EȘTI AICI:
Revista presei – 11 mai 2023

Revista presei – 11 mai 2023

Pirtea 5
„Creierul” software și AI pentru roboți umanoizi coreeni ar putea fi construit la Timișoara
expressdebanat.ro

Coreenii de la un prestigios institut de cercetare din Seoul vor să stabilească cu Universitatea de Vest din Timișoara un parteneriat în domeniul dezvoltării de arhitecturi soft și AI pentru robotică.

Facultatea de Matematică-Informatică a Universității de Vest din Timișoara a lansat încă de acum doi ani o platformă bazată pe rețele și algoritmi de inteligență artificială, iar prin aceasta, până acum, mai multe idei au fost dezvoltate și operaționalizate în sisteme de inteligență artificială orientate către om și nevoile sale. De altfel, la Departamentul de Informatică al UVT, o treime din cadrele didactice sunt specializate în inteligență artificială.

Conducerea Universității de Vest are intenția acum să dezvolte unui parteneriat cu specialiști în inteligență artificială din Coreea. La Seoul, spune rectorul Marilen Pirtea, funcționează un consorțiu universitar susținut de Ministerul Educației din Coreea și fundația de cercetare de acolo, prin care autoritățile vor să diminueze decalajul educațional dintre universitățile locale. „Institute for SHared AI-Robotics Education” produce robotică la comanda partenerilor din instituții medicale, dar și a celor din industria de înaltă tehnologie a roboților umanoizi.

„În cadrul vizitei pe care am avut ocazia să o desfășor și a discuțiilor cu staff-ul institutului coreean, am analizat oportunitățile de stabilire a unui parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara în domeniul dezvoltării de arhitecturi soft și AI pentru robotică, având în vedere că experiența Facultății de Matematică și Informatică este avansată în aceste specializări și arii de cercetare, iar institutul coreean este producător direct de echipamente hardware în robotică.”, a declarat Marilen Pirtea, care se află în Coreea la invitația Korea Fundation, alături de mai mulți reprezentanți ai unor universități din toată lumea.

Caravana NZEB 1 728x336
Universitatea Politehnica Timisoara, partener al Caravanei nZEB
opiniatimisoarei.ro

Universitatea Politehnica Timișoara s-a alăturat clusterului pRO-nZEB, alături de Primăria Timișoara și Asociația PORTIC, pentru organizarea Săptămânii nZEB (nearly Zero-Energy Building – Casa cu consum de energie aproape zero, un concept devenit obligatoriu în construcții) în orașul de pe Bega, eveniment de promovare a eficienței energetice, ce se desfășoară în perioada 10 – 13 mai 2023, în Piața Iancu Huniade (Parcarea Modex).

Evenimentul reunește, timp de patru zile, experți din domeniile construcțiilor și eficienței energetice, furnizori de soluții și tehnologii pentru realizarea clădirilor cu o performanță energetică ridicată, mediul academic, autorități publice locale, dezvoltatori imobiliari, studenți, tineri, copii și publicul general, într-un maraton de activități menite să faciliteze o mai bună înțelegere a cerințelor privind performanța energetică a clădirilor și să pregătească, atât principalii actori din sectorul construcțiilor, cât și viitoarele generații, pentru dezvoltarea unui mediu construit sustenabil.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a declarat că „într-un oraș cu specific tehnic, inovator, așa cum este Timișoara, asemenea proiecte trebuie identificate, dezvoltate, comunicate și, ulterior, transferate către comunitate.”

De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara derulează de mult timp proiecte în domeniul eficienței energetice, având specialiști și expertiză de înaltă calitate în domeniu. Facultatea de Construcții din cadrul UPT are o serie de masterate în domeniul eficienței energetice a clădirilor, Institutul de Cercetări în Energii Regenerabile derulează o serie de cercetări în domeniile controlului inteligent al conversiei și stocării energiei, colective interdisciplinare lucrează la obținerea energiei pe bază de hidrogen, o serie de proiecte de cercetare/dezvoltare/inovare în domeniul eficienței energetice se derulează în colaborare cu companii partenere ale UPT, iar Politehnica timișoreană este prima universitate din România care s-a atestat ca societate prestatoare de servicii energetice, ce are ca scop principal evaluarea consumurilor energetice dintr-o localitate și identificarea măsurilor de creștere a eficienței energetice.

