EȘTI AICI:
Revista presei – 10 mai 2023

Revista presei – 10 mai 2023

Mad4
Ambasada României la Madrid, alături de Universitatea de Vest, organizează expoziția de fotografie dedicată programului TM2023!
sursadevest.ro

UVT propune în 2023 un program cultural cu identitate proprie, în care resursele culturale din universitate sunt puse în valoare către comunitatea locală sau în plan național și internațional.

În acest context, ocazionată de vizita de lucru, la Madrid, a unei delegații mixte a Comisiilor de Afaceri Europene din Camera Deputaților și Senatul României (9-10 mai 2023), Ambasada României la Madrid, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, organizează expoziția de fotografie dedicată programului „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023”.

Expoziția studenților de la secția Foto-Video a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, intitulată „IMAGO – Viziuni în tranziție”, prezintă lucrări de fotografie ale studenților din ciclul universitar licență, fiind rezultatul vizual al eforturilor depuse de aceștia în colaborare cu cadrele didactice coordonatoare, lector universitar Mădălin Mărienuț și asistent universitar drd. Amalia Gaiță.

Expoziția este găzduită în perioada 8-12 mai la sediul Congresului Deputaților din Madrid și este realizată de studenții de la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara.

Ijobslogo
Parteneriat UVT - AJOFM Timiş pentru implementarea programului online iJobs, adresat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara, în parteneriat cu AJOFM Timiş, va implementa în dublă premieră naţională programul online de consiliere iJobs, adresat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

IJobs are la bază programul de consiliere JOBS II, metodă care a fost utilizată cu succes în diverse ţări, precum SUA, China, Olanda, Suedia, Finlanda, Irlanda, Coreea de Sud, sau Africa de Sud. Derularea programului iJobs este o dublă premieră, fiind pe de o parte, prima oară când se utilizează în România, şi pe de altă parte, prima oară când se livrează în format online.

În cadrul acestuia participanţii vor învăţa strategii de căutare a locurilor de muncă şi de gestionare a situaţiilor dificile în cadrul procesului de selecţie, bune practici în crearea CV-ului şi redactarea scrisorii de intenţie şi vor exersa interviuri. IJobs este alcătuit din cinci sesiuni, a căror completare durează până în două ore. După parcurgerea fiecărei sesiuni participanţii vor primi feedback individualizat din partea echipei de specialişti implicate în proiect. Programul se va derula pe parcursul a două săptămâni, începând din luna mai (2023).

AJOFM Timiş în calitatea de partener se va implica în implementarea programului de consiliere online iJobs, punând la dispoziţie expertiza acumulată de-a lungul timpului în furnizarea serviciilor personalizate de stimulare a ocupării, în implementarea de proiecte de consiliere, promovând beneficiile acestui program în rândul şomerilor şi persoanelor în căutare de loc de muncă.

Programul face parte din proiectul doctoral al drd. Alexandra Bodnaru, realizat sub coordonarea conf. Dr. Andrei Rusu, în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie de la Universitatea de Vest Timişoara.

Universitatea Politehnica Timisoara UPT Foto Univ
Universitatea Politehnica Timișoara va dubla numărul specializărilor în limba engleză ca să atragă mai mulți studenți străini
economedica.net

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) şi-a propus să îşi dubleze numărul specializărilor în engleză la facultățile universității, din anul 2024 faţă de cel din anul universitar precedent, cu scopul de a atrage cât mai mulţi studenţi străini, atât din UE, cât şi extracomunitari.

Mai mult, universitatea va deschide un program pregătitor de un an, prin care străinii pot veni să învețe limba română.

Una dintre specializările noi cu predare în engleză la UPT va fi Mechanical Engineering. În prezent, UPT are specializări în engleză precum Computer and Information Technology, Civil Engineering, Telecommunication Technologies and Systems.

Obiectivul pe care şi l-a asumat UPT e ca la nivelul fiecărei facultăți din cadrul Universității Politehnica Timișoara să fie câte o specializare într-o limbă străină.

Creșterea numărului de studenți străini la Poliehnica Timişoara se datorează scăderii populaţiei şcolare din România şi creşterii cererii de specialişti pe piaţa muncii.

UPT va încerca să atragă atât studenți din țări din Uniunea Europeană, cât și din afara UE.

