EȘTI AICI:
Revista presei – 11 mai 2022

Revista presei – 11 mai 2022

Studenti.uvt .drept 681x511
Un nou rezultat foarte bun obținut de studenții de la Drept de la UVT la un concurs internațional
timisplus.ro

Echipa Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara a obținut din nou un rezultat excelent la un concurs internațional. Tinerii din Banat au ajuns până în semifinala Central and Eastern European Moot Competition.

Concursul a avut loc la Budapesta, în perioada 6-8 mai. Central and Eastern European Moot Competition este un concurs de drept studențesc al UE, organizat de Juris Angliae Scientia,  în cooperare cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu susținere din partea altor instituții ale Uniunii Europene, a Centre for European Legal Studies din cadrul Universității Cambridge și a Clifford Chance. Echipa UVT, formată din patru studenți în anul III 9 Maria Ierima, Timeia Lupșa, Bogdan Țermure și Tania Velcsov ), s-a clasat în semifinală. De asemenea, Maria Ierima a primit un premiu individual pentru pledoarie.

Studenții au fost pregătiți de profesoarele Raluca Bercea și Sorina Doroga, dar și de Bianca Șerb, fostă câștigătoare ea însăți a unui premiu de pledoarie la acest concurs. ”Echipele performante ale Facultății de Drept din UVT ne-au obișnuit cu un parcurs internațional ambițios, în cadrul concursurilor științifice studențești din aria dreptului Uniunii Europene. Și anul acesta, echipa de la Drept UVT obține o calificare prestigioasă, contribuind la buna evoluție și la dezvoltarea științelor juridice timișorene. UVT, ca universitate a alianțelor europene, își prioritizează procesul de internaționalizare, în spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării, inclusiv prin intermediul acestor prestigioase concursuri studențești în specialitatea dreptului european”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Mihai Chis Foto Societatea De Stiinte Matematice Din Romania 640x427
Un matematician de la UVT, implicat în coordonarea Lotului României la Olimpiada Balcanică de matematică
timpolis.ro

Lotul României a obținut locul întâi la Olimpiada Balcanică de matematică, succes la care a contribuit și Universitatea de Vest din Timișoara, prin liderul adjunct al lotului, matematicianul Mihai Chiș.

Desfășurată în perioada 4 – 9 mai, la Agros, în Cipru, Olimpiada Balcanică de matematică s-a încheiat cu un succes notabil al Lotului olimpic de seniori ce reprezintă România. Echipa a obținut șase medalii – două de aur, trei de argint și una de bronz –, dar și locul întâi pe echipe.

În coordonarea lotului românesc se află conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, care a fost liderul de echipă, şi lect. dr. Mihai Chiş, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, lider adjunct, prin a cărui contribuție se consemnează un succes de primă importanță pentru matematica românească.

Elevii medaliații cu aur sunt Andrei Moldovan (clasa a XI-a) și David-Andrei Anghel (clasa a X-a), de la Liceul Internațional de Informatică din București, alături de care au fost medaliați cu argint elevii Diana Țolu (clasa a XII-a), Robert Dragomirescu (clasa a XI-a) și Andrei Giovani Chiriță (clasa a X-a), de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, iar cu bronz Radu-Andrei Lecoiu (clasa a XI-a). de la Liceul Internațional de Informatică din București.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice, a XXXIX-a, pentru seniori au participat echipe din 15 state, reprezentând Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România şi Serbia (state membre cu statut permanent) şi Arabia Saudită, Azerbaidjan, Italia, Kazahstan şi Marea Britanie (invitate).

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, transmite felicitări elevilor din echipa olimpică de matematică: „Este un rezultat foarte bun, care contribuie la menținerea tradiției pe care școala românească de matematică o are în plan internațional. Succesul de acum ne prilejuiește și un motiv special de bucurie, pentru că UVT a contribuit la buna pregătire a lotului prin munca pasionată a colegului nostru, matematicianul Mihai Chiş, lector universitar în cadrul Facultății de Matematică și Informatică a UVT.”

Zilele Carierei 20 002
Din nou față în față – Zilele Carierei 20, la Universitatea Politehnica Timișoara
ziuadevest.ro

După doi ani în care s-a desfășurat doar online, tradiționalul târg de oferte de carieră pentru studenți, masteranzi și absolvenți – Zilele Carierei în UPT – revine, în zilele de 11 – 12 mai 2022, la Cantina Studențească a Universității Politehnica Timișoara, cu cea de-a 20-a ediție.

Companii de renume din vestul țării își dau întâlnire la cel mai important târg de carieră, organizat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității Politehnica Timișoara, cu studenții și absolvenții UPT, fizic la standuri și la conferințele organizate cu această ocazie.

