EȘTI AICI:
Revista presei – 13 aprilie 2023

Revista presei – 13 aprilie 2023

Smart 1
Smart Diaspora. Ziua a treia! Inovarea și șocurile în economia globală – unul dintre cele mai provocatoare workshop-uri
ziuadevest.ro

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” se află în cea de-a treia zi, cu un program dens al lucrărilor din cele 38 de workshop-uri, desfășurate în universitățile timișorene membre ale ATU.

Prof. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, organiozatoarea manifestării, a participat la sesiunea unuia dintre cele mai provocatoare workshop-uri, desfășurat la UVT – FEAA: „Inovarea și șocurile în economia globală”.

Coordonatorii workshop-ului sunt prof. univ. dr. Bogdan Cristian Negrea (Academia de Studii Economice din București), prof. univ. dr. Marcel-Cristian Voia (Université d’Orléans, Laboratoire d’Économie d’Orléans), alături de reprezentatul Alianței Timișoara Universitară, prof. univ. dr. Grațiela Georgiana Noja (Universitatea de Vest din Timișoara).

Lumea trece prin crize suprapuse, de la cea geopolitică până la cea a creșterii alarmante a prețurilor la alimente, iar efectul dizarmonic se resimte în economia globală, temă de o deosebită actualitate, pe care paricipanții la acest workshop al conferinței o dezbat și căreia îi caută modele de interpretare – a mărturisit prof. Pirtea.

52808080363 274f040a94 K 620x400
Ciucă a cerut legea debirocratizării în cercetare, la Timișoara
expressdebanat.ro

„Nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în cinci luni” – asta a spus premierul Nicolae Ciucă la Timișoara.

Cu ocazia deschiderii conferinței „Smart Diaspora”, organizată în orașul de pe Bega, premierul României i-a transmis ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, să urgenteze adoptarea legii debirocratizării, astfel încât cercetătorii să aibă acces rapid la fonduri și la echipamente.

„Îl rog să constitue un grup de lucru interministerial, astfel ca în cel mai scurt timp să debirocratizăm modul de acordare a graturilor pentru cercetare. Nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în cinci luni. Până  la semnarea granturilor de reintegrare, estimată în august – septembrie, vă solicit să avem legislația debirocratizării adoptată și operațională. Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, să se preocupe de conținutul activității de cercetare, de diseminarea rezultatelor, de concretizarea și exploatarea acestora prin start up-uri, nu să piardă timpul cu hârtii și să se scufunde în birocrație”, a declarat Nicolae Ciucă.

Tot la Timișoara, premierul a anunțat că în curând se vor contracta 120 de granturi, în valoare de un milioan de euro, pentru cercetătorii din Diaspora, români și străini.

Timisoara De Sus 1 1024x576
Timișoara va avea prima Strategie de Participare Publică
observatordetimis.ro

rimăria Municipiului Timișoara a semnat contractul privind elaborarea Strategiei de Participare Publică a municipiului, acesta fiind unul dintre obiectivele planului local de acțiune pentru guvernare deschisă.

O echipă cu experiență la nivel național și internațional condusă de Oana Marinescu, consultant în comunicare strategică, va elabora strategia și va asigura pregătirea personalului din cadrul primăriei pentru aplicarea acesteia pe o perioadă de 5 ani.

În urma elaborării strategiei de participare publică, va rezulta un plan de acțiune care va urmări, pe de-o parte, dezvoltarea competențelor interne (instrumente/procese/proceduri/formare pentru angajați), iar pe de altă parte, dezvoltarea mecanismelor pentru creșterea implicării civice a cetățenilor (consilii consultative, alte forme de reprezentativitate a unor grupuri, programe de educație civică etc.), mecanisme care vor fi adaptate realității existente.

OMA Vision și AIMS Timișoara sunt organizațiile care, împreună cu expertul în digitalizare și administrație publică Radu Puchiu, vor lucra la elaborarea strategiei de participare publică, într-un proces de co-creare, ce va implica actorii interesați de la nivel local, conform standardelor parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP) și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

 

Pensii Speciale Parlament
Ministerul Educației poate acorda burse românilor care studiază în străinătate
adevarul.ro

Ministerul Educaţiei poate acorda burse studenţilor care învaţă în străinătate, potrivit Ordonanţei de urgenţă 13/2023 aprobate miercuri în Camera Deputaților.