„În prezent, asistăm la o infuzie de forță de muncă necalificată din Asia pentru că, altfel, companii din construcții, Horeca sau turism nu și-ar mai putea desfășura activitatea. Dat fiind faptul că avem tot mai puțini tineri, potențiali studenți, trebuie să ne îndreptăm să atragem și străini care să studieze la noi, care mai apoi să acopere criza de specialiști din IT&C, inginerie sau automotive. Timișoara poate deveni un centru universitar inclusiv pentru tinerii din Uniunea Europeană, dacă reușim să le arătăm toate beneficiile pe care le putem oferi. Vorbim aici despre rata mare de angajabilitate pe care o au absolvenții noștri, legătura excelentă pe care o avem cu companiile. Apoi, în privinţa IT, România nu percepe impozitul pe venit, ceea ce a atras multe companii şi a dus la deschiderea de oportunităţi enorme de angajare, înca din anul întâi de facultate. Timişoara este locul unde Nokia, Continental, Intel, Amazon, IBM, Microsoft, Porsche şi multe alte companii oferă locuri de muncă semnificative şi recrutează activ studenții UPT încă din facultate”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Medic Peru
Din Peru, prof.dr. Falcón Guerra a revenit la Timișoara să încheie un parteneriat între Universitatea Ucayali și UMFT
ziuadevest.ro

În aceste zile, se află în vizită la Timișoara, prof.univ.dr. Arlene Falcón Guerra, (foto) cadru didactic la Universitatea Națională din Ucayali din Peru, pentru a pune la punct  un protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara (UMFT).

Parteneriatul va fi pe 5 ani, dar se va prelungi.

“Vreau să fiu o punte de legătură între sistemul medical din Peru și medicina din Timișoara”, a declarat prof. Falcon Guerra, marți 9 mai, care, de fapt  este un vechi prieten al medicinii timișorene, fiindcă dr. Falcon a absolvit UMFT, în 1984. Apoi, a avut și o bursă de studii, în capitala Banatului, unde a urmat stadii de pregătire  în ginecologie la Clinica Bega. Aici a lucrat inclusiv cu regretatul dr. Ioan Munteanu.

Prof.dr. Guerra a declarat: “Școala de Medicină din Timișoara a fost bună și este în continuare foarte bună. E adevărat că pe atunci nu avea aparatura pe care o are acuma, dar a mers foarte bine și atunci și merge și acum. Așa am reușit să ajung un chirurg foarte bun. Nu pot să uit ceea ce am învățat aici de la profesori extraordinar de bine pregătiți. Dr. Munteanu ne spunea întotdeauna că trebuie să devenim foarte buni în meseria aceasta de chirurgi ginecologi. Un lucru nu trebuie să uităm: practica chirurgicală medicală nu s-a schimbat, fiindcă nici femeia nu s-a schimbat. Are același sistem interior de reproducere. Tot ce am învățat în Universitatea de Medicină de la Timișoara și în spitalul clinic de ginecologie mi-a prins foarte bine și am aplicat cu succes în chirurgia ginecologică din Peru. Am avut succes și am succes în continuare, fiindcă am urmat exemplul marilor profesori medici din Timișoara și le-am ascultat sfaturile și învățămintele”.

Cristian Diaconescu Si Costel Negricea 8.05.2023 Semnare Protocol
Universitatea Româno-Americană și Centrul pentru Afaceri Externe au semnat protocolul de înființare al Centrului de Excelență Euroatlantică pentru Diplomație și Relații Externe
romaniapozitiva.ro

Luni, 08 Mai 2023, Universitatea Româno-Americană a semnat un parteneriat de colaborare cu Centrul pentru Afaceri Externe – un think thank românesc prezidat de dl. Amb. Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României.

Evenimentul, găzduit de dl. prof. univ. dr. habil. Costel Negricea – Rectorul Universității Româno-Americane, a reunit numeroase personalități din mediul academic, diplomatic și de afaceri, precum dl. Ambasador Lazăr Comănescu – fost Ministru de Externe al României, actualmente Secretar General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, dl. General Cristian Barbu – fost rector al Academiei Tehnice Militare și dl. General Anatol Șalaru – fost ministru al Apărării din Republica Moldova, alături de o serie de invitați de onoare precum dl. Alex Șerban – Președinte al Consiliului Euro Atlantic în Romania (Casa NATO), dl. Marius Ioan Piso – Vicepreședinte al Academiei Internaționale de Aeronautică, dl. Marius Bostan – Fondator RePatriot și membru al Romanian Business Leaders, dna. Adela Jansen – Vicepreședinte CCIFER și alți invitați.

Având o vechime de peste 8 ani și beneficiind de cooperarea cu fundații și asociații de renume din SUA și Europa, Centrul pentru Afaceri Externe dezvoltă cunoașterea instituțiilor și mecanismelor de interacțiune europeană şi euro-atlantică, promovează şi aprofundează informarea şi educația, vizând cu prioritate domeniile diplomației și relațiilor internaționale.

Screenshot 20230509 134257 Yahoo Mail 300x202
Prezentarea în Polonia a Dicționarului romanului central-european din secolul XX, monumentala lucrare coordonată de prof. univ. dr. Adriana Babeți, scriitoare, eseistă, jurnalistă și cadru didactic la Universitatea de Vest
banatulazi.ro

Ziua de vineri, 12 mai, va fi dedicată prezentării în Polonia a Dicționarului romanului central-european din secolul XX, monumentala lucrare coordonată de prof. univ. dr. Adriana Babeți, scriitoare, eseistă, jurnalistă și cadru didactic la Universitatea de Vest. Un prim eveniment, adresat româniștilor de la Universitatea Jagiellonă, îi va avea ca invitați pe Adriana Babeți, prof. dr. hab. Kazimierz Jurczak, șeful Departamentului de Studii Românești, și dr. Olga Bartosiewicz-Nikolaev. Acesta va fi urmat de o dezbatere despre literaturile micilor popoare din Europa Centrală găzduită de Centrul Internațional pentru Cultură. Directorul de programe al Centrului, Łukasz Galusek, îi va avea ca invitați pe Adriana Babeți și Kazimierz Jurczak.

Tot despre Timișoara va fi vorba și în evenimentul care deschide cea de-a patra zi de festival. La Centrul Internațional pentru Cultură vor fi proiectate două documentare din seria Harta secretă a Timișoarei: oameni și locuri: Cafeină pe Bega și Timpuri noi. O mică revoluţie, urmate de discuții cu Adriana Babeți, scenarista acestei serii, și Alexandru Condrache, coordonatorul proiectului. Cele două documentare evocă poveștile și istoria Banatului, în strânsă legătură cu Europa Centrală, prin prisma „ciorbei negre” și a culturii cafenelelor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și beneficiază de cofinanțarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

Ziua de sâmbătă se va încheia cu un spectacol audio-vizual la clubul Betel din centrul Cracoviei, cu două proiecte de muzică electronică semnate de Doctorul Sinteză (Alexandru Pascu și Cristian Văduva), Octavian Horvath (150 STOKA) și Sergiu Catană.

Expoziția în aer liber „Spotlight Heritage Timișoara” va completa seria de activități dedicată Timișoarei. Prezentată inițial la Varșovia, apoi la Poznań, expoziția își propune să prezinte publicului polonez patrimoniul construit și poveștile orașului care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii. Proiectul omonim a fost inițiat în anul 2016 și realizat de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, fiind inclus în programul cultural oficial al Capitalei Europeane a Culturii.

Dumitrescu Umf Caroldavila
Iulian Dumitrescu: Vom avea studenți ai UMF Carol Davila la Ploiești. Spitalul Județean de Urgență Ploiești se va transforma în Spital Clinic Universitar
prahovabusiness.ro
 Read Time:1 Minute, 33 Second

În baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Prahova și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prestigioasa instituție de învățământ superior își va pregăti studenți,  începând din toamna acestui an, și la Ploiești. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, la care a participat și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.

„Această colaborare importantă are două implicații majore pentru comunitatea din Prahova: pe de o parte, universitatea va organiza, în acest an, admitere pentru 50 de studenți la medicină în Ploiești, iar pe de altă parte, s-a deschis drumul pentru a transforma Spitalul Județean de Urgență Ploiești „Dr. Constantin Andreoiu” în Spital Clinic Universitar. Înființarea unei secții a UMF Carol Davila la Ploiești este un pas important în rezolvarea deficitului de medici din Prahova, contribuind la creșterea calității serviciilor medicale oferite populației. Cursurile studenților la medicină se vor desfășura atât la Universitatea de Petrol – Gaze, cât și la Palatul Culturii din Ploiești. Un asemenea pas important nu putea fi făcut fără investițiile Consiliului Județean Prahova în infrastructura Spitalului Județean de Urgență Ploiești Dr. Constantin Andreoiu”, a explicat Iulian Dumitrescu.

Transformarea Spitalului Județean de Urgență Ploiești în Spital Clinic Universitar este importantă pentru că aduce beneficii semnificative atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul medical: pacienții vor beneficia de servicii medicale mai avansate și de o gamă mai largă de specialități medicale; medicii și studenții la medicină vor avea acces la resurse și tehnologii mai avansate pentru cercetare și formare. Nu în ultimul rând, transformarea unui spital în Spital Clinic Universitar atrage în zonă medici de renume și specialiști din domeniul medical interesați de oportunitățile de cercetare și învățare din cadrul universității și spitalului. Acești specialiști aduc cu ei expertiză și experiență în domeniile lor, ceea ce duce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale.

1280x670 10 80 Upt
Premii de peste 15.000 EURO la HackTM 2023, eveniment de tehnologie și inovație în Timișoara
start-up.ro

HackTM, unul din cele mai importante evenimente de tehnologie și inovație din Sud-Estul Europei, se va organiza la Timișoara în perioada 12-14 mai 2023. Competiția de tip hackathon va reuni programatori și designeri, cu scopul de a conecta experți din domeniul tehnic și de a dezvolta proiecte software și hardware, pe parcursul a trei zile de eveniment.