AfisfinalCanSat23
Minisateliți creați de elevi din toată țara, lansați din elicopter la Aeroportul Caransebeș
expressdebanat.ro

Elevii de liceu din întreaga țară participă între 12 și 14 mai la finala celei de-a 9-a ediții a Competiției Naționale CanSat, desfășurată pe Aeroportul Banat Caransebeș, în cadrul căreia sunt invitați să realizeze minisateliți care să concureze în condiții de zbor.

Evenimentul este organizat de Agenția Spațială Română ROSA, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Fizică.

Echipele selectate pentru etapa finală a competiției sunt următoarele: „Airforce” — Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești, „BioCoderDojo Timișoara SpaceBugs” – Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național „Ana Aslan”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara; „Carmen Sylva 4: Sentinel” — Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie-Sud; „MBM Space” — Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Colegiul Național „I. L. Caragiale”, Colegiul Național „Spiru Haret”,  București; „Nexus” — Colegiul Național „Petru Rareș” – Suceava; „Ouranos” — Centrul Județean de Excelență Covasna – Sfântu-Gheorghe; „Robots Rover” — Colegiul Național „Dragoș Vodă” – Câmpulung Moldovenesc;
„Tomis 9” — Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân”- Constanța.

UVT va găzdui participanții – elevii si profesorii însoțitori – precum și un număr de probe ale concursului, iar lansarea minisateliților – proba practică – se va desfășura sâmbătă, 13 mai, la Aeroportul Banat Caransebeș.

„Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui elicopter. Campania de lansare va avea loc pe Aeroportul Banat Caransebeș. Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică ce va determina dacă acesta întrunește condițiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicații radio și parașută.”, au anunțat reprezentanții UVT.

Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica în finala competiției europene de CanSat 2023, organizată de Agenția Spațială Europeană la Granada, Spania, în luna iunie.

Cosminp
Fermierii din Banat au fost premiați la Gala PRIA Agriculture&Food
expressdebanat.ro

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a fost gazda a zeci de fermieri prezenți la Conferința PRIA Agriculture&Food de la Timișoara, ediție organizată în cadrul Belgian Week 2023.

Munca oamenilor de afaceri de succes din domeniul agriculturii și industriei alimentare a fost răsplătită și în acest an, cu diplome și premii pentru fermierii din Banat, în cadrul unei ediții festive organizată de PRIAevents, în colaborare cu Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara și desigur, cu suportul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș.

Din dorința de a găsi parteneri pentru schimburi economice și chiar de oportunități de investiții comune în cele două economii, română și belgiană, s-a născut „Săptămâna belgiană”, eveniment axat pe agricultură și alimentație și a cărui inițiator a fost CCIAT. Acestui demers important i s-au alăturat, evident, PRIAevents, cea care în fiecare an îi premiază pe cei mai buni, alături de Camera de Comerț Belgia, Luxemburg, România, Moldova.

Participanții la Gală au abordat subiectele cele mai interesante pentru comunitatea fermierilor din Banat și pentru industria alimentară, temele de top din acest an fiind creșterea afacerilor din agricultură și retail, dar și cum se poate face ca sustenabilitatea să fie printre preocupările principale.

Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca
Zilele Alumni UBB: „Redescoperă-ți universitatea, retrăiește-ți studenția timp de trei zile”
monitorulcj.ro

Cea de-a treia ediție a „Zilelor Alumni” va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 11-13 mai 2023, și are ca scop consolidarea relației dintre universitate și absolvenții săi.

Universitatea clujeană vrea să le ofere absolvenților un prilej de revedere, de reconectare și de împărtășire a experiențelor din anii studenției.

Evenimentul va începe joi, 11 mai, la ora 17, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai.

