01 – 06 iunie 2025

Luna Verde la Universitatea de Vest din Timișoara se încheie cu o serie de evenimente care reflectă angajamentul comunității UVT pentru sustenabilitate, educație interdisciplinară și implicare activă. Ultima săptămână aduce împreună inițiative din domeniul științei, al artei, al mediului și al cercetării sociale, în spiritul colaborării între facultăți, parteneri locali și societatea civilă.

Săptămâna începe pe 2 iunie cu o incursiune istorică și cartografică – Om și mediu în Banat la sfârșitul secolului al XVII-lea. Evenimentul va avea loc între orele 10:00-12:00 în sala A210, ICAM și își propune explorarea hărților vremii pentru a surprinde impactul transformărilor ecologice din perioada habsburgică, dezvăluind modul în care Banatul a devenit un teritoriu al noilor realități ecologice și politice.

Pe 3 iunie, vă invităm să pedalați alături de familia UVT la Pedalăm Împreună – UVT Family Ride, într-o tură de ciclism cu plecare din Pădurea Giroc, organizată de Facultatea de Educație Fizică și Sport. Evenimentul promovează un stil de viață activ și consolidează legăturile între membrii comunității,într-o atmosferă relaxată și energizantă.

Pe 4 iunie între orele 12:00-16:00 , Aula Magna din ICAM găzduiește o conferință-dezbatere coordonată de conf. univ. dr. Corina Ilin, care aduce în prim-plan rezultatele unei cercetări aprofundate despre „Calitatea vieții în cartierul Fabric. Evenimentul reflectă preocupările UVT față de spațiul urban și implicarea activă în proiectele de planificare durabilă, dar și direcțiile viitoare ale Laboratorului BEHAVE GREEN.

În paralel cu aceste evenimente programate, se desfășoară și o serie de inițiative a căror dată urmează să fie anunțată, dar care aduc în prim-plan preocupări esențiale pentru viitorul durabil.

Reciclarea – o soluție sustenabilă pentru reducerea poluării”, coordonată de Atalia Onitiu, propune o abordare practică și educativă asupra reciclării uleiului uzat și a textilelor. Prin colaborarea cu organizațiile Oil Right și One Shirt, participanții vor învăța despre economia circulară și vor descoperi cum pot combate efectele fast fashion prin metode creative de reutilizare.

Studenții Facultății de Chimie, Biologie și Geografie vor avea ocazia să exploreze direct ecosistemele naturale prin activități aplicative pe teren. Două inițiative majore urmăresc acest obiectiv: una axată pe analiza florei, faunei și vegetației din Banatul montan, iar cealaltă dedicată ecosistemelor Dobrogei, cu accent pe dunele marine, pădurile protejate și zonele lacustre.

În spiritul valorizării cunoașterii, se pregătește și Sesiunea „Biologia 2025”, unde studenții își vor prezenta cercetările din ciclurile de licență și masterat, creând un spațiu de dialog științific și schimb de idei. În completare, atelierul aplicativ Chimia pentru un viitor verde, programat pentru luna iulie, va propune metode de identificare a factorilor poluanți din aer și apă.

Această ultimă săptămână din Luna Verde reconfirmă rolul UVT ca spațiu al dialogului între știință, comunitate și mediu. Prin fiecare inițiativă, UVT propune nu doar acțiuni punctuale, ci modele sustenabile de gândire și implicare. Este o încheiere vibrantă, care pune accent pe grijă față de natură, deschidere către interdisciplinaritate și responsabilitate colectivă pentru viitor.