Cu bucurie vă anunțăm că a fost finalizat programul celei de-a treia ediție a Lunii Verzi la UVT. Perioada 8 mai – 7 iunie va reuni peste 50 de evenimente care aduc în fața cetățenilor și comunității academice o serie de inițiative și concepte asociate dezvoltării durabile. 

Evenimentele au fost propuse de studenți, personal academic și administrativ al universității și variază de la conferințe la dezbateri și ateliere la activități sportive în aer liber, acțiuni de ecologizare și picnicuri sustenabile spre a numi doar câteva din surprizele pregătite. 

Pentru a avea permanent cea mai actuală versiune a tuturor activităților propuse, vă invităm să accesați aici calendarul Google al Lunii Verzi la UVT, unde actualizăm în timp real detaliile evenimentelor.

Programul complet:

Pre-evenimente: 

  1. Vizita elevilor de la Liceul Teoretic “Jean Louis Calderon” la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu, organizată de Amelia Ile de la Laboratorul de Dezvoltare Durabilă și Amenajare a Teritoriului din cadrul ICAM pe 24 aprilie 2024, unde elevii au avut ocazia să exploreze Institutul de Cercetări Avansate de Mediu. Clasa a X-a, coordonată de Roxana Putan, a fost ghidată printr-o serie de prezentări ale laboratoarelor și temelor de cercetare ale institutului. Discuțiile au inclus subiecte precum Economia Circulară și importanța dimensiunii sociale în reducerea risipei alimentare, evidențiind acțiuni concrete în acest sens.
  2. Elevii de la Liceul „Grigore Moisil” Timișoara explorează arta și sustenabilitatea într-o vizită educativă la Facultatea de Arte și Design și la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu, organizată de Alexandra Petcu din cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, împreună cu doamnele învățătoare Camelia Soporan și Tamara Pantea care au coordonat clasele I și a IV-a în această vizită educativă din 24 aprilie 2024. La Facultatea de Arte și Design elevii au vizitat atelierele de pictură, sculptură, desen, grafică, animație, modă și design vestimentar. Aceștia au fost fascinați de animațiile prezentate și au descoperit cum arta poate transforma materialele naturale în opere captivante. Vizita la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu a fost concentrată pe discuții despre sustenabilitate și protecția mediului. S-au explorat modalități prin care fiecare dintre noi poate contribui la protejarea naturii, prin micile acțiuni de zi cu zi, precum: reducerea deșeurilor și reciclarea acestora, colectarea selectivă și utilizarea sistemului de garanție-returnare, selectarea modalităților de transport verde (bicicletă, trotinetă, mers pe jos) sau transport în comun, reducerea risipei alimentare și compostarea deșeurilor organice.

Acțiunile din cadrul „Lunii Verzi la UVT 2024” constau în:

  1. Me & You to Clean EU, organizat de Alexandra Petcu și Andreea Balasan, din cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, cu ajutorul lui Valentin Schwartz din cadrul Serviciului Social UVT, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, UNITA și OSUT. Evenimentul va avea loc în 9 mai 2024 în Parcul „Carmen Sylva” din zona Bălcescu, între orele 10-11:00. Studenții UVT vor face echipă cu elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, iar scopul acestei inițiative este de a curăța și de a îmbunătăți aspectul spațiilor comune. Evenimentul este la a doua ediție, după o primă iterație organizată în 2022 la nivelul întregii alianțe de universități europene UNITA – Universitas montium.
  2. STUDCONFEFS – Let’s talk about research!, organizat de Alexandru Boncu, Cosmin Strava, Ionuț Pîrjol, Ana Maria Vutan, Silvia Popescu, Oana Vuinov, Alina Lupu, Denisa Bălănean, Bogdan Hrițcu, Carla Puta și Nicolae Jurjiu din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. Evenimentul va avea loc în 10 mai 2024, în amfiteatrul A32, între orele 09:00-16:00 și este adresat atât mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ) cât și societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.). Această conferință este un eveniment de tradiție propus anual de Facultatea de Educație Fizică și Sport unde sunt prezentate studii de către studenți, atât din cadrul UVT cât și din alte universități. Temele studiilor sunt legate de sport și sănătate, iar de anul acesta organizatorii au inclus și o secțiune desfășurată în Grădina Urbană de la 10:30-11:00, prin care studenții să prezinte idei de cercetare și de dezvoltare a legăturii dintre mediu și sport.
