EȘTI AICI:
Școala nonformală de arheologie interdisciplinară. O experienţă unică pentru viitorii arheologi

Școala nonformală de arheologie interdisciplinară. O experienţă unică pentru viitorii arheologi

În perioada 12-19 mai, în satul Alun (jud. Hunedoara), s-a desfășurat Școala nonformală de arheologie interdisciplinară, un proiect propus de Colectivul de Istorie din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie și coordonat de conf. univ. dr. Dorel Micle. Desfășurată la poalele cetății dacice Piatra Roșie, această activitate s-a adresat studenților de la ciclul de licență în domeniul Istorie ai facultății noastre și celor de la programul de masterat Arheologie şi mediu în contextul dezvoltării durabile.

Participanții au beneficiat de un program bine structurat, care a inclus cursuri susținute de specialiști în istorie veche, arheologie și discipline conexe. Aceste cursuri au abordat teme variate, de la aspecte generale ale arheologiei până la studii de caz specifice, dintre care amintim: documentarea unor materiale arheologice cu vedere specială asupra râşniţelor (drd. Diandra Pall-Both), propaganda şi ficţiunea în cinematografia istorică românească (CS II dr. Iosif Vasile Ferencz), despre gradele şi nivelurile de lectură a unei cărţi (conf. univ. dr. Dorel Micle) sau despre tehnicile moderne de documentare a patrimoniului arheologic (drd. Bogdan Craiovan). Accentul a fost pus pe transferul de competențe şi aptitudini prin tehnici de predare centrate pe student, asigurându-se astfel o învățare eficientă și interactivă.

Unul dintre punctele centrale ale activității a fost componenta practică, în cadrul căreia studenții au fost familiarizați cu diverse tehnici de prelucrare a fierului și transformare a metalului în obiecte finite. Sub îndrumarea meșterului fierar Komakiza (Emanuel Bezeriță), studenții au avut ocazia să-și făurească singuri diverse obiecte precum vârfuri de lance sau de săgeată.

Programul școlii a fost completat de excursii documentare la principalele monumente arheologice și naturale din zonă. Printre acestea s-au numărat cetățile dacice de la Piatra Roșie și Costești, precum și peștera Bordul Mare. Aceste excursii au beneficiat de ghidajul CS II dr. Iosif Vasile Ferencz, scopul acestor excursii fiind nu doar informativ, ci și educativ, formându-le studenților atitudini responsabile față de patrimoniul cultural și natural.

Școala Nonformală de Arheologie Interdisciplinară din Valea Alunului a oferit participanților o experiență educațională complexă, demonstrând importanța educației nonformale în formarea viitorilor arheologi și a specialiștilor în domeniile conexe acestei discipline.

Și anul acesta, parteneri de nădejde ne-au fost Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Fundația Dacica.