Workshop-ul „Performance fără tiv”, susținut de drd. Alex Mirutziu, între 23 și 25 iunie, între orele 16:00 și 18:00, coordonat de conf. univ. dr. Liliana Popa;
- Recitalul de flaut și pian susținut de duo-ul româno-elvețian Léa Marion-Nély și Alexandra Vizman, în data de 30 iunie, ora 19:00.
Toate evenimentele s-au desfășurat în Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design (str. Oituz nr. 4, Timișoara). Coordonatorul conferinței a fost prof. univ. dr. Adriana Lucaciu.
Prof. univ. dr. Diana Andreescu, Decan, Facultatea de Arte și Design, UVT – „SIMPOZION este un spațiu valoros de exprimare și schimb pentru tinerii cercetători în arte vizuale. Ne bucurăm că această ediție marchează și 35 de ani de la reînființarea facultății – un moment simbolic, care subliniază angajamentul nostru față de excelență, cercetare și deschidere internațională.”

