EȘTI AICI:
Școala nonformală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, județul Hunedoara

Școala nonformală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, județul Hunedoara

Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Fundația Dacica, a organizat, în perioada 19-23 mai 2025, ediția a IV-a a programului extracurricular Școala nonformală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, județul Hunedoara.

Printre activitățile desfășurate s-au numărat prelegeri, ateliere practice și vizite la obiective arheologice din zona Munților Șureanu și a Munților Metaliferi. Beneficiarii acestui eveniment cultural-didactic au fost studenții programelor de licență și de master din domeniul Istorie din cadrul Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie. Organizatorii și-au propus să dezvolte cunoștințele aplicate ale studenților în legătură cu tematici din domeniul arheologiei.

Lectorii invitați în acest an au abordat subiecte variate și captivante, precum: caracteristicile neoliticului timpuriu într-o microzonă a Banatului – Câmpia Mureș-Aranca, elemente de civilizație ale dacilor din zona montană, aspecte ale lexicului latin târziu, precum și tehnici și rezultate ale cercetărilor arheologice în situri precum Românești–Peștera cu Apă, Cornești–Iarcuri sau Unip–Dealu Cetățuica. Un moment deosebit în cadrul programului l-a reprezentat atelierul de arheologie experimentală susținut de fierarul Komakiza, care a demonstrat tehnici de prelucrare a fierului utilizate de daci. Programul a fost completat de excursii documentare la două dintre cele mai importante situri dacice din zonă: Sarmizegetusa Regia și Cetatea dacică Piatra Roșie.

Programul extracurricular a fost susţinut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Universitatea de Vest din Timişoara şi Centrul de cercetări interdisciplinare a patrimoniului arheologic mobil şi imobil „ARHEOTIM”.