Vineri, 12 mai 2023, este ziua activităților derulate la nivel de facultate. Programele sunt deschise publicului larg, unele se derulându-se atât fizic, cât și online.

Între orele 14-16 dr. Cosmin C. Rusu, lector la Facultatea de Istorie și Filosofie îi va conduce pe cei interesați într-un tur pietonal ghidat în centrul Clujului. Doritorii sunt rugați să se înregistreze prin completarea formularului: https://forms.gle/696Xx2m6C7tXJPvS8.

Programele zilei de sâmbătă, 13 aprilie 2023, se vor derula în Parcul Iuliu Hațieganu, unde participanții pot alege din diverse activități sportive. În intervalul orar 9-12 vor avea loc competiții sportive între facultăți, iar de la ora 13, profesorii, studenții și absolvenții FSEGA, împreună cu familiile lor, vor lua startul la un cros de alergare lejeră de 1 km.

Evenimentele organizate nu se opresc, însă, în acest weekend. Facultățile își vor continua activitățile și în zilele și săptămânile care urmează. Programul detaliat este actualizat permanent pe pagina web a evenimentului: https://alumni.ubbcluj.ro/alumni-days/.

Evenimentul este organizat și coordonat de Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni al Universității Babeș-Bolyai.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 1024x502 640x400 (1)
Referendum la Universitatea din Bucureşti, pentru stabilirea modalităţii de alegere a rectorului
secundatv.ro

Miercuri are loc la Universitatea din Bucureşti un referendum pentru stabilirea modalităţii de alegere a rectorului.

Referendumul se va desfăşura în trei secţii de votare, votul fiind direct şi secret. Vor vota toate cadrele didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii, precum şi reprezentanţii studenţilor în Senatul UB şi în Consiliile facultăţilor.

„În ziua votului, pe 10 mai, între orele 8,00 şi 20,00, colegii cu drept de vot sunt aşteptaţi de reprezentanţii facultăţilor, care le vor da buletinele de vot şi îi vor îndruma către cabinele de votare. Legitimarea se face prin intermediul oricărui act de identitate valabil, conform reglementărilor în vigoare”, informa recent UB.

Buletinul de vot destinat referendumului pentru alegerea modalităţii de desemnare a rectorului indică două posibilităţi de desemnare, conform legislaţiei în vigoare: pe bază de concurs public sau pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct şi secret.

Politehnica
Politehnica București inaugurează simulatorul camerei de comandă a primului reactor modular mic din România
stiri.tvr.ro

Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Nuclearelectrica vor lansa, vineri, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în Aula Magna a instituţiei de învăţământ superior, primul Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) NuScale.

"Centrul E2, dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), o iniţiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii, va contribui la realizarea obiectivelor României de a deveni un lider în ceea ce priveşte implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România şi Europa, precum şi un hub de educaţie şi formare a specialiştilor în domeniul SMR în regiune", informează UPB.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Pe 27 iunie 2022, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, prezentat la Summit-ul Liderilor G7, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale - Studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Camera Dep
Proiectul de lege a învățământului superior a fost adoptat în Camera Deputaților
edupedu.ro

Cele mai importante modificări:

  • Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a noii legi pot sta încă un deceniu la conducerea universităților, după ce un amendament PSD votat de toți deputații, cu excepția celor din USR, a eliminat forma propusă de Ministerul Educației din proiectul legii.
  • În același timp, propunerile ca rectorii și senatul universitar să aibă mandate de doar 4 ani și incompatibilitatea dintre liderii universitari și politicieni au fost respinse în Comisia de învățământ la dezbaterile pe legea învățământului.
  • Limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii a fost eliminată printr-un amendament la proiectul legii învățământului superior.
  • Au fost votate excepții la normele de etică universitară, la propunerea PSD: „diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“.
  • S-au introdus amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat. Pentru cei care cumpără amenda este de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru cei care vând de la 100.000 lei la 200.000 de lei, potrivit Art. 258
  • Și persoana aleasă într-o funcție de demnitate publică poate beneficia de o reducere a normei didactice de cel mult 50%, cu aprobarea senatului universitar. Această categorie nu era în varianta proiectului de la Ministerul Educației. În plus, personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susține ore didactice la postul de bază în regim de cumul sau plata cu ora și nu poate susține activități didactice în calitate de cadru didactic asociat în alte universități, potrivit Art. 210, alin 24.
Victor Hugo
Victor Hugo – un pro-european avant la lettre
rfi.ro