OUG 13/2023 are ca obiect de reglementare modificarea Legii educaţiei naţionale, iar Camera Deputaţilor a adoptat-o în forma venită de la Guvern, fără alte amendamente.

„Cunoscând faptul că legislaţia actuală în materie de mobilitate universitară internaţională limitează oferta de burse la stagii universitare parţiale de masterat, de doctorat, precum şi la stagii postdoctorale şi de cercetare pentru tinerii români, nefacilitând accesul la studiile universitare complete de masterat şi de doctorat, este necesară susţinerea financiară a tinerilor români care candidează şi sunt admişi la instituţii internaţionale de prestigiu, precum Institutul Universitar European de la Florenţa, Colegiul Europei. (...) Ministerul Educaţiei poate acorda anual burse de stagii de studii universitare şi postuniversitare, stagii universitare complete de masterat şi de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obţin prin concurs organizat la nivel naţional. Numărul, domeniile, condiţiile de finanţare şi procedura de acordare a burselor se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei", se arată în actul normativ.

Proiectul urmează să fie adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind primul for sesizat în acest caz.

Unesco253a
CIFRA UNESCO de referință pentru România
marketwatch.ro

Înființat în 2015, Centrul Internațional de Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA), filială cu independență juridică a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare de Fizică Materialelor (INCDFM), este singurul Centru UNESCO din România și singurul din Europa de Est şi SE în domeniul ştiinţelor de bază. și unul din cele patru Centre UNESCO din această zonă. CIFRA este însă singurul Centru UNESCO de interes din zona noastră geografică, în contextul în care celelalte trei Centre din zonă sunt în Rusia și în Ucraina. În urma evaluării încheiate anul trecut, Acordul dintre guvernul Romaniei si UNESCO pentru funcționarea CIFRA a fost extins pe o perioadă de încă 8 ani. Prin activitatea şi rezultatele obţinute, CIFRA a devenit un Centru recunoscut atât în reţeaua UNESCO, cât şi internaţional. Un exemplu notabil în acest sens este acceptarea INCDFM-CIFRA, în anul 2022, drept centru afiliat Centrului Internaţional de Fizica Teoretică Abdus Salam (ICTP) din Trieste, ceea ce deschide noi perspective de cooperare ştiinţifică şi dezvoltare de proiecte comune cu acest prestigios institut.

CIFRA este un centru internaţional înființat prin H.G.nr.1006/2015, pe baza Acordului dintre Guvernul României și UNESCO valabil pe o perioadă de 5 ani. Centrul, care își are sediul în clădirea „ConaculOtetelesanu” din Măgurele, jud. Ilfov (www.cifra-c2unesco.ro), face parte din reţeaua de institute şi centre UNESCO de categoria a 2-a (gestionate de instituţii naţionale sub egida UNESCO) alături de circa 70 de astfel de instituţii în toată lumea. Acestea îşi desfăşoară activitatea în diferite domenii şi contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategice ale UNESCO, dezvoltarea sustenabilă, pacea şi respectarea drepturile fundamentale ale omuluiurmărind consolidarea cooperării internaționale

Shutterstock 189988664 48749100
Cercetare Salvaţi Copiii: 21.276 de copii români au ambii părinţi plecaţi peste hotare
stiri.tvr.ro

Un sondaj Salvaţi Copiii România relevă faptul că 21.276 de copii români au ambii părinţi plecaţi peste hotare, pentru 79% dintre aceştia neexistând perspectiva de a lua copilul în străinătate.

"21.276 de copii români au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare. Intenţia de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantionul măsurat de Salvaţi Copiii România. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă", evidenţiază organizaţia.

Conform sursei citate, foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) - 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).

Fenomenul copiilor rămaşi în ţară, în vreme ce părinţii lor muncesc în străinătate, este unul de amploare, definitoriu pentru România postdecembristă, susţine organizaţia.

