EȘTI AICI:
Rezultate Webometrics, Edițiile Ianuarie şi Iulie 2020

Rezultate Webometrics, Edițiile Ianuarie şi Iulie 2020

Ranking: Ranking Web of Universities (Webometrics)

Webometrics Logo

Potrivit rezultatelor ediției din ianuarie 2020, UVT se plasează pe locul 5 din cele 101 de instituţii de învăţământ superior ierarhizate din România. La nivel european se regăseşte pe locul 551, iar la nivel mondial ocupă poziţia 1485, iar potrivit rezultatelor ediției din iulie 2020, UVT se plasează pe locul 4 din cele 102 de instituţii de învăţământ superior ierarhizate din România. La nivel european se regăseşte pe locul 548, iar la nivel mondial ocupă poziţia 1401.

Webometrics are la bază date din open sources de încredere şi bazează pe următorii 4 indicatori (http://www.webometrics.info/en/current_edition): 1. Presence (Public knowledge shared – 5%) – Potrivit motorului de căutare Google, se evaluează numărul de pagini al principalului domeniu web al instituției.  Acesta include toate subdomeniile care distribuie domeniul web principal; 2. Visibility (Web contents Impact – 50%) – Numărul de rețele externe (subnets) care fac legătura cu paginile web ale instituției (surse: Ahrefs & Majestic); 3. Openness (Transparency – Top cited researchers – 10%) – Numărul de citări ale autorilor de top (top 210 autori). Se folosesc informaţiile din Google Scholar Profiles (datele brute sunt disponibile în secţiunea Transparent Ranking: http://www.webometrics.info/en/transparent); 4. Excellence (Scholar – Top cited papers – 35%) – Datele sunt colectate din Scimago şi reprezintă top 10% cele mai citate lucrări în domeniile de referinţă în ultimii 5 ani, anteriori evaluării.

Ranking-ul Webometrics este publicat de două ori pe an (datele sunt colectate în primele săptămâni din ianuarie şi iulie pentru a fi publice la sfârșitul acestor luni) şi acoperă mai mult de 28.000 instituții de învățământ superior la nivel mondial. Ranking-ul are ca scop motivarea atât a instituţiilor, cât şi a cercetătorilor pentru a avea o prezenţă web care să reflecte cu precizie activitățile lor. În cazul în care performanţa web a unei instituţii este mai scăzută faţă de poziţia estimată, conform cu nivelul de excelenţă academică, echipa de management a acelei instituţii ar trebui să reconsidere politica de web, accesul liber la informaţii şi transparența şi să promoveze creşterea substanţială a volumului şi calităţii publicaţiilor sale electronice.

Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC) din Spania, Webometrics este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume fiind bazat pe indicatori care iau în calcul atât volumul conținutului web (numărul de pagini web şi fişiere), cât şi vizibilitatea şi impactul acestor publicaţii web în funcție de numărul de inlinks externe (citări ale site-ului).

Pentru informaţii suplimentare consultaţi: http://www.webometrics.info/en/Europe/Romania

29 ianuarie 2020 şi 5 august 2020

 

Material realizat de către Departamentul pentru Cercetare Ştiinţifică și Creaţie Universitară în scopul utilizării de către comunitatea academică a Universității de Vest din Timişoara.