În fiecare an, pe data de 9 mai este celebrată Ziua Europei. Puțin știu însă că înainte cu un secol de semnarea Declarației Schuman, ideea de Statele Unite ale Europei a fost lansată de cel mai mare scriitor al Franței. La „Călătorii în trecut” vom face cunoștință cu europenistul Victor Hugo.

Jean Monnet și Robert Schumann sunt părinții Uniunii Europene, însă în plin Secol al Națiunilor,  Victor Hugo a fost promotorul europenismului timp de peste 30 de ani. Autorul “Mizerabililor” a exprimat pentru prima dată public ideea Statelor Unite ale Europei în discursul de deschidere al Congresului de pace, ținut la Paris, în august 1849:

Va veni o vreme când tu Franță, tu Rusie, tu Italie, tu Anglie, tu Germanie [...] fără a pierde calitățile distincte și glorioasa voastră individualitate, vă veți uni strâns într-o unitate superioară și veți constitui fraternitatea europeană, absolut la fel cum Normandia, Bretania, Burgundia, Lorena, Alsacia, toate provinciile noastre s-au unit în Franța…

Peste doi ani, ca deputat în Adunarea Legislativă, Hugo lansa o provocare similară. Deși reacțiile unora dintre deputați au oscilat între reticență și indignare, Hugo a rămas consecvent și în 1867 într-un articol intitulat ”L'Avenir” (Viitorul), scria cu aceeași măiestrie, cuvinte care se imprimă în memorie: „În secolul al douăzecilea va fi o națiune extraordinară. Această națiune va fi mare, fapt care n-o va împiedica să fie liberă. Va fi vestită, bogată, elegantă, pașnică și cordială la Paris, dar nu se va numi Franța ci Europa.”

În timpul imperiului condus de Napoleon al III-lea Victor Hugo a trăit în exil în insula Guernsey. Marele scriitor nota la 17 iulie 1870 în Carnetul său: „Acum trei zile, la 14 iulie, în timp ce plantam în grădina de la Hauteville House stejarul Statelor Unite ale Europei, în chiar aceeași clipă izbucnea războiul în Europa și exploda infailibilitatea papei la Roma. Peste o sută de ani nu vor mai fi războaie, nu va mai fi papă și stejarul va fi înalt…” Hugo a ratat primele două profeții. La 153 de ani distanță, doar stejarul este înalt și încă poate fi admirat în curtea fostei sale locuințe.

Image 2023 05 10 26257828 41 Protest Sindicate Din Educatie
Aproape 10.000 de profesori în stradă
hotnews.ro

Aproape 10.000 de sindicaliști din învățământ au ieșit miercuri în stradă, revendicările fiind de natură salarială, dar și privind infrastructura de educație. Sindicaliștii s-au întâlnit în fața Guvernului și au plecat în marș pe Calea Victoriei spre Parlament.

În drum de la guvern spre parlament, manifestanții s-au oprit la Biblioteca Universitară, unde au așteptat pentru a nu se întâlni, la Palatul Parlamentului, cu protestatarii AUR.

„Nu vrem să ne amestecăm cu cei care protestează acolo. (...) Nu avem nicio treabă cu cei care protestează acolo, e treaba lor, noi avem o altă agendă şi nu ne amestecăm cu alte persoane”, a spus liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

El a spus că rămâne în vigoare intenţia de a declanşa greva generală în educaţie, începând cu 22 mai.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au anunțat că acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Potrivit acestora, este în desfăşurare și un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu 22 mai.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.