
Cea de-a doua săptămână din Luna Verde@UVT aduce un program divers și captivant, dedicat sustenabilității, mișcării, cercetării și creativității. Activitățile sunt deschise întregii comunități universitare și publicului larg, oferind oportunități de implicare, învățare și inspirație. Iată ce evenimente te așteaptă în această săptămână:
- Timișoara Students Research Hub, organizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic. Evenimentul va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și se adresează mediului academic. Evenimentul își propune să promoveze cercetarea științifică în rândul studenților la nivel național, prin organizarea unei sesiuni de comunicări științifice în cadrul Universității de Vest din Timișoara.
- Team Building- jocuri de educație prin aventură; Dance Aerobic, organizat de Domokos Martin, Bota Eugen, Petracovschi Simona, Negrea Cristian, Arnăutu Gabriel, Reitmayer Eric, Pirjol Ionuț, Arseni Nada, Popescu Octavian, Strava Cristian, Păuțu Anamaria din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport. Evenimentul va avea loc pe 13 mai 2025, în intervalul orar 16:30 – 17:30 și se adresează mediului academic. Activitățile își propun să încurajeze mișcarea și socializarea într-un mod distractiv și educativ. Dance aerobic-ul promovează sănătatea fizică și mentală prin exerciții cardio energizante, iar jocurile de educație prin aventură dezvoltă colaborarea și gândirea strategică prin provocări interactive în natură.
- Analiza peisajului montan din perspectiva dezvoltării durabile, organizat de Alexandru Onaca, Petru Urdea și Patrick Chiroiu, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în perioada 12-16 mai 2025 și este adresat studenților FCBG, interesați de analiza peisajului montan.
- Studiul sustenabilității comunităților și peisajului de câmpie/pustă și analiza geografică a marilor metropole internaționale – studiu de caz Budapesta, organizat de Ionuț Zisu și Claudia Doiciar din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în perioada 12-16 mai 2025 și vizează analiza sustenabilității comunităților umane din perspectiva dezvoltării durabile în regiunile de pustă/câmpie și marile metropole urbane, prezentând studii de caz din regiunea Csongrad și Budapesta.
- Studiul comunităților umane și al peisajului montan din Munții Banatului, organizat de Mircea Ardelean și Marian Potra Alexandra, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în perioada 12-16 mai 2025 și vizează analiza sustenabilității comunităților umane din perspectiva dezvoltării durabile în regiunile montane din partea de S-V a României.
- Peisaje culturale, peisaje urbane și peisaje rurale – studiul sustenabilității moștenirii și patrimoniului cultural românesc, organizat de Nicolae Popa și Ramona Ivan, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în perioada 12-16 mai 2025 și vizează analiza sustenabilității componentelor culturale din Regiunea Moldovei.
- Exemplificarea diferitelor forme de urbanism sustenabil aplicate în procesul de planificare urbană și dezvoltare a orașului Barcelona, organizat de Sorina Voiculescu și Nicolae Popa, din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Departamentul Geografie. Evenimentul va avea loc în perioada 12-16 mai 2025 și vizează analiza planificării urbane sustenabile în spațiile urbane din Barcelona.
- Acțiune de ecologizare, organizată de Noja Grațiela Georgiana din cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor. Evenimentul va avea loc în perioada 12-16 mai 2025 și se adresează mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ), mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar), personalului din mediul privat local/ regional (antreprenori, angajați IMM, companii partenere UVT) și societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.).
- Workshop „Cum să gestionezi corect deșeurile în companie: sfaturi și bune practici”, organizat de Noja Grațiela Georgiana din cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor. Evenimentul va avea loc în perioada 12-16 mai 2025 și se adresează mediul academic, mediului preuniversitar, personalului din mediul privat local/ regional și societății civile.
- UniSportVest, organizat de Cristian-Cosmin Strava din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, va avea loc în 12-16 mai 2024 și este o competiție studențească adresată tuturor membrilor comunității UVT. Acest eveniment sportiv își propune să promoveze sănătatea prin mișcare. Programul evenimentului este disponibil la acest link, iar înscrierea se face prin completarea formularului disponibil aici.
- Conversia fotovoltaică si efectul de seră, organizat de Marius Ștef din cadrul Facultății de Fizică în colaborare cu Liceul Tehnologic Azur din Timișoara. Evenimentul va avea loc pe 15 mai 2025, de la ora 11:00, în Grădina Urbană UVT și este adresat elevilor, cadrelor didactice și personalului din învățământul preuniversitar. Evenimentul își propune să exploreze legătura dintre energia produsă prin panourile fotovoltaice și schimbările climatice, analizând de ce dioxidul de carbon contribuie la încălzirea globală fără a afecta performanța panourilor PV, în timp ce praful saharian reduce eficiența acestora, având însă un impact redus asupra schimbărilor climatice, și să ofere explicații privind propagarea radiației electromagnetice prin atmosferă și efectul de seră, printr-o incursiune în sistemul solar.
