EȘTI AICI:
Înscriere discipline complementare care formează competențe transversale (DCT)

Înscriere discipline complementare care formează competențe transversale (DCT)

Dragi studenți,

Începând de luni, 11 septembrie 2023, ora 12:00, aveți ocazia să optați pentru disciplinele complementare care formează competențe transversale pe care le veți studia în anul universitar 2023-2024, accesând site-ul www.dct.uvt.ro.

Vă invităm să consultați oferta disciplinelor complementare care formează competențe transversale pentru anul universitar următor, publicată pe site-ul www.dct.uvt.ro, citind descrierile disciplinelor, fișele disciplinelor (unde veți găsi detalii despre conținutul acestora, modalitățile de predare, bibliografia necesară sau modalitățile de evaluare), dar și CV-urile cadrelor didactice titulare ale disciplinelor.

Înscrierea la disciplinele complementare care formează competențe transversale se face pe principiul „primul venit-primul servit”, fiecare disciplină având o limită maximă de participanți, menționată în prezentarea disciplinelor de pe site-ul www.dct.uvt.ro, astfel că vă recomandăm să optați pentru înscrierea la aceste discipline cât mai curând, pentru a beneficia de toate opțiunile disponibile. În momentul în care o disciplină atinge numărul maxim de participanți înscriși, aceasta nu va mai fi disponibilă pentru a fi selectată de alți studenți.

Studenții care vor studia în anul universitar următor în anul 2 al ciclului de studii universitare de licență trebuie să parcurgă în anul 2, semestrul 1:

  •  o disciplină complementară care formează competențe transversalealeasă prin intermediul platformei www.dct.uvt.ro, dacă sunt înscriși în cadrul facultăților următoare:

– Facultatea de Litere, Istorie și Teologie- Facultatea de Muzică și Teatru- Facultatea de Sociologie și Psihologie- Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării

  • disciplina Competențe de antreprenoriat, dacă sunt înscriși în cadrul facultăților următoare (pentru această disciplină studenții acestor facultăți nu trebuie să se înscrie în mod distinct, urmând a o regăsi în orar odată cu începutul anului universitar):

– Facultatea de Arte și Design- Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie

– Facultatea de Drept

– Facultatea de Educație Fizică și Sport

– Facultatea de Fizică

– Facultatea de Matematică și Informatică

(Dacă studenții facultăților menționate mai sus doresc să parcurgă în anul 2, semestrul 1, o disciplină complementară care formează competențe transversale cu caracter facultativ, se pot înscrie transmițând un e-mail la adresa dct@e-uvt.ro.)

Studenții Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor vor studia în anul 2, semestrul 1 discipline opționale din cadrul facultății, pe care le vor alege prin intermediul platformei de e-learning a UVT.

În anul 2, semestrul 2 studenții tuturor facultăților UVT trebuie să parcurgă o disciplină complementară care formează competențe transversale, aleasă prin intermediul platformei www.dct.uvt.ro.

Studenții tuturor facultăților UVT ce vor studia în anul universitar următor în anul 3 al ciclului de studii universitare de licență trebuie să parcurgă o disciplină complementară care formează competențe transversale în semestrul 1 al anului universitar, aleasă prin intermediul platformei www.dct.uvt.ro.

Studenții Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor vor parcurge o disciplină complementară care formează competențe transversale și în semestrul 2 al anului 3. 

Pentru a afla în ce semestru trebuie să studiezi disciplinele complementare care formează competențe transversale poți consulta și acest tabel.

Fiecare student va putea opta doar pentru discipline complementare din alt domeniu decât cel în care studiază.

Studenții care nu vor parcurge și nu vor promova cel puțin 3 discipline complementare care formează competențe transversale pe parcursul ciclului de studii universitare de licență, respectiv 2 astfel de discipline în cazul studenților facultăților menționate anterior care vor parcurge disciplina Competențe de antreprenoriat cu caracter obligatoriu în anul 2, semestrul 1, nu vor putea finaliza studiile universitare de licență.

În cazul studenților din anul 3 de studii nu este posibilă alegerea unei discipline complementare care a fost deja parcursă în anul 2.

Termenul limită pentru înscrierea la disciplinele complementare care formează competențe transversale pentru anul universitar 2023-2024: 18 septembrie 2023.

Pe parcursul anului universitar nu se vor mai putea face înscrieri la discipline complementare care formează competențe transversale, astfel că este obligatoriu să efectuați alegerea în termenul menționat mai sus!

Alegere discipline complementare pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare de licență la forma de învățământ cu frecvență redusă/la distanță

Studenții înmatriculați la programe de studii universitare de licență la forma de învățământ cu frecvență redusă/la distanță își vor putea alege disciplinele complementare pe care să le parcurgă în anul universitar 2023-2024 pe platforma de e-learning a UVT, urmând a primi informații despre procesul de înscriere într-un e-mail distinct.

Alegere discipline complementare restante (pentru studenții care vor studia în anul 3 în anul universitar 2023-2024) – dacă e cazul

Începând de joi, 14 septembrie 2023, ora 12:00, și până la data de 18 septembrie 2023, puteți efectua alegeri pentru disciplinele complementare restante din anul de studiu anterior, pe care să le studiați în anul universitar 2023-2024, dacă vă aflați în această situație, accesând site-ul www.dct.uvt.ro și alegând opțiunea Alege discipline restante.

Puteți opta pentru a parcurge încă una sau două discipline complementare care formează competențe transversale (pe lângă disciplinele complementare obligatoriu de parcurs în anul 3), în funcție de semestrul pentru care aveți o disciplină complementară restantă.

Pentru parcurgerea unei discipline complementare restante, fiecare student trebuie să achite online, cu cardul, o taxă de 100 de lei/disciplină. Această taxă va putea fi achitată până cel târziu la data de 21.09.2023, completând câmpurile necesare și selectând unul dintre tipurile de taxă 14, 15 sau 16 din ACEST LINK.

Alte informații

Se vor organiza acele discipline care au acumulat cel puțin 80% din pragul numeric minim specific pentru organizarea formației de studiu (de exemplu – minimum 20 de opțiuni pentru o grupă de 25 de studenți). Fiecare student va opta pentru fiecare semestru în care trebuie să studieze o disciplină complementară pentru două opțiuni (una principală și una de rezervă). În cazul în care disciplina de la opțiunea principală nu are suficienți participanți pentru a se organiza, studentul va fi distribuit la opțiunea de rezervă. Dacă nici aceasta nu se va organiza, va fi contactat pentru a opta pentru alte discipline.

Studenții care nu vor opta pentru a parcurge numărul minim de discipline complementare aferent anului lor de studiu nu vor fi distribuiți aleator către nicio disciplină, astfel că vor rămâne cu disciplina/disciplinele complementare restante, fiind nevoiți să le parcurgă în anul universitar următor, cu taxă, și nu vor avea dreptul să finalizeze studiile universitare de licență până când nu vor studia și promova numărul minimum necesar de discipline complementare conform planului de învățământ al programului de studii universitare de licență la care sunt înmatriculați.

Despre disciplinele complementare care formează competențe transversale

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și asumă, prin Carta Universitarămisiunea de „formare inițială și continuă, la nivel universitar, în scopul dezvoltării personale, al inserției profesionale a individului și al satisfacerii nevoilor de competențe ale mediului socio-economic”, propunându-și să fie un „catalizator al dezvoltării societății românești prin crearea unui mediu inovativ și participativ de cercetare științifică, de învățare, de creație cultural-artistică și de performanță sportivă, transferând spre comunitate competențe și cunoștințe”. Astfel, printre obiectivele UVT se numără:

– dezvoltarea gândirii critice și a potențialului creativ al membrilor comunității universitare;

– crearea, tezaurizarea și răspândirea valorilor culturii și civilizației umane;

– promovarea interferențelor multiculturale, plurilingvistice și interconfesionale;

– afirmarea culturii și științei românești în circuitul mondial de valori; 

– dezvoltarea societății românești în cadrul unui stat de drept, liber și democrat.

Pentru a-și îndeplini misiunea, UVT a implementat, printre altele, disciplinele complementare care urmăresc formarea unor competențe transversale, altele decât cele care vizează formarea competențelor profesionale explicite

Competențele transversale reprezintă achiziții valorice și atitudinile care depășesc un anumit domeniu / program de studii și se exprimă prin următorii descriptori: autonomie și responsabilitate, interacțiune socială, dezvoltare personală și profesională. Acestea, fără ca enumerarea să fie limitativă, asigură: abilități de lucru în echipă, abilități de comunicare orală și scrisă în limba maternă / străină; abilități de raționare / argumentare și gândire critică; utilizarea tehnologiei informației și comunicării – TIC; rezolvarea de probleme și luarea deciziilor; recunoașterea și respectul diversității și multiculturalității; autonomia învățării; inițiativă și spirit antreprenorial; deschiderea către învățarea pe tot parcursul vieții; respectarea și dezvoltarea valorilor și eticii profesionale; abilități de a opera într-o manieră interdisciplinară cu metodologii și concepte care provin din domeniul științelor exacte, științelor socio-umane și creației artistice etc.

Pentru alte detalii referitoare la disciplinele complementare, vă rugăm să transmiteți un e-mail pe adresa dct@e-uvt.ro.