În perioada 16-19 septembrie s-a desfășurat a 26-a ediție a Simpozionului internațional SYNASC (https://synasc.ro/2024/ ) organizat de către Facultatea de Matematică și Informatică în colaborare cu Institutul de Calcul Simbolic al Universității Johannes Kepler din Linz, Austria și Institutul e-Austria din Timișoara.
La ediția din acest an au participat 110 cercetători din 23 de țări care au prezentat rezultate teoretice și aplicative în domeniul calculului simbolic și numeric, logicii matematice, programării, fundamentelor teoretice ale informaticii, calculului distribuit și inteligenței artificiale.
Simpozionul SYNASC este recunoscut pe plan național și internațional ca un eveniment științific care impune o ștachetă ridicată în ceea ce privește calitatea lucrărilor. Evaluarea lucrărilor se face de către un comitet internațional de program coordonat în fiecare an de către un specialist recunoscut pe plan internațional. Anul acesta, coordonatoare științifică al simpozionului a fost prof. dr. Fairouz Kamereddine de la University of Edinburgh, UK. Începând cu anul 2005, lucrările selectate și prezentate sunt incluse într-un volum publicat de către CPS (Conference Publishing Systems) și trimis spre indexare în WoS, Scopus etc.
Programul fiecăreia dintre cele 4 zile ale simpozionului a inclus prezentări invitate susținute de către cercetători de top din țară și străinătate. La această ediție au fost invitați să susțină prezentări în plen: Kadi Bouatouch (University of Rennes, France), Mike Preuss (University of Leiden, Netherlands), Sasa Radomirovic (University of Surrey, UK), Amr Sabry (Indiana University, USA), Dan Tufiș (Academia Română). Participanții au avut astfel ocazia să afle despre cele mai recente direcții de cercetare din diverse domenii corelate cu tematica simpozionului: metode formale în inteligența artificială, calcul cuantic, modele statistice aplicate în grafică și vederea artificială, optimizare multicriterială aplicată în chimie, securitate cibernetică cu aplicații în implementarea sistemelor de vot electronic, aspecte de etică în inteligența artificială.
Pe lângă aceste prezentări, au fost incluse în program trei tutoriale, adresate în principal tinerilor cercetători, susținute de către Carlos Cano Domingo (Barcelona Supercomputing Center), Andrei Alexandru (Academia Română) și Gabriel Ciobanu (Academia Română).
Pe lângă sesiunile dedicate principalelor secțiuni ale simpozionului s-au desfășurat 4 workshop-uri pe tematici corelate (sisteme de agenți pentru rezolvarea problemelor complexe, metode iterative în determinarea punctelor fixe, calcul inspirat de natură și aplicații ale jocurilor serioase) și două sesiuni speciale (una dedicată doctoranzilor și una orientată înspre metodele computaționale utilizate pentru modelarea tranziției către o energie curată). Workshop-urile precum și sesiunea dedicată industriei IT au permis stabilirea de contacte şi colaborări între cercetători din mediul academic şi cercetători din mediul industrial. În cadrul sesiunii dedicate doctoranzilor au fost acordate două premii pentru cele mai bune lucrări în domeniul informaticii teoretice (Rareș Mateiu, Universitatea din București) respectiv în domeniul inteligenței artificiale (Ariana Șerpar, Universitatea de Vest din Timișoara).
În paralel cu SYNASC 2024 s-a desfășurat, în perioada 16-18 Septembrie, a opta ediție a simpozionului internațional Working Formal Methods (FROM 2024 – https://from2024.uvt.ro/), un simpozion itinerant găzduit periodic de universitățile din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Simpozionul a întrunit cercetători și practicieni ai metodelor formale, pentru a prezenta rezultate teoretice noi, metode, tehnici și cadre de lucru, precum și instrumente software care facilitează aplicarea metodelor formale și se bazează pe rezultatele teoretice prezentate. Programul simpozionului a inclus 2 prezentări invitate, 4 tutoriale și 11 prezentări ale unor lucrări recenzate. Prezentările invitate și tutorialele au fost susținute de către Nikolaj Bjorner (Microsoft Research, USA), Isabela Drămnesc (Universitatea de Vest din Timișoara), Mădălina Erașcu (Universitatea de Vest din Timișoara), Laura Kovacs (Technical University of Vienna, Austria), Vlad Rusu (INRIA Lille, France), Andrei Voronkov (University of Manchester).
SYNASC 2024 a beneficiat de sprijinul, în calitate de sponsori, ai unor firme din domeniul IT dintre care menționăm: CyberThor Studios, Continental, Nokia, ETA2U, Forvia Hella, CyberBee Software și MemIQ.
Mircea Marin, SYNASC 2024 program co-chair
Daniela Zaharie, SYNASC 2024 general co-chair


