EȘTI AICI:
 „Sustenabilitate și educație – sinergii pentru viitor”, un demers inovator al UVT, dedicat educației sustenabilității în învățământul superior, realizat în parteneriat cu UniCredit Bank

 „Sustenabilitate și educație – sinergii pentru viitor”, un demers inovator al UVT, dedicat educației sustenabilității în învățământul superior, realizat în parteneriat cu UniCredit Bank

Lumea de astăzi este o lume în care merită să fim mereu pregătiți pentru noi provocări și în care sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă devin esențiale. În ultimele decenii, schimbările climatice, nevoia de atenuare a inegalităților sociale și necesitatea de a adopta și implementa sisteme de guvernanță corporativă transparentă au devenit subiecte prioritare pe agenda globală. Universitatea de Vest din Timișoara înțelege că rolul său formator trebuie să se bazeze pe ideea de adaptare continuă a curriculelor și experiențelor practice puse la dispoziția studenților, dar și a comunității din care face parte, pentru a contribui la dezvoltarea viitoare a orașului și lumii noastre.

În acest context, Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu UniCredit Bank, a organizat în data de 12 decembrie 2024, începând cu ora 10, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al UVT (ICAM), Conferința „Sustenabilitate și educație – sinergii pentru viitor”, în cadrul căreia a fost lansată în discuție tema sustenabilității precum și rolul acesteia pentru educație și dezvoltare socio-economică.

Agenda propusă a evenimentului a fost:

  • 10.00 – 10.10: Cuvânt de deschidere
  • 10.10 – 10.50: Panel 1 – Educația pentru sustenabilitate
  • 10.50 – 12.30: Panel 2 – Dezbatere „Colaborarea dintre mediul academic și  mediul socio-economic pentru politici sustenabile” 

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Subiectul central al conferinței organizată de UVT în parteneriat cu UniCredit Bank este pivotat pe raportul dintre sustenabilitate și educație, în contextul dezvoltării socio-economice. Atât în societate, în general, dar și în comunitatea locală, crește tot mai mult rolul conștientizării importanței unei economii sustenabile, un deziderat realizabil prin colaborarea dintre mediul de afaceri, administrația publică și ONG-uri, dar și prin implicarea cadrelor didactice și implicarea studenților.”

În cadrul evenimentului s-a realizat lansarea proiectului „Sustainable Accounting, Economic, Finance and Management Education (SUSTAIN-ACE)” (ID 2024-1-RO01-KA220-HED-000255610), un demers dedicat educației pentru sustenabilitate în învățământul superior. Proiectul de parteneriat strategic, cofinanțat de Uniunea Europeană şi implementat alături de universitățile partenere (University of Sassari, Italia; University of Skövde, Suedia; University of Belgrade, Serbia; Vytautas Magnus University, Lituania și SS. Cyril and Methodius University of Skopje, Macedonia de Nord), vizează asigurarea relevanţei şi aplicabilităţii practice a cunoștințelor dobândite de studenţi în domeniile contabilitate, economie, finanțe și management.

Evenimentul a găzduit o dezbatere pe tema contribuției mediului de afaceri, a administrației publice centrale și locale, a ONG-urilor și a mediului universitar privind modalitățile de integrare a sustenabilității în educație. Invitații au prezentat aspecte relevante privind domeniul sustenabilității,  căile de urmat, dar și provocările specifice domeniului.