  3. Junior RoMedInf 2024, organizat de Sebastian Ștefănigă din cadrul Facultății de Matematică și Informatică în parteneriat cu RoHealth Cluster. Evenimentul va avea loc în 13-14 mai 2024 la ICAM și este adresat mediului academic, personalului din mediul privat local/ regional și societății civile. Scopul RoMedINF este de a oferi tinerilor cercetători un mediu propice pentru a discuta deschis despre idei, ipoteze și soluții dedicate sănătății și comportamentului sănătos, și pentru a prezenta realizări personale în cercetare sau cercetare în desfășurare. Programul complet al evenimentului îl puteți găsi aici.
  4. UniSportVest, organizat de Facultatea de Educație Fizică și Sport, va avea loc în 13-17 mai 2024 și este o competiție studențească adresată tuturor membrilor comunității UVT. Acest eveniment sportiv își propune să promoveze sănătatea prin mișcare. Mai multe informații despre program și înscrieri se regăsesc aici.
  5. Analiza peisajului montan din perspectiva dezvoltării durabile, organizat de Alexandru Onaca și Petru Urdea, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în 13-17 mai 2024 și este adresat studenților FCBG, interesați de analiza peisajului montan.
  6. Studiul sustenabilității comunităților și peisajului de câmpie/pustă și analiza geografică a marilor metropole internaționale – studiu de caz Budapesta, organizat de Ionuț Zisu și Claudia Doiciar, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în 13-17 mai 2024 și vizează analiza sustenabilității comunităților umane din perspectiva dezvoltării durabile în regiunile de pustie/câmpie și marile metropole urbane, prezentând studii de caz din regiunea Csongrad și Budapesta.
  7. Studiul comunităților umane și al peisajului montan din Munții Banatului, organizat de Mircea Ardelean și Marian Potra Alexandra, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în 13-17 mai 2024 și vizează analiza sustenabilității comunităților umane din perspectiva dezvoltării durabile în regiunile montane din partea de S-V a României.
  8. Peisaje culturale, peisaje urbane și peisaje rurale – studiul sustenabilității moștenirii și patrimoniului cultural românesc, organizat de Nicolae Popa și Ramona Ivan, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în 13-17 mai 2024 și vizează analiza sustenabilității componentelor culturale din Regiunea Moldovei.
  9. Exemplificarea diferitelor forme de urbanism sustenabil aplicate în procesul de planificare urbană și dezvoltare a orașului Barcelona, organizat de Sorina Voiculescu, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în 13-17 mai 2024 și vizează analiza planificării urbane sustenabile în spațiile urbane din  Barcelona. 
  10. Analiza peisajelor culturale ale Municipiului Timișoara din perspectiva sustenabilității spațiului și mediului urban, organizat de Ioan Sebastian Jucu și Cristina Lupu, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în 13-17 mai 2024 și vizează analiza peisajului cultural al municipiului Timișoara. 
  11. Beneficiile petrecerii timpului în natură, organizat de Laurentiu Tiru, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departamentul Sociologie. Evenimentul va avea loc în 13 mai 2024, la Pădurea Verde, de la ora 13:00 și este dedicat studenților. Această întâlnire va începe cu o drumeție de două ore, care va oferi prilejul de a discuta despre beneficiile timpului petrecut în natură și de a practica activități fizice. Workshop-ul va continua cu subiecte legate de importanța exercițiilor fizice într-un mediu natural și va include exerciții de respirație și relaxare, pentru a îmbogăți experiența participanților. În plus, se va organiza o acțiune spontană de ecologizare: participanții vor primi saci de gunoi și mănuși pentru a curăța zona pe parcursul drumeției. Deplasarea către locația evenimentului se va face cu mijloacele de transport în comun, promovând astfel comportamente sustenabile și reducerea amprentei de carbon. 
