Innovation & Tech Transfer Week (ITTw) s-a dovedit a fi un maraton de cunoaștere și schimb de idei, care a adunat comunitatea academică, cercetătorii, studenții și partenerii din mediul socio-economic în jurul temelor esențiale pentru transfer tehnologic și inovație. Fiecare zi a săptămânii a fost dedicată unui subiect principal, având invitați speciali care au împărtășit din experiența și cunoștințele lor valoroase.

Prima zi a adus în prim-plan tema inovării deschise și a laboratoarelor vii, oferind participanților ocazia de a înțelege rolul esențial al acestora în stimularea colaborării interdisciplinare. Andrei Son de la Continental Automotive România a împărtășit perspectiva sa despre cum acestea funcționează ca incubatoare de idei revoluționare, esențiale pentru avansul tehnologic și inovație.

Pe măsură ce evenimentul a progresat spre a doua zi, accentul s-a mutat pe dezvoltarea durabilă și inovarea sustenabilă. În acest context, Andreea Nicolae de la PIVOT-C și Mircea Stoian de la FEPRA au adus în discuție obiectivele de dezvoltare durabilă și economia circulară, punctând necesitatea unei abordări integrate în business și comunitate pentru un viitor sustenabil.

Drepturile de proprietate intelectuală și valorificarea rezultatelor CDI au fost inima dezbaterilor în cea de-a treia zi, când Nicoleta Cherciu de la Cherciu&CO și Marius Niculae de la ADR Vest au subliniat importanța colaborării continue între cercetători și Centrele de Inovare și Transfer Tehnologic pentru a optimiza publicarea și protecția rezultatelor cercetării. Discuțiile au inclus și necesitatea de a răspunde nevoilor comunității prin produse și servicii inovative, subliniind importanța gândirii antreprenoriale.

Promovarea științei pentru creșterea acceptanței soci(et)ale a fost tema centrală a celei de-a patra zile, un moment crucial pentru a discuta despre cum știința poate fi făcută accesibilă și atractivă pentru publicul larg. Corina Negrea de la Radio România Cultural și Marius Matache de la Universitatea din București au împărtășit din experiența lor despre cum comunicarea eficientă și angajarea comunității în dialog pot schimba percepția publică asupra științei.

Ultima zi a săptămânii a consolidat discuția despre oportunitățile de colaborare între mediul academic și cel socio-economic, cu focus pe proiectele europene de CDI. Elena Ungureanu (UEFISCDI) și Corina Georgeta Barna (USVT), National Contact Points pentru apelurile Comisiei Europene de tip European Innovation Council, respectiv Marie Skłodowska-Curie Actions. Acestea au deschis calea pentru o dezbatere productivă despre cum proiectele finanțate de UE pot stimula inovația și colaborarea transfrontalieră.

Această săptămână de evenimente a reprezentat un spațiu vibrant pentru schimbul de idei, oferind participanților oportunitatea de a înțelege mai bine provocările și oportunitățile actuale în domeniul inovației și transferului tehnologic. Prin invitații săi valoroși și tematicile abordate, ITTw a reușit să inspire și să motiveze comunitatea academică și pe cei implicați în cercetare, dezvoltare și inovare.

Până la urmatoarea editie ITTw, comunitatea de cercetare-inovare a UVT este invitată să apeleze la CITT pentru asistență și consultanță personalizată în raport cu nevoile de inovare deschisă, dezvoltare durabilă, protejare a drepturilor de proprietate intelectuală, promovarea științei și proiecte europene pentru CDI. Formular pentru acordare asistență din partea CITT.