În cele două zilele de târg, între orele 10:00 – 17:00, la etajul I de la Cantina Studențească UPT, vor fi prezente peste 40 de companii naţionale şi internaţionale care vor expune la standuri oferte de carieră pentru studenţi şi absolvenţi (oferte de practică, oferte de locuri de muncă full time sau part time, precum şi alte posibilităţi de colaborare).

De altfel, ofertele companiilor sunt deja publicate și pot fi accesate pe site-ul dedicat https://zilelecarierei.upt.ro/companii.

În cadrul Zilelor Carierei, tinerii aflați în căutarea unui job sau unei oferte de practică pot interacționa direct cu reprezentanții companiilor, la stand, sau accesând secțiunea „PARTICIPĂ” de pe site, unde au posibilitatea de a adresa întrebări, de a vizualiza ofertele disponibile, și chiar aplica direct pentru acestea.

Tot în cadrul târgului de carieră vor avea loc o serie de conferințe organizate de companii. La fiecare conferință, participanții au posibilitatea de a participa la o tombolă prin intermediul căreia se pot câștiga premii atractive.

Timthumb (1)
Eveniment la Universitatea din Oradea, de Ziua Europei - Studenții întreabă, profesorii răspund
crisana.ro

Un grup de profesori de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (IRISPSC) a Universității din Oradea și-au provocat studenții la o întâlnire inedită. Cu prilejul zilei de 9 mai, Ziua Europei, studenții au putut să le pună întrebări mentorilor lor.

Cei care au încercat să dea un răspuns preocupărilor tinerilor legate, mai ales, de viitorul Uniunii Europene și al spațiului european, au fost lectorii universitari doctori Cristina Dogot, Mihai Maci și Dorin Dolghi.

La dezbaterea 9 mai, Ziua Europei – „Studenții întreabă, profesorii răspund”, organizată la Biblioteca Universității din Oradea, au fost prezenți circa 30 de tineri, de la toate cele patru departamente ale IRISPSC.

În deschidere, lect. univ. dr. Cristina Dogot a ținut să sublinieze că a fost nevoie de secole ca elita decizională europeană să înțeleagă care ar fi o posibilă soluție pentru rezolvarea unor situații politice conflictuale. „Eu sunt un europenist convins, a spus lect. univ. dr. Cristina Dogot, adăugând că UE este o organizație care permite statelor membre dezbaterea, negocierea, între toți participanții la procesul decizional. Problema e care sunt abilitățile noastre de dezbatere, ca stat”.

Lect. univ. dr. Mihai Maci le-a atras atenția celor prezenți că ideea europeană nu este neapărat una născută din sentimente de generozitate, ci este „ideea, genială, a păcii bazate pe prosperitate”. Ducând mai departe afirmația colegului său, lect. univ. dr. Dorin Dolghi a afirmat că Europa căuta răspunsuri pentru spaimele sale cele mai mari, cele legate de războaie și că integrarea europeană este, în primul rând, un proiect de securitate și interdependență. „Toți au fost conștienți că, în orice situație, trebuie să negocieze, să găsească formule de consens, nicidecum să recurgă la conflictul armat”.

Caravana Ulbs Liceeni Piat A Mare Jyiq
A început Caravana ULBS. Liceenii au ocazia să fie studenți pentru o zi
turnulsfatului.ro

Timp de trei zile, în Piața Mare din Sibiu, se desfășoară un eveniment special destinat elevilor de liceu, dar și viitorilor studenți de master. Caravana ULBS, organizată de Asociația Studenților în Psihologie Sibiu, în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga, își propune să ofere tinerilor informații cu privire la posibilitățile de studiu pe care le oferă universitatea, prin intermediul standurilor universitare, amplasate începând de astăzi, 10 mai și până vineri, 13 mai, în centrul Sibiului.

Pe lângă informațiile pe care le vor afla de la studenți, tinerii vor putea participa și la workshop-uri organizate de fiecare facultate în parte și vor putea cunoaște mai bine asociațiile studențești în cadrul cărora vor putea face voluntariat dacă aleg să studieze la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

În prima zi a caravanei liceenii din Sibiu au avut ocazia de a cunoaște oferta educațională a ULBS cu ajutorul voluntarilor asociațiilor studențești. Pentru zilele următoare de caravană acestora li se pregătesc mai multe workshop-uri care să îi familiarizeze cu mediul universitar, iar vineri, 13 mai, asociațiile studențești vor face diferite activități împreună cu aceștia.

„Este primul eveniment organizat chiar de către studenți. Astăzi prezentăm oferta educațională a fiecărei facultăți în parte, cât și a asociațiilor active la nivelul comunității studențești de la noi din Sibiu. Zilele următoare vor fi organizate workshop-uri de cadrele didactice de la fiecare facultate. Profesorii vor prezenta oferta educațională, le vor povesti despre ce vor  învăța la facultatea pe care și-o aleg, dar și felul în care pot folosi informațiile studiate în ceea ce vor face pe mai departe. Fiecare facultate va avea work-shopuri, practic noi vrem să le arătăm oportunitatea de a fi student pentru o zi”, a explicat Andreea Coman, președintele Asociației Studenților în Psihologie Sibiu (ASPS).

Ebihoreanul Uo Jurnalism 10052022 2
Studenții, față în față cu elevii din Oradea: se caută viitori jurnaliști
ebihoreanul.ro

Întreruptă vreme de doi ani, din cauza pandemiei, campania de promovare a admiterii la Universitatea din Oradea a fost reluată.

Profesori și studenți de la specializările Științe Politice și Jurnalism s-au întâlnit, luni, cu elevii de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea.

„Mergem în licee pentru a putea răspunde la întrebările elevilor și pentru a personaliza informația. Le-am vorbit despre programele de licență de la Științe Politice și Jurnalism: în ce constă admiterea, care sunt materiile de studiu, despre locuri bugetate, burse și mobilități Erasmus în străinătate... Am insistat pe adaptarea programelor de studiu la noile cerințe ale pieței muncii și pe oportunitățile de carieră în domeniul științelor politice și mass-media”, a precizat Gabriela Goudenhooft, directoarea departamentului.

Profesorii Ioana Albu, Dan Apăteanu, Carmen Ungur-Brehoi le-au vorbit elevilor despre nevoia ca tot mai mulți tineri să fie implicați în viața politică, în schimbarea spre bine a societății, despre noile forme de comunicare și jurnalism, despre relevanța profesiilor pe care le vor avea și, nu în ultimul rând, despre importanța faptului că pot avea acces la educație de calitate la Universitatea din Oradea, aproape de casă, fără să cheltuiască sume uriașe pentru chirii în alte orașe universitare.

USV MA 2022
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Casa de Cultură a Studenților Suceava organizează cea de-a șasea ediție a Festivității de absolvire USV, care va include și Marșul Absolvenților
edumanager.ro

Evenimentul este dedicat absolvenților studiilor de licență și masterat și va aduce împreună studenți și profesori pentru a celebra împreună acest moment deosebit.

Ediția de anul acesta, la fel ca cele anterioare, se va desfășura în centrul Sucevei, pe esplanada Casei de Cultură. Cei peste 1700 de absolvenți ai promoției 2022, incluzându-i, în premieră, și pe cei de la recent înființata Facultate de Medicină și Științe Biologice, vor porni din Campusul USV, însoțiți de profesorii, părinții, bunicii sau prietenii lor, și se vor deplasa către centrul Sucevei. Acolo, începând cu ora 18:30, va avea loc Festivitatea de absolvire, la finalul căreia vor concerta solista de muzică ușoară ANDIA și cunoscuta trupă de pop – rock DIRECȚIA 5.

Una dintre cele mai fresh apariții, pe scena muzicii românești, cu o voce inconfundabilă și prima care va urca pe scenă este ANDIA, pe numele ei real Diana Constantin. Talentul și perseverența acesteia au ajutat-o să ajungă, într-un timp foarte scurt, pe cele mai înalte trepte ale topurilor muzicale din România. Colaborarea cu SPIKE, pentru piesa „Anotimpuri” a propulsat-o în carieră, iar la momentul actual este cea de-a cincea solistă a grupului Dj Project.

Pulitzer
Premiile Pulitzer 2022. Washington Post, cea mai importantă distincție pentru cum a acoperit asediul Capitoliului SUA
libertatea.ro

Publicaţia The New York Times a câştigat trei Premii Pulitzer pe 2022 şi a fost desemnată finalistă la alte cinci categorii, în timp ce The Washington Post a primit premiul pentru „public service”, iar Reuters a revendicat premiul pentru fotografie, potrivit Nytimes.

Premiile Pulitzer anuale sunt cele mai prestigioase distincţii din presa americană, cu o atenţie deosebită acordată adesea serviciului public. Premiile Pulitzer sunt prezentate anual de Universitatea Columbia pentru excelență în jurnalism, cărți, muzică și teatru. The New York Times a câștigat cele mai multe premii Pulitzer în acest an, inclusiv la categoriile de reportaj internațional, reportaj național și critică.

Un reporter al Times, Andrea Elliott, a câștigat și premiul pentru carte de non-ficțiune. Cu încă trei premii Pulitzer anul acesta, The New York Times a câştigat 135 de când aceste distincţii au fost prezentate pentru prima dată în 1917.

The Washington Post a câştigat „pentru relatarea sa convingătoare şi intens prezentată a atacului asupra Washingtonului de la 6 ianuarie 2021, oferind publicului o perspectivă detaliată şi fermă referitoare la una dintre cele mai întunecate zile ale naţiunii”, a declarat Marjorie Miller, administratorul Premiilor Pulitzer.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.