În 22 noiembrie 2024 la Universitatea de Vest din Timișoara s-a desfășurat a 41-a ediție a seminariilor „Soluții libere open source pentru prelucrarea și reprezentarea datelor geospațiale” (https://geo-spatial.org/proiecte/seminarii/timisoara2024/). Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Geografie și Departamentul de Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara în colaborare cu comunitatea geo-spatial.org, fiind unul de tip hibrid – atât cu prezență fizică, dar și online.
Geo-spatial.org explorează concepte, tehnici și instrumente specifice comunității geospațiale, oferind și un portal on-line ce conține articole, tutoriale și date din domeniile cartografie digitală, cartografie istorică, modelarea virtuală a terenului, teledetecție, sisteme informaționale geografice și sisteme de poziționare globală. Această inițiativă a apărut în 2007 din lipsa unor repere de profil în spațiul românesc și ca răspuns la necesitățile de comunicare și informare ale unei comunități în curs de formare. Promovează adoptarea soluțiilor software libere open source, neignorându-le însă nici pe cele proprietare, militează pentru democratizarea accesului la datele geografice și propune harta ca instrument universal de comunicare și înregistrare a relațiilor dintre componentele sociale (ştiințifice, politice, culturale, religioase, economice) și dimensiunea lor geospațială. Geo-spatial.org a devenit un punct de referință în peisajul românesc prin coagularea unei comunități active, care progresează profesional prin punerea în comun a cunoștințelor acumulate, contribuind în același timp la formarea noilor generații de specialiști în domeniul geospatial.
Evenimentul găzduit de Universitatea de Vest din Timișoara a fost dedicat prezentării beneficiilor tehnologiilor geospațiale deschise și libere, adresându-se atât studenților și cadrelor didactice, dar și specialiștilor în domeniul sistemelor informatice geografice și teledetecției și tuturor celor interesați de revoluția geospațială în general.
Sesiunile de prezentări și aplicatii practice au avut tematica în domeniiile: analiza și manipularea datelor geospațiale, geoprocesare, teledetecție, date deschise, standardizare în domeniul geospatial. Acest eveniment se desfășoară la Timișoara începând cu anul 2010, devenind o manifestare anuală importantă cu tradiție la Departamentele de Geografie și Informatică ale Universității de Vest din Timișoara.

