Creștere cu peste 10% a candidaților confirmați la programele de studii de masterat.
În sesiunea iulie a acestui an, numărul de candidați la programele de studii universitare de masterat oferite de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a înregistrat o creștere, comparativ cu sesiunea din iulie a anului trecut, realizată prin atragerea de absolvenți de licență de la UVT, dar și de absolvenți ai altor universități din Timișoara și din țară. Conștientă de rolul său în societate și de statutul de furnizor principal al educației superioare în regiune, UVT a oferit în sesiunea iulie 2025 noi programe de masterat în fizică, muzică, asistență socială sau sociologie, pentru a numi doar câteva dintre acestea. Se înregistrează o creștere cu 12,65% a numărului de candidați confirmați la ciclul de studii universitare de masterat, raportat la rezultatele sesiunii de admitere din iulie 2024.
Cu referire la studiile universitare de licență, se poate observa o evoluție mai ponderată a numărului de candidați, comparativ cu rata creșterii numărului acestora din sesiunea de admitere a anului precedent (cu 11,1% mai puțini candidați confirmați la ciclul de studii universitare de licență față de 2024). Aceste evoluții se manifestă odată cu apariția unui trend înregistrat la nivel național, acela al scăderii numărului de absolvenți de bacalaureat din România, rezultat al scăderilor evidente înregistrate la nivel demografic, dar și la nivelul promovabilității elevilor din învățământul preuniversitar.
În contextul evoluțiilor înregistrate la nivel național, Universitatea de Vest din Timișoara a ales să mențină calitatea ce particularizează actul didactic și să pună în evidență viziunea internațională specifică UVT, membră în alianța de universități europene UNITA, promovând competența, democrația și responsabilitatea socială.
Aproape unul din trei candidați confirmați s-au înscris pe locuri cu taxă, un indicator relevant pentru calitatea actului educațional și pentru valoarea profesiei vizate. 3253 candidați confirmați la licență și 1736 candidați confirmați la masterat.
Dincolo de faptul că numărul absolvenților ciclului preuniversitar este mai mic în 2025, dar și că numărul locurilor bugetate, la nivel național, alocate universităților este egal cu cel de anul trecut, având în vedere că în unele universități, inclusiv din zona de vest a țării, nu s-au ocupat toate locurile bugetate în această sesiune de admitere, devine semnificativ și îmbucurător că la UVT s-au înscris și mulți studenți pe locuri cu taxă, un indicator relevant pentru calitatea actului educațional și pentru valoarea profesiei vizate, arătând că înscrierea la UVT reflectă garanția calității programelor de studiu de licență și masterat oferite aici. Astfel, pentru programele de licență, ponderea candidaților confirmați pe locuri cu taxă este de 29,1% (946 din totalul de 3253 candidați confirmați), iar pentru programele de studii universitare de masterat este de 29,8% (517 din totalul de 1736 candidați confirmați).
Chiar dacă UVT nu este universitatea care beneficiază de cele mai multe locuri finanțate de la bugetul de stat, între universitățile din țară, prin procesul de admitere pe care îl desfășoară, UVT se adresează acelor candidați care au cele mai puternice premise de a face performanță. Astfel, UVT a continuat să le ofere tinerilor talentați oportunități personalizate de studii în cele douăsprezece facultăți ale sale, atrăgând liceeni cu rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale, precum și elevi șefi de promoție sau care au avut o performanță maximă la examenul de bacalaureat.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Chiar și în acest nou context, al scăderii numărului de absolvenți de bacalaureat la nivel național, Universitatea de Vest din Timișoara a ales în mod conștient și deliberat să pună pe primul loc calitatea în locul cifrelor, să aleagă valoarea în detrimentul volumului, asumându-și astfel rolul de formator responsabil, într-un context social și educațional complex, plin de schimbări și provocări. Într-o societate din ce în ce mai competitivă, am ales să vedem dincolo de nevoia de ocupare a unui loc, spre oferirea unui parcurs universitar competitiv, flexibil și centrat pe nevoile tinerilor, care pune accentul pe capacitatea de adaptare și pe contribuția absolvenților noștri la dezvoltare și creștere. Prin această abordare, fidelă dezideratului universității UVT, de a forma cariere ale viitorului și de a dezvolta cetățeni responsabili, considerăm că îi încurajăm pe studenții noștri să fie motivați și implicați civic, capabili deci să-și atingă potențialul autentic, concentrat în deviza „Become your best”.”
Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara vede în evoluția numărului de candidați din sesiunea iulie 2025 o mărturie a calității care asigură o învățare autentică, o dezvoltare amplă a competențelor și o experiență de învățare cu impact asupra întregii existențe a tinerilor.
***
Statistica admiterii iulie 2025 la UVT: programele de licență și masterat cu cea mai mare concurență.
Chiar și în condițiile unei probe de admitere care a realizat selecția candidaților, pentru programele de studii de licență din UVT s-a manifestat o concurență semnificativă, raportat la numărul de locuri finanțate de la bugetul de stat. Astfel, programul de licență „Stiințe aplicate în criminalistică” a înregistrat o concurență de aproape 10,24 candidați pentru un loc. Programul de licență „Psihologie” a înregistrat 5,24 candidați pentru un loc, iar programul de licență „Pedagogia Învățământului primar și preșcolar” a înregistrat 5,10 candidați pentru un loc, aceste programe de studii având, după sesiunea iulie 2025, toate locurile ocupate, până la capacitatea maximă de școlarizare.
Topul programelor de studii universitare de licență, în funcție de numărul de candidați raportat atât la numărul de locuri finanțate de la bugetul de stat, cât și la numărul total de locuri:
- Științe aplicate în criminalistică (Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie) – 10,24 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 5,12 candidați pe loc (total);
- Psihologie (Facultatea de Sociologie și Psihologie) – 5,24 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 1,78 candidați pe loc (total);
- Pedagogia învățământului primar și preșcolar (Facultatea de Sociologie și Psihologie) – 5,10 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 2,13 candidați pe loc (total);
- Drept (Facultatea de Drept) – 3,47 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 1,53 candidați pe loc (total);
- Educație fizică și sportivă (Facultatea de Educație Fizică și Sport) – 3,21 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 2,27 candidați pe loc (total).
Topul programelor de studii universitare de masterat, în funcție de numărul de candidați raportat atât la numărul de locuri finanțate de la bugetul de stat, cât și la numărul total de locuri:
- Terapii specifice ale limbajului și comunicării (Facultatea de Sociologie și Psihologie) – 8,00 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 1,07 candidați pe loc (total);
- Psihologie clinică și psihoterapie (Facultatea de Sociologie și Psihologie) – 6,18 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 2,31 candidați pe loc (total);
- Cybersecurity (Facultatea de Matematică și Informatică) – 4,13 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 2,48 candidați pe loc (total);
- Artificial Intelligence and Distributed Computing (Facultatea de Matematică și Informatică) – 3,50 candidați pe loc finanțat de la bugetul de stat, respectiv 2,10 candidați pe loc (total).
***
INFO
Datele despre locurile disponibile în cadrul procesului de admitere 2025 la UVT pot fi regăsite AICI.
La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în anul 2025, procesul de admitere pentru studiile universitare de licență și de masterat se desfășoară în două sesiuni distincte, în perioadele mai-iulie, respectiv august-septembrie.
Pentru cea de-a doua sesiune, din septembrie 2025, procesul de admitere (cuprinzând toate etapele aferente, până la afișarea listelor finale cu candidații înmatriculați) se desfășoară până la data de 15 septembrie 2025 pentru ciclul de studii universitare de licență, respectiv 17 septembrie 2025 pentru ciclul de studii universitare de masterat.
Fiecare facultate a UVT, prin regulamentul propriu pentru organizarea și desfășurarea procesului de admitere la studiile universitare, stabilește propriul calendar care cuprinde toate etapele procesului de admitere. Astfel, pentru a accesa calendarul aferent procesului de admitere specific unui program de studii universitare, vă invităm să consultați pagina facultății care derulează respectivul program de studii sau pagina programului de studii.
***