EȘTI AICI:
Workshop de imagine cu Adrian Danciu (DOP) – Visiting Lecturer

Workshop de imagine cu Adrian Danciu (DOP) – Visiting Lecturer

La Facultatea de Arte și Design, secția Fotografie – Videoprocesare Computerizată a Imaginii, primul semestru de studii se derulează intens, completat de experiențele practice de învățare posibile datorită programului Visiting @WUT al Universității de Vest din Timișoara. Prin acest program, se derulează în prezent Atelierul de Imagine de Film și Televiziune cu Adrian Danciu (D.O.P.), care le oferă studenților oportunitatea de a învăța tehnici avansate de filmare și de a descoperi secrete profesionale direct de la un expert recunoscut în industrie.   

Adrian Danciu este un cineast româno-american cu o experiență vastă de peste 27 de ani în producția de film și televiziune, în special ca director de imagine. A avut un traseu bogat în experiențe legate de tot ceea ce înseamnă imaginea statică sau imaginea în mișcare, practicând fotografia încă din perioada studenției, în anii ‘90, în Timișoara. S-a format apoi ca operator imagine în cadrul studioului teritorial TVR Timișoara, unde l-a avut ca mentor pe regizorul și directorul de imagine Gheorghe Șfaițer, care ulterior a fost cadru didactic la Facultatea de Arte și Design, la secția Foto-Video.

Din anul 2000, Adrian Danciu a activat preponderent peste ocean, în SUA, filmând și uneori montând variate tipuri de producții audiovizuale, pentru diferite televiziuni, case de producție sau proiecte independente. A semnat imaginea multor documentare de călătorie sau de natură, dintre care menționăm renumitul program de televiziune Bizarre Foods with Andrew Zimmern (proiect care l-a purtat prin toată lumea, de la SUA la Europa, Canada, America de Sud, Thailanda, Cambogia, China, India, Siria, Israel, Hong Kong, Jamaica, Guatemala, Maroc, Mexic, Insulele Feroe, Africa de Nord și Centrală), lucrând în echipe mixte de profesioniști, în condiții de filmare provocatoare, de multe ori, ceea ce i-a permis să-și dezvolte o serie de abilități practice de adaptare la condițiile de teren și la contextele internaționale de producție. Din această experiență consistentă, dobândită în timp, prin pasiune și dedicare față de profesia aleasă, Adrian Danciu împărtășește cu generozitate și entuziasm, zilele acestea, studenților de la Facultatea de Arte și Design, secția Fotografie – Videoprocesare computerizată a imaginii, prin exemple concrete și exerciții aplicate, în cadrul sesiunilor de atelierelor. Abordarea este de tipul project-based learning, integrând în exercițiile de filmare și proiectele pe care studenții le dezvoltă în cadrul disciplinelor fundamentale care reprezintă specificul secției mai sus menționate. Temele dezbătute la atelier compun elementele definitorii ale imaginii în mișcare, precum: expunerea corectă, shutter speed-ul, schemele de lumini în diferite locații, setările camerei, obiectivele, dynamic range, captarea sunetului, filmarea cu mai multe camere, dar și importanța muncii în echipă și a colaborării armonioase între diferitele departamente ale producțiilor audiovizuale, sub motto-ul “Nu suntem aici pentru a crea probleme,  ci pentru a găsi soluții.” 

Temele abordate în cadrul atelierului nu se limitează doar la aspectele tehnice ale imaginii în mișcare, ci includ și noțiuni avansate de estetică vizuală, cum ar fi compunerea creativă a cadrelor, utilizarea culorii pentru a transmite emoții și integrarea poveștii vizuale în contextul unei producții coerente. De asemenea, studenții sunt încurajați să experimenteze și să inoveze, dezvoltându-și propriul stil artistic în timpul exercițiilor practice. Aceste elemente, esențiale în orice proces creativ, completează pregătirea tehnică, oferind o perspectivă complexă asupra rolului imaginii în producția audiovizuală.

Atelierul de Imagine de Film și Televiziune cu Adrian Danciu a fost conceput într-o strânsă colaborare cu conf. univ. dr. Dan Rațiu și lector univ. asociat dr. Ioana Dorobanțu-Gordon, astfel încât temele și exercițiile aplicate să fie complementare noțiunilor teoretice și practice predate în cadrul cursurilor Teorie, Limbaj și Comunicare și Imagine și Montaj. Structura atelierului este construită în paralel cu curriculumul anilor de licență și masterat, oferind o extensie valoroasă a studiilor universitare. Acest format permite studenților să aprofundeze concepte cheie, să le aplice într-un context practic și să înțeleagă mai bine legătura dintre teoria academică și cerințele concrete ale producțiilor audiovizuale. Practic, atelierul funcționează ca un bonus educativ care le oferă participanților nu doar o pregătire tehnică suplimentară, ci și o oportunitate unică de a colabora direct cu un profesionist, completând astfel experiența lor academică cu perspective din lumea reală a audiovizualului.

O parte importantă a acestui atelier, care se înscrie în dezideratul familiarizării cu lucrul în echipă, va fi reprezentată de filmul colectiv pe care studenții participanți îl vor realiza împreună, pe o temă relevantă stabilită de comun acord, sub îndrumarea dlui. Adrian Danciu, dar și în strânsă colaborare cu lectorii Ioana Dorobanțu-Gordon și Daniel Rațiu

Atelierul de imagine va fi experiență educativă valoroasă, menită să inspire și să contribuie la formarea noii generații de profesioniști! 

Conf. univ. dr. Daniel Rațiu