Participanții vor avea ocazia să își demonstreze abilitățile tehnice și creativitatea, provocări pentru care vor fi recompensați cu premii în valoare totală de peste 15.000 de euro, unde premiul cel mare din cadrul competiției constă în gadget-uri, aparatură tehnică și alte surprize în valoare de peste 6.000 de euro.

Principalele domenii de acțiune anexate provocărilor sunt:

  • Best IoT Project by Universitatea Politehnica Timișoara
    Premiu: o trotinetă electrică Fast Wheels PRO 250W Rebel Toys oferită fiecărui membru al echipei;
  • Blockchain by MultiversX
    Premiu: 2000 de euro în criptomonede eGold (EGLD) oferit echipei;
  • In-car Entertainment Application by Continental
    Premiu: Creality Ender-3 V2 Neo 3D Printer & Print Filament oferit fiecărui membru al echipei;
  • Next Generation by DevPlant
    Premiu: Nintendo Switch OLED oferit fiecărui membru al echipei;
  • Technology 4 Health by OncoGen
    Premiu: 250 de euro oferit fiecărui membru al echipei, plus un premiu special pentru liceeni, în valoare de 150 de euro oferit fiecărui membru al echipei;
  • CivicDev by Cloudbase Solutions în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara
    Premiu: câte un voucher în valoare de 200 de euro oferit fiecărui membru al echipei.

HackTM are loc la Timișoara în anul în care orașul a luat titlul de Capitală Culturală Europeană.

Ai1920 800x450
Centrul de securitate cibernetică al UE a fost inaugurat la București
rfi.ro

Centrul de securitate cibernetică al UE, prima structură europeană găzduită de România care va gestiona fondurile și investițiile europene în securitate cibernetică, a fost inaugurat la București într-un sediu temporar, la 2 ani și jumătate după ce țara noastră a câștigat o competiție în fața altor 6 țări UE, potrivit hotnews.ro.  La ceremonie au participat premierul României, Nicolae Ciucă şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, marţi la ceremonia de lansare în România a activităţii Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre - ECCC), că găzduirea acestui centru la Bucureşti este un succes al României şi reconfirmă, la 16 ani de la aderarea la UE, maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru, cât şi contribuţia directă şi relevantă pe care o aduce la consolidarea construcţiei europene.

  „Doamnă consilier prezidenţial, domnilor miniştri, doamnelor şi domnilor ambasadori, distinşi reprezentanţi ai Comisiei Europene, domnule director, doamnelor şi domnilor, distinşi invitaţi, îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră la sediul Universităţii Politehnice Bucureşti, într-o clădire care a fost construită cu fonduri europene şi nu cred că era un loc mai potrivit decât acesta pentru a lansa o instituţie a Uniunii Europene, prezentă pentru prima dată în România.   Nu este lipsit de relevanţă faptul că inaugurăm acest centru, astăzi, de Ziua Europei.  Am optat pentru organizarea la 9 mai a ceremoniei de lansare a activităţii la Bucureşti a Centrului de Competenţe în materie de securitate cibernetică, tocmai pentru că acesta are o valoare simbolică specială, fiind, aşa cum spuneam, prima agenţie europeană pe care o găzduieşte ţara noastră”, a afirma Nicolae Ciucă, luni la ceremonia de lansare a acestui Centru în Capitală.

El a mai spus că lansarea activităţii Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice la Bucureşti este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituţional în România.

Camera Dep
Deputații ar putea vota miercuri, 10 mai, legile Educației / Proiectele de legi pentru Învățământul Preuniversitar și Învățământul Superior sunt trecute pe ordinea de zi
edupedu.ro

Proiectele legilor Educației apar pe ordinea de zi a ședinței de plen din Camera Deputaților, de miercuri, 10 mai, pentru a fi supuse votului, potrivit site-ului Camerei Deputaților. Astăzi, 9 mai, a fost publicat raportul comisiei de învățământ pe cele două proiecte de legi ale Educației. Termenul limită pentru votul în Camera Deputaților este sâmbătă, 10 iunie. Rapoartele celor două proiecte de lege au în total peste o mie de pagini.

Deputații au votat în comisie amendamente privind admiterea la liceu exmatricularea elevilor, iar cultele religioase au obținut tot ce au solicitat.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de miercuri, 10 mai, apar proiectele legilor Educației la punctele 5 și 6, “sub rezerva primirii raportului comisiei de specialitate”.

Raportul comisiei de învățământ a fost finalizat și făcut public marți, pe site-ul Camerei Deputaților. Raportul pentru proiectul Legii Învățământului Preuniversitar are 658 de pagini, iar raportul pentru proiectul Legii Învățământului Superior are 347 de pagini.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.