Danieldavidubbedupedu
Daniel David, despre violența în școli: Ceea ce se face în sistemul de educație este o păcăleală, ca să nu spun o impostură, nu există psihopedagogi
actualdecluj.ro

„Am trecut de la paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare și de aici apar probleme”, a declarat Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, referindu-se la cazurile de violență în școli din ultima vreme. „Ceea ce se face în sistemul de educație este o păcăleală, ca să nu spun o impostură. Se discută despre specialiști în psihopedagogie. Nu există așa ceva în lumea asta”, a susținut Daniel David pentru Euronews România.

Profesorii trebuie să înțeleagă că autoritatea lor nu poate să fie ca acum 30 de ani, dar le trebuie proceduri, a susținut Daniel David. „Acel model nu mai poate funcționa astăzi, fiindcă în sistemul de educație, elevii și părinții au dreptul să fie co-creatori ai actului de educație”.

Daniel David propune și soluții legate de cultura organizațională a școlii, orientarea spre valori precum non-violență, compasiune, suport reciproc și regulamente, agreate de către școală, părinți și copii, care să spună foarte clar pentru fiecare tip de violență ce măsuri se vor lua.

Cercetare Laborator Pexels 820x543
Se simplifică și se îmbunătățesc procedurile de evaluare și acreditare a entităților din infrastuctura de inovare si transfer tehnologic
marketwatch.ro

Executivul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităților din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susținere a acestora, inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID)

Actul normativ vine ca o necesitate a reformei structurale a sistemului național de cercetare și inovare inclusiv prin dezvoltarea unei legislații favorabile transferului rezultatelor CDI în mediul economic, prin abrogarea vechii Hotărâri a Guvernului nr. 406/2003. Se va asigura astfel un cadru legislativ actualizat, simplificat și corelat cu nevoile mediului de cercetare și economic din România.

Inovarea și transferul tehnologic sunt ingrediente cheie pentru rețeta noului model de creștere a economiei românești. Prin actul normativ adoptat astăzi, reușim modernizarea unei legislații care datează de acum 20 de ani. Principiile care au ghidat acest demers au fost simplificarea și accelerarea procedurilor, digitalizarea, stimularea inovării și a transferului în economie a rezultatelor cercetării. Prin parteneriat între entități din mediul academic, public și privat, România Viitorului are potențialul de a pune în valoare și de a aduce împreună mințile românești”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

1 3 246541 1681282459 05645 Fav
S-a lansat Valea Regională Europeană a Inovării din Transilvania, cu finanțare europeană
zcj.ro

La Cluj-Napoca a fost lansată Valea Europeană a Inovării Transilvania, o platformă de accelerare a dezvoltării regionale prin inovare susținută de Comisia Europeană.

”Este un moment important pentru istoria Clujului, de care ne vom aminti peste ani, în care eco-sistemul nostru de la Cluj este primul din România care lansează acest concept european, Valea Europeană a Inovării. Silicon Valley este o stare de spirit, un eco-sistem. Lansăm în Cluj-Napoca primul proiect din România care vizează Valea Europeană a Inovării și de a pregăti depunerea apelului de proiecte care va fi lansat de CE în această vară", a declarat primarul Emil Boc.

Conceptul de Văi Regionale a fost lansat de CE și are trei scopuri principale: întărirea eco-sistemelor de inovare europene prin conectarea tuturor regiunilor din UE, rezolvarea provocărilor lumii contemporane și întărirea politicii de coeziune.

Mat 3
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va crea o nouă linie de finanțare dedicată studenților antreprenori
psnews.ro

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va crea o nouă linie de finanţare dedicată studenţilor antreprenori, iniţiativă susţinută şi de societăţile antreprenoriale studenţeşti, informează MAT printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii societăţilor antreprenoriale studenţeşti au participat miercuri la consultările organizate la sediul ministerului, în prezenţa secretarului de stat Cătălin Canciu şi a echipei de conducere a Direcţiei Generale de Antreprenoriat şi Programe de Finanţare (DGAPF), respectiv Camelia Taină şi Adrian Panait.

„Tinerii sunt o sursă valoroasă de inovare, iar investiţiile în afacerile lor sunt, de fapt, investiţii într-un viitor mai bun al României” – a fