În perioada 24-27 septembrie 2024, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a avut onoarea de a găzdui și co-organiza cu European Network of Living Labs (ENoLL) evenimentul Open Living Lab Days 2024 (OLLD), conferință internațională anuală de referință dedicată inovării deschise și colaborării prin intermediul laboratoarelor vii. Reunind peste 350 de participanți din întreaga lume, evenimentul a reunit cercetători, practicieni  și antreprenori din 46 de țări de pe 5 continente.

UVT este prima universitate din România devenită membru efectiv ENoLL din 2022, ocazie cu care abordarea strategică a inovării deschise a fost confirmată prin demersul extern de evaluare a calității proceselor de laborator viu la nivel instituțional. În acest context, organizarea la Timișoara a ediției 2024 a OLLD a continuat seria de premiere cu integrarea în programului conferinței a primului eveniment de brokeraj. Acesta a fost realizat în parteneriat cu ADR Vest, care găzduiește biroul regional Enterprise Europe Network, și și-a propus stimularea colaborărilor între organizații din regiunea Vest și laboratoare vii din toată lumea. În plus, un moment de mare importanță a fost alegerea primului membru român în Consiliul ENoLL, consiliu cu mandat de 3 ani, din care face parte de acum și Directorul de inovare al UVT.

Pe parcursul celor patru zile, participanții au luat parte la sesiuni interactive care au abordat provocări sociale și societale precum sănătatea, schimbările climatice, securitatea, inteligența artificială, integrarea soluțiilor bazate pe natură în artă, cultură și industriile creative. Totul s-a desfășurat pe baza principiilor inovării deschise: co-design, centrare pe utilizatorul final al produselor și serviciilor, răspuns la probleme reale și implicarea tuturor dimensiunilor helixului cvadruplu (academic, public, privat și societate civilă).

În 24 septembrie 2024, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) UVT, au debutat activitățile din cadrul Day 0 al evenimentului  OLLD, reunind peste 100 de practicieni, cercetători și experți din domeniul laboratoarelor vii și al inovației colaborative. Acest preambul la deschiderea oficială a fost dedicat sesiunilor de învățare și sesiunilor interactive care au permis participanților să exploreze soluții participative și digitale pentru dezvoltare sustenabilă, facilitând schimbul de bune practici din diverse laboratoare vii din Europa și nu numai.

În 25 septembrie 2024, la deschiderea oficială a evenimentului, cuvintele inspiraționale ale președintelui ENoLL, Evdokimos Konstantinidis, și directorului ENoLL, Martina De Sole, au fost urmate de un context valoros asupra ecosistemului național și regional de cercetare, inovare și educație. Invitații care au deschis evenimentul au fost Andrei Alexandru, Secretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Andrei Crăciun, consilier al Ministrului Educației, Sorin Maxim, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, și conducerea UVT, reprezentată prin Mădălin Bunoiu, Prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare și sustenabilitate; prezența dumnealor a subliniat importanța crucială a consolidării încrederii în cadrul ecosistemului regional de inovare. Sesiunile primelor zile au continuat cu reprezentanți ai European Science Advisors Forum (ESAF) și European Universities Initiative (EUI) care au evidențiat valoarea colaborativă inestimabilă a spațiilor de experimentare și inovație pentru viitorul dezvoltării sustenabile a comunităților, accentuând rolul universităților ca laboratoare vii. Pe aceeași tematică, efectul de replicare a acestor experiențe la nivelul școlilor a fost explorat în cadrul unui „Living Lab Methodology in Schools and Universities”, eveniment la care au participat reprentanți ai Ministerului Educatiei și ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, alături de directori de școli și profesori implicați în proiecte de colaborare internațională.

Cea de-a doua zi a marcat colaborarea deosebită cu Enterprise Europe Network Ro-Boost SMEs, care a facilitat organizarea evenimentului de matchmaking dintre antreprenori și cercetători, având ca scop crearea de conexiuni între ecosistemul regional și participanții la conferință. UVT își exprimă recunoștința față de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și Asociația Tehimpuls, nodul românesc al EEN, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect comun.

Ultima zi a conferinței „Open Living Lab Days” a debutat cu o sesiune de concluzii pentru research track, iar apoi participanții OLLD 2024 au avut parte de vizite la companii, respectiv organizații precum Continental, Centrul Cultural Plai, UVT Digital & Green Living Lab și Decathlon. Ziua a continuat cu tururi ghidate ale orașului, atât pe jos, cât și cu bicicleta. Excelenta colaborare cu RoBikeValley, inițiativă sprijinită de Decathlon, și având în vedere angajamentul conferinței de a promova sustenabilitatea, OLLD a sprjinit activ mobilitatea verde care a fost asigurată prin turul ghidat al orașului pe bicicletă, condus de un reprezentant RoBikeValley. Bicicletele au fost puse la dispoziție prin parteneriatul cu BCR și Ivelo, oferind participanților o experiență ecologică și memorabilă în explorarea Timișoarei.

Premise pentru viitor: OLLD 2024 pune bazele întăririi capacității ecosistemului regional de inovare și antreprenoriat pentru a funcționa autentic în favoarea inovării relevante teritorial și scalabile global. Acest proces include dezvoltarea de meso și micro inițiative de laboratoare vii, racordate la principiile ENoLL, reprezentate regional prin UVT Digital & Green Living Lab, care include participarea cetățenilor la CDI și politici publice fundamentate pe dovezi științifice, în domeniile de specializare inteligentă.

În colaborare cu ENoLL, UVT oferă traininguri pentru dezvoltarea de noi laboratoare vii universităților europene și organizațiilor publice sau private, unde enumerăm colaborări existente, precum cea cu Universitatea Jagellonian din Polonia sau cu Continental Automotive România pentru AI Living Lab.

OLLD 2024 a reprezentat o oportunitate unică de a dezvolta relații internaționale, de a împărtăși cunoștințe și de a explora soluții inovatoare. UVT se angajează să continue promovarea inovației și colaborării în cadrul comunității locale și internaționale, consolidându-și astfel poziția ca un lider în domeniul educației și cercetării.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul oficial al Open Living Lab Days: https://openlivinglabdays.com/.