  12. New European Bauhaus, organizat de Ana Maria Neneciu, care este Punct de Contact NEB din cadrul Ministerului Culturii, împreună cu Diana Andreescu din cadrul Facultății de Arte și Design. Evenimentul va avea loc în 14 mai 2024, de la 12:00-14:00, în Mansarda FAD și este adresat mediului academic, personalului din administrația publică, personalului din mediul privat local/ regional și societății civile. Noul Bauhaus European reprezintă o inițiativă europeană recent lansată, o mișcare creativă și transdisciplinară în plină desfășurare, un dialog între lumea științei și tehnologiei și cea a artei și culturii, și implică un efort complex de colaborare între diferite sectoare, incluzând guvernele naționale, instituțiile UE, industria construcțiilor, comunitățile locale, precum și profesioniști din domeniul designului și arhitecturii.

Ministerul Culturii este Punctul Național de Contact pentru Noul Bauhaus European și își propune să promoveze soluții transformative, care corespund valorilor Noului Bauhaus European, printr-o serie de evenimente și instrumente dedicate acestui program. Astfel, se dorește creionarea unei comunități de practică, precum și dezvoltarea unui NEB Local Chapter.

Conferința Despre Noul Bauhaus European, ce va avea loc la UVT, face parte din aceste eforturi ale Ministerului Culturii de a susține ecosistemul cultural local în a dezvolta proiecte relevante pentru NEB și de a disemina informații despre oportunitățile pe care acest program le propune în cadrul mediului universitar local.

  1. Efectul de seră și schimbările climatice, organizat de Robert Blaga, din cadrul Facultății de Fizică. Evenimentul va avea loc în 14 mai 2024, de la ora 10:00, în Grădina Urbană UVT și este adresat elevilor, cadrelor didactice și personalului din învățământul preuniversitar. Evenimentul își propune să informeze și să conștientizeze publicul larg, în special tinerii, despre impactul schimbărilor climatice. În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte precum dinamica curenților oceanici, ciclul dioxidului de carbon și modul în care variațiile acestora influențează clima globală. De asemenea, se vor evalua efectele schimbărilor climatice, cum ar fi topirea ghețarilor și creșterea nivelului mării. Discuțiile vor fi animate de cercetători de la Facultatea de Fizică – UVT și elevi de liceu, facilitând un schimb de idei pe tema factorilor care influențează schimbările climatice și a repercusiunilor acestora asupra mediului.
  2. Green, sustainable and innovative universities, organizat de Alexandra Petcu, din cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Departamentul de Relații Internaționale UVT. Evenimentul va avea loc în 14 mai 2024, între orele 09:30-11:00, în amfiteatrul Aula Magna și este adresat mediului academic, personalului din administrația publică, personalului din mediul privat local/ regional și societății civile. Evenimentul face parte din Erasmus International Staff Week, eveniment anual organizat de DRI UVT.
  3. InfoDay@FMI-UVT, organizat de Sebastian Ștefănigă, din cadrul Facultății de Matematică și Informatică în parteneriat cu re:solved, antreprenor incubat la UVT în cadrul proiectelor Romania Start-Up Plus. Evenimentul va avea loc în 15 mai 2024, de la ora 09:00 în holul UVT, iar de la 14:30 în amfiteatrul A11 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), personalului din mediul privat local/ regional (antreprenori, angajați IMM, companii partenere UVT). InfoDay@FMI-UVT este conceput ca un hub de networking și recrutare, destinat să faciliteze conexiuni între angajatori și studenți. Evenimentul este structurat pentru a promova interacțiuni semnificative și directe între companii de top și potențiali candidați, de la studenți entuziaști la absolvenți experimentați. Componenta verde va fi acoperită prin abordarea subiectului ce vizează impactul transformării digitale asupra mediului înconjurător.
  4. Training Continental AI4R&D Living Lab, organizat de Andra Cenan-Glăvan, alături de Alexandra Petcu și Sebastian Ștefănigă, din cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic. Evenimentul va avea loc în 15 mai 2024, între orele 09:00-13:00, la ICAM și este adresat comunității Continental Automotive România implicați în AI4R&D Living Lab.