- Artă Mai Verde, organizat de Eugenia Riemschneider din cadrul Facultății de Arte și Design. Evenimentul de tip workshop va avea loc pe 15 mai 2025, în intervalul 09:00 – 12:00, în curtea FAD. Evenimentul își propune să stimuleze creativitatea elevilor din clasele V-VIII prin realizarea de lucrări artistice inspirate din natură, utilizând tehnici precum pictura, desenul, mozaicul sau vitraliul. Activitatea urmărește să încurajeze exprimarea artistică și conexiunea cu mediul înconjurător, iar lucrările realizate vor fi expuse în cadrul unei expoziții dedicate.
- Atelier de public speaking și argumentare, organizat de Sorina Doroga din cadrul Facultății de Drept. Evenimentul va avea loc pe 15 mai 2025 și este adresat mediului preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar). Evenimentul va fi unul interactiv, punând accent pe tehnici și exerciții practice menite să dezvolte abilitățile de vorbire în public și de construire a unei argumentații juridice, oferind astfel participanților instrumentele necesare pentru o comunicare eficientă.
- Concurs de produse media pe teme ecologice – ediția a II-a, organizat de Adina Baya din cadrul Facultății de Științe ale Guvernării și Comunicării. Evenimentul se adresează mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ) și își propune să crească nivelul de conștientizare a problemelor ecologice și să încurajeze studenții să adopte și să promoveze un stil de viață sustenabil. Concursul va fi lansat pe 28 aprilie, iar termenul limită pentru depunerea materialelor este 12 mai. Evenimentul de premiere va avea loc pe 15 mai. Participanții pot înscrie produse media variate, abordând teme ecologice relevante, contribuind astfel la promovarea unui comportament responsabil față de mediu.
- Expoziție de proiecte de amenajare a curții interioare a Facultății de Arte și Design, organizată de Diana Andreescu, Sergiu Zegrean, Raluca Sita din cadrul Facultății de Arte și Design. Evenimentul va avea loc pe 15 mai 2025, de la ora 16:00, în Galeria UNU și Casa Scării ArtStreet și își propune să prezinte proiecte de amenajare a curții interioare a Facultății de Arte și Design, realizate de studenți din cadrul programului de studii Design Ambiental, în concordanță cu principiile New European Bauhaus. Evenimentul urmărește să evidențieze integrarea conceptelor de frumusețe, sustenabilitate și incluziune în designul spațiilor, promovând astfel îmbunătățirea calității vieții printr-o abordare creativă și funcțională.
- Narative Verzi: Meseriile Viitorului, organizat de Simona Bader din cadrul Facultății de Științe ale Guvernării și Comunicării în colaborare cu Alexandru Jădăneanț, Lucian Vesalon, Mihai Panu, Corina Turșie, Oana Barbu. Evenimentul va avea loc pe 16 mai 2025 și se adresează mediului academic (studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ). Evenimentul își propune să exploreze meseriile viitorului în domenii sustenabile și să dezbată competențele esențiale pentru o carieră în sectorul verde. Activitatea va include o masă rotundă formată din profesori, studenți și absolvenți din domenii relevante, studii de caz privind cariere sustenabile și o campanie digitală ce va prezenta idei-cheie extrase din eveniment.
- Asistenții AI și impactul lor asupra mediului, organizat de Adrian Spătaru din cadrul Facultății de Matematică și Informatică în colaborare cu Marin Popescu din cadrul Departamentului pentru Relatia cu Mediul Preuniversitar. Evenimentul va avea loc pe 16 mai 2025 și este destinat mediul preuniversitar (elevi, cadre didactice și personal din învățământul preuniversitar) și societății civile (voluntari din ONG-uri, cetățeni etc.) Acesta își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la utilizarea responsabilă și sustenabilă a instrumentelor de inteligență artificială de tip asistent. Evenimentul va aborda aspecte legate de etica în utilizarea acestor tehnologii, impactul lor semnificativ asupra emisiilor de carbon și fenomenul brain-rot, evidențiind potențialele riscuri pentru dezvoltarea durabilă a societății.
🔗 Accesați programul complet aici: https://www.uvt.ro/cercetare/2025/03/dam-startul-lunii-verzi-uvt-2025/
📅 Rămâneți conectați pentru noi evenimente și activități în cadrul Lunii Verzi! Împreună, putem promova un viitor sustenabil! 🌱
#LunaVerdeUVT #Sustenabilitate #EvenimenteUVT #ComunitateUVT #GreenFuture #Sustenabilitate #DezvoltareDurabilă