EȘTI AICI:
UVT, partener strategic în dezvoltarea Hub-ului Român de Inteligență Artificială

UVT, partener strategic în dezvoltarea Hub-ului Român de Inteligență Artificială

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță participarea sa în calitate de partener în proiectul HUB Român de Inteligență Artificială – HRIA, cel mai amplu demers național dedicat dezvoltării unui ecosistem de excelență în cercetarea, inovarea și transferul tehnologic în domeniul Inteligenței Artificiale.

Evenimentul de lansare oficială a proiectului a avut loc în data de 25 iunie 2025, începând cu ora 11:00, în Aula Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Manifestarea a reunit reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților publice, ai mediului economic și ai comunității de cercetare și inovare din România, marcând un moment de referință pentru integrarea eforturilor naționale în domeniul IA și alinierea acestora la standardele europene.

Proiectul HRIA este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF). Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea și operaționalizarea Hub-ului Român de Inteligență Artificială, prin dezvoltarea unui ecosistem competitiv de cercetare, dezvoltare și inovare care coagulează resursele mediului academic și ale mediului economic, în scopul generării de cercetare științifică originală de vârf, dezvoltării de noi produse și servicii bazate pe Inteligență Artificială, transferului rezultatelor către industrie și societate, creării unui nucleu național de cunoaștere integrat în Spațiul European de Cercetare.

Consorțiul proiectului HRIA reunește șapte universități și opt companii inovative din domeniul tehnologiei și cercetării: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – lider de proiect, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), Universitatea din București (UB), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și partenerii din mediul privat: BEIA Consult International (BEIA), Centrul IT pentru Știință și Tehnologie (CITST), GreenSoft (Green), Neural Grader (Neural), Safetech Innovations (SafeTech), SoftTehnica (SoftTeh), Technology Systems and Services International (TSSI), Terrasigna (Terra).

În cadrul proiectului, Universitatea de Vest din Timișoara contribuie cu experiența vastă a Grupului de Cercetare în Inteligența Artificială din Centrul de Cercetare în Informatică – CeRiCS, recunoscut la nivel național și internațional pentru activitatea în domenii precum: sisteme multi-agent și agenți inteligenți, tehnici de învățare automată și extragere a cunoștințelor, procesarea imaginilor satelitare și vedere computerizată, modele neuro-simbolice și de explicabilitate, securitate cibernetică și interacțiune om-calculator.

Echipa UVT a dezvoltat în cadrul proiectelor anterioare strategii inteligente de alocare a resurselor în sisteme distribuite, platforme de procesare a datelor colectate de la senzori, precum și modele IA aplicabile în imagistica medicală, monitorizarea mediului, interfețe avansate om-mașină și conservarea patrimoniului.

Prin infrastructura de calcul de înaltă performanță a Centrului de Cercetare în Informatică –CeRiCSUVT și abordările interdisciplinare, UVT va contribui la dezvoltarea, testarea și validarea prototipurilor și serviciilor inovative de Inteligență Artificială în România.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate principalele direcții de cercetare și dezvoltare pe care HRIA le va aborda: IA de încredere și explicabilă, sisteme autonome și inteligente, interfețe inteligente om-calculator, tehnologii hardware cu consum redus de energie, IA aplicată în medicină, securitate cibernetică, orașe inteligente și mediu, dezvoltarea de prototipuri funcționale adaptate nevoilor economiei și societății.

Lansarea HRIA a confirmat angajamentul tuturor partenerilor de a contribui la creșterea capacității de inovare a României și de a stimula competitivitatea economică prin soluții IA de vârf. Participarea UVT a subliniat rolul strategic pe care universitatea îl deține în dezvoltarea cunoașterii și transferul tehnologic în domeniul Inteligenței Artificiale. Prin participarea la acest proiect, UVT consolidează conexiunea dintre cercetare și formarea de specialiști, valorificând programele educaționale de licență în Informatică și  Inteligență Artificială, precum și programele de masterat dedicate domeniilor de vârf: Artificial Intelligence and Distributed Computing, Big Data, Intelligent Software Robotics, Cybersecurity, Bioinformatică și Inginerie Software. Astfel, proiectul contribuie la dezvoltarea competențelor profesionale și pregătirea viitoarelor generații de experți capabili să susțină progresul tehnologic în România.

___________________________________________________

Pentru mai multe informații despre participarea UVT în proiectul HRIA:

Prof. univ. dr. Viorel Negru
Coordonator UVT – HRIA
E-mail: viorel.negru@e-uvt.ro
Website: https://hria.upb.ro/