  5. Women in Data Science, organizat de Silvia Fierascu, din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Evenimentul va avea loc în 15 mai 2024, de la ora 09:00, la ICAM și este adresat studenților, cadrelor didactice, cercetătorilor și personalului administrativ.
  6. Curs demo: Design Thinking în Industriile Creative, organizat de Diana Andreescu, din cadrul Facultății de Arte și Design în parteneriat cu Adela Cristea Co-Founder & Facilitator DesignThinkers Academy Eastern Europe. Evenimentul va avea loc în 16 mai 2024 și este adresat mediului academic, mediului preuniversitar și societății civile. Cursul vizează să ofere profesioniștilor și entuziaștilor din industriile creative o introducere în Design Thinking, cu scopul de a îmbunătăți abordările creative și de a stimula inovația. Acest eveniment de două ore va acoperi principiile fundamentale ale Design Thinking și metodele prin care acestea pot fi aplicate pentru a soluționa probleme complexe în domeniul creativ. Participanții vor avea ocazia să experimenteze procesul creativ într-un mediu interactiv, ghidați de experți în domeniu. Cursul se va desfășura începând cu ora 12:00, la Mansarda FAD UVT, și este deschis tuturor celor interesați de procesele creative și inovație. Participarea poate reprezenta o investiție valoroasă în dezvoltarea personală și profesională a fiecărui participant.
  7. Pedalati cu familia UVT, organizat de Facultatea de Educație Fizică și Sport în parteneriat cu comunitatea Ro Bike Valley. Această activitate în aer liber este dedicată întregii comunități academice a Universității Vest din Timișoara, incluzând studenți, cadre didactice, cercetători și personal administrativ. Evenimentul va avea loc pe 16 mai 2024, de la 13:00 (cu plecare de la terenul de handbal UVT) și promite să fie o zi plină de energie și spirit comunitar. Scopul evenimentului este de a încuraja un stil de viață activ și sănătos prin intermediul ciclismului, oferind în același timp o oportunitate excelentă pentru întărirea legăturilor dintre membrii comunității universitare. 
  8. Zilele economiei socaile si solidare, Departamentul de Sociologie de la Facultatea de Sociologie și Psihologie împreună cu Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și cu partenerii săi organizează acest eveniment în perioada 16-17 mai 2024, în Holul Universității de Vest Timișoara. Peste 20 de întreprinderi sociale, cooperative, artizani locali și organizații din domeniul economiei sociale vă dau întâlnire cu această ocazie. Evenimentul cuprinde un târg al organizațiilor de economie socială, degustări de produse, ateliere demonstrative, discuții cu specialiști din domeniul economiei sociale și din mediul universitar, implicați în masteratul de Antreprenoriat social și dezvoltare comunitară. Mai multe informații despre eveniment puteți găsi aici.
  9. Metode de vopsire a textilelor cu coloranți naturali, organizat de Palade Maria Luisa, din cadrul Facultății de Arte și Design, Departamentul Arte Vizuale. Evenimentul va avea loc în 17 mai 2024, de la ora 10:00, la Art Center (str. Oituz nr. 4) și este adresat atât mediului academic, cât și mediului preuniversitar. Evenimentul propus are ca obiectiv prezentarea unor metode clasice de vopsire a fibrelor textile cu coloranți naturali de origine vegetală, constând în tehnici de extragere a colorantului și fixarea acestuia în țesătură. Atelierul va expune o scurtă descriere a metodelor de colorare, respectiv a materialelor constitutive care intră în componența acestor practici sustenabile și naturale de vopsire. 
  10. Studenții studiază flora, vegetația și fauna montană în situl Natura 2000 Munții Țarcu, organizat de Marius Berchi, Cosmin Ivașcu și Alina Ivașcu, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Biologie-Chimie. Evenimentul programat pentru perioada 17-24 mai 2024 este conceput pentru a aprofunda înțelegerea mediului abiotic, a florei și a faunei, precum și a vegetației tipice montane asociate zonei Munților Țarcu. Aceasta inițiativă vizează consolidarea cunoștințelor teoretice și practice acumulate de studenții din primul an universitar.
  11. Studenții descoperă flora, vegetația, fauna și istoria Dobrogei și a Mării Negre, organizat de Milca Petrovici, Adrian Sinitean, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departament Biologie-Chimie. Evenimentul va avea loc în 17-24 mai 2024 și este adresat studenților FCBG, având ca scop.cunoașterea mediului abiotic, a florei, faunei, vegetației tipice zonelor de stepă, solurilor sărăturate, a dunelor de nisipuri marine; cunoașterea algelor și a faunei din Marea Neagră, fixarea cunoștințelor teoretice și practice dobândite pe parcursul anilor universitari I și II.
  12. Povești despre Oameni de la Oameni, organizat de Petrea Vlad, din cadrul Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul va avea loc în 17 mai – 7 iunie și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.). Evenimentul propune crearea unui formular și promovarea acestuia prin UVT pentru ca studenții să poată aprecia oamenii care fac lucruri cool, lucruri de apreciat, lucruri care îi ajută. Adițional, se dorește și crearea unei pagini Instagram pentru diseminarea acestor povești într-un mod informal și mai apropiat de studenți.
  13. Concursul național pentru elevi BIOS, organizat de Nicoleta Ianovici, Alexandru Radac, Dana Datcu, Daniela Ciobanu, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departament Biologie-Chimie. Evenimentul va avea loc în 18 mai 2024; concursul este destinat elevilor de liceu și se desfășoară pe 2 secțiuni. Prima secțiune vizează conținuturi științifice aferente claselor a IX-a și a X-a: Biologie vegetală și animală. A doua secțiune are în vedere conținuturi științifice de Anatomie și fiziologie, Genetică și ecologie umană.
  14. Principiile dezvoltării durabile în serviciile administrative ale UVT, organizat de Petcu Vlad, din cadrul Direcției General Administrative în parteneriat cu Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic. Evenimentul va avea loc în 21 mai 2024, între orele 10:00-11:30, în A01 și este adresat mediului academic, cu accent asupra personalului administrativ. Activitatea curentă a UVT trebuie să includă implicit, din etapa de design, respectarea principiilor de dezvoltare durabilă. Serviciile administrative fac deja ad hoc acest lucru; evenimentul își propune să crească gradul de planificare strategică și implementare în integrarea principiilor dezvoltării durabile la nivelul serviciilor administrative ale UVT.
  15. Cum poate muzica să contribuie la obiectivele de dezvoltare durabilă?, organizat de Milencovici Daniel-Alex, din cadrul Facultății de Muzică și Teatru în parteneriat cu LICEUL DE ARTE ION VIDU și Centrul de Cercetare Muzicală și Transdisciplinară. Evenimentul va avea loc în 20 mai 2024 și este adresat studenților FMT și elevilor Liceului de Arte Ion Vidu  (care pot susține un micro-recital cu lieduri despre natură). Micro-recitalul de 15 minute va fi urmat de un workshop, menit să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la obiectivele de dezvoltare durabilă. Sunt prevăzute și activități practice în echipe, pentru dezvoltarea de idei de viitoare proiecte, plecând de la anumite cazuri/problematici legate de mediul înconjurător în care muzica poate fi o soluție (vezi Orchestra cu Instrumente Reciclabile din America de Sus, Orchestra de Legume din Viena etc).
  16. Info day mission Climate Horizon Europe, organizat de Oana Ștefănescu, din cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic. Evenimentul va avea loc în 22 mai 2024 și este adresat mediului academic și partenerilor din mediul privat, administrație publică sau societate civilă, cu scopul prezentării apelurilor de proiecte Orizont Europa corespunzătoare misiunii Climă. Evenimentul va include și sesiuni de match-making și elaborare de schițe de proiecte colaborative tematice. 
  17. Curs economie circulară, organizat de Gabriela Domilescu, din cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic în parteneriat cu One.shirt, Ambasada. Evenimentul va avea loc în 23 mai 2024 la UVT, în amfiteatrul A11 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.). Cursul este adresat cu precădere studenților DPPD pentru integrarea conceptelor de economie circulară în acțiunile de zi cu zi și în activitatea lor didactică, integrând prezentări ale unor exemple de bună practică din comunitatea locală, precum One.shirt.
  18. Construind un viitor verde și sănătos: ghid pentru alegeri durabile și bunăstare personală, organizat de Doru Costică, din cadrul Clubul Sportiv al Universității de Vest din Timișoara. Evenimentul va avea loc în 23 mai 2024 și este adresat mediului academic, mediului preuniversitar, personalului din companii sau administrație publică, respectiv societății civile. Evenimentul face parte din seria de conferințe UVT Liberty Marathon și o are ca invitată pe doamna Lavinia Bratu, conferențiar universitar doctor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.
  19. Asistența socială ecologică în SUA (eveniment virtual), organizat de Cosmin Goian, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Asistență socială. Evenimentul va avea loc în 23 mai 2024 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), fiind organizat sub forma unui  workshop virtual pentru studenții din anul III, cu participarea unui cadru didactic din SUA  – Melania Mabe, cu expertiză în asistența socială ecologică.
  20. Lecție despre înot și importanța activității sportive la copii, organizat de Ionuț Pîrjol din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport în parteneriat cu Worldclass. Evenimentul va avea loc în 24 și 31 mai 2024 de la 12-13:00 și este adresat mediului preuniversitar.  Evenimentul este organizat ca lecție deschisă cursanții vor fi familiarizați cu mediul acvatic, prin jocuri și exerciții adecvate elevilor pentru învățarea și perfecționarea procedeelor de înot, accentuând totodată importanța activității fizice.
  21. Picnic sustenabil și prevenirea risipei alimentare, organizat de Gabriela Domilescu, din cadrul Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic în parteneriat cu Banca de alimente. Evenimentul va avea loc în 27 mai 2024, de la ora 14:30, în Grădina Urbană UVT. Acesta este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ) și societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.). Adresat cu prioritate studenților DPPD, evenimentul este menit să ofere instrumente concrete pentru integrarea conceptelor de sustenabilitate și prevenirea risipei alimentare în acțiunile de zi cu zi și în activitatea lor didactică, pornind de la prezentări ale unor exemple de bună practică din comunitatea locală, precum Banca de alimente.
  22. „Văd altfel”, organizat de Botoșan Dayira, alături de Cezara Carla Pădurean, din cadrul Facultății de Arte și Design, Departament Design și Arte Aplicate. Evenimentul va avea loc în 27 mai 2024 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.). Evenimentul accesibilizează publicului larg felul în care un anumit grup de oameni percep culorile, facilitând acceptarea acestora în societate fără a fi discriminați. De asemenea, se vor prezenta soluții artistice, posibile inovații în cărțile pentru copii, respectiv se vor prezenta produse tehologice realizate de studenți și cercetători UVT pentru persoane cu deficiențe de vedere.
  23. Ziua porților deschise la ICAM, organizat de Dana Petcu, din cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu în parteneriat cu Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic. Evenimentul va avea loc în 27-31 mai 2024 și este adresat cu prioritate companiilor partenere. Fiecare zi va oferi ocazia unor tururi ghidate ale Institutului, mese rotunde cu debriefing pentru posibilități de colaborare, fiecare zi având câte o tematică distinctă care reflectă contribuțiile celor cinci departamente de cercetare din structura ICAM. 
  24. Sesiune de Pilates pentru corp și minte în grădina urbană, organizat de Vuinov Oana Ruxandra, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. Evenimentul va avea loc în 29 mai 2024 și este adresat personalului academic și administrativ al UVT, respectiv personalului din companii partenere sau administrație publică. Metoda Pilates este un antrenament de forță și flexibilitate care se concentrează pe întărirea și tonifierea corpului, îmbunătățirea flexibilității și promovarea unei posturi corecte. Este o abordare sigură, eficientă și contemporană  bazată pe principiile moderne ale științei exercițiilor și recuperării. Fiecare exercițiu este ghidat de cele cinci elemente esențiale: respirația, aliniamentul postural, stabilitatea, mobilitatea și utilizarea musculaturii abdominale. Metoda Pilates se diferențiază de alte forme de antrenament prin accentul pus pe respirație și crearea unei conexiuni între minte și corp.
  25. „Orașul imaginar”, ediția a 4-a, organizat de Claudia Borca, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Științele educației. Evenimentul va avea loc în 29 mai – 7 iunie și este adresat mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar). Expoziția cu lucrări realizate de studenții specializărilor Pedagogie și Pedagogia învățământului primar și preșcolar din materiale reciclate (29 mai – 7 iunie 2024) va putea fi vizitată în spațiile UVT, iar lucrările vor fi apoi donate grădinițelor și școlilor din județul Timiș.
  26. Inteligența artificială ne poate ajuta să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Dar ea are și o problemă ,,energetică”?, organizat de Flaminia Stârc, din cadrul Facultății de Drept. Evenimentul va avea loc în 30 mai 2024 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.). Evenimentul va avea loc sub forma unei dezbateri studențești pe teme privind schimbările climatice și impactul inteligenței artificiale. 
  27. Conferință dezbatere: 20 de ani Psihologie Environmentală în Timișoara/România-UVT – relevanță, impact și perspective, organizat de Corina Ilin, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Psihologie, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Avansate de Mediu. Evenimentul va avea loc în 30 mai 2024 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), personalului din administrație publică, personalului din mediul privat local/ regional. Psihologia environmentală studiază relația reciprocă dintre oameni și mediu. Mediul în care trăim influențează viețile oamenilor în multe feluri, așa cum și reciproca este valabilă – mediul în care trăim este produsul activității umane. După 20 de ani de sensibilizare a mediului academic din Timișoara și România la specificul acestei discipline, considerăm că ne aflăm în etapa de consolidare a colaborărilor interdisciplinare, intra și interdepartamentale universitare, locale, regionale și naționale și propunem coagularea unui Centru de Excelență în cadrul UVT/ICAM numit BEHAVE GREEN, iar în cadrul Lunii Verzi din UVT dorim să prezentam agenda sa de cercetare. În cadrul acestui eveniment explicăm modul în care o rețea importantă de cercetători români au devenit conștienți că sunt implicați într-un domeniu distinct al psihologiei care necesită propriul program de cercetare și că succesul demersului  lor depinde de conectarea tematică și metodologică cu topicile mainstream ale psihologiei, de modul în care colaborează cu specialiști internaționali de vârf, dar și de modul în care cooperează cu experți din domenii complementare, educație pentru sustenabilitate, sociologie urbană, economie și finanțe comportamentale, arhitectura, design și urbanism, geografie, științele mediului, inginerie, dreptul mediului, ecologie politică.
  28. Throwing the thoughts away, organizat de Petrea Vlad, din cadrul Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul va avea loc în 30 – 31 mai și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.). Workshop-ul are ca scop regândirea și prototiparea design-ului coșurilor de gunoi din UVT pentru a facilita și încuraja colectarea selectivă. Prototipul va fi amplasat în cadrul universității și va fi însoțit de un formular pentru a putea măsura nivelul de satisfacție și predispoziția studenților de colecta selectiv deșeurile..
  29. Handbal ca la carte, organizat de Doru Costică, din cadrul Clubul Sportiv al Universității de Vest din Timișoara și Eugen Bota, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. Evenimentul va avea loc în 1 iunie 2024 și este adresat. 
  30. Ziua copiilor la UVT, organizat de Andreea Balasan, din cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, și Doru Costică, din cadrul Clubul Sportiv al Universității de Vest din Timișoara în parteneriat cu facultățile UVT. Evenimentul va avea loc în 1 iunie 2024, în asociere cu evenimentul „Handbal ca la carte” și este adresat copiilor de orice vârstă. Vor fi organizate ateliere tematice fiecăreia dintre cele 11 facultăți ale UVT, cu zone de experimentare specifice și jocuri sportive, toate acestea având loc în parcarea UVT de pe B-dul Vasile Pârvan nr. 4, care va fi complet liberă de autoturisme.
  31. Concursul de Desen pe Asfalt, organizat de Petrea Vlad, din cadrul Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul va avea loc în 1 iunie și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), mediuluil preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), personalului din administrație publică, personalului din mediul privat local/ regional. Concursul va aduce, în spirit ludic, posibilitatea ca fiecare participant să contribuie la un nou aspect al parcării UVT, prin desenele pe asfalt, încurajate să abordeze teme conectate protecției mediului și zilei copiilor.
  32. Stil de viață sănătos prin muzică și mișcare, organizat de Claudia Borca, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Științele educației. Evenimentul va avea loc în 3 iunie 2024 și este adresat mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar). Activitățile se adresează cu prioritatepreșcolarilor și elevilor din ciclul primar.
  33. Concert Muzică Clasică susținut de elevi și studenți, organizat de Violeta Zonte, din cadrul Facultății de Muzică și Teatru. Evenimentul va avea loc în 3 iunie 2024 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), personalului din mediul privat local/ regional (antreprenori, angajați IMM, companii partenere UVT), societății civile. Concertul este un eveniment dedicat elevilor și studenților UVT. Conferința are ca tematică: TEATRUL CA MUZICA și MUZICA DREPT TEATRU. 
  34. Community Meetup, organizat de Petrea Vlad, din cadrul Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul va avea loc în 3 iunie 2024 și este adresat:
    • mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), 
    • personalului din mediul privat local/ regional (antreprenori, angajați IMM, companii partenere UVT), 
    • societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.).
    • Un eveniment social în care studenții se pot bucura de vremea frumoasă, conversație bună și de o atmosferă liniștită. Spațiul pe care noi îl propunem este Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara. Evenimentul va dispune de muzică, al cărei rol este de a complementa atmosfera, gustări și decor sustenabile, un dress code albastru-verde, pentru creșterea gradului de conștientizare în materie de economie verde-albastră. Accesul la eveniment se va face pe baza achitării unei taxe de intrare constând în  10 sticle de plastic/persoană.  
  35. Atelier journalisme & environment, organizat de Institutul Cultural Francez, în parteneriat cu Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, Radio France Internationale, Institutul de Cercetări  Avansate de Mediu și Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic,. Evenimentul va avea loc în 3-4 iunie 2024 și este adresat jurnaliștilor, studenților și cadrelor didactice. 
  36. Educație pentru dezvoltare durabilă și stare de bine, organizat de Claudia Borca, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Științele educației. Evenimentul va avea loc în 5 iunie 2024 și este adresat mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), fiind adresat cu prioritate profesorilor pentru învățământ primar și preșcolar. 
  37. Ziua Învățătorului pentru un viitor sustenabil, organizat de Claudia Borca, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Științele educației. Evenimentul va avea loc în 5 iunie 2024
  38. 𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩 “𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐜𝐨𝐦𝐩𝐫𝐞𝐡𝐞𝐧𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐞𝐧𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮𝐫𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞𝐢” @ 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚 𝐓𝐡𝐫𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐔𝐍𝐈𝐓𝐀 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭, coordonat de Ana-Maria Pop, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, și Alexandra Petcu, din cadrul Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic. Workshopul va avea loc în cadrul evenimentului Internationalisation of Curricula Through UNITA (ICTU), organizat în perioada 𝟓-𝟔 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 de Universitatea de Vest din Timișoara și este adresat mediului academic de la cele 12 universități membre în alianța de universități europene UNITA.
  39. Concurs de produse media pe teme ecologice, organizat de Simona Bader, alături de Adina Baya și Ileana Rotaru, din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Evenimentul va avea loc în 6 iunie 2024 și este adresat mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ). Organizat sub forma unui concurs de produse media cu premii realizate de studenți, evenimentul este organizat pe 3 secțiuni: materiale jurnalistice audio-video și scrise (reportaj, interviu); materiale digitale (afiș, infografic, reels, podcast); conceperea unei campanii de conștientizare (brief creativ și identitate vizuală).
  40. Impactul defrișărilor și poluării asupra comunităților umane, organizat de Cosmin Goian, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Asistență socială. Evenimentul va avea loc în 7 iunie 2024 și este adresat mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), fiind adresat cu precădere elevilor din clasele primare de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
  41. Eco-ciclism urban, organizat de Laurențiu Țîru și Sorin Pribac, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Departament Sociologie. Data și ora urmează a fi confirmate. Organizarea unei ture cicliste pe malul canalului Bega în cadrul Lunii Verzi prezintă numeroase avantaje și oportunități:

Ne puteți contacta la verde@e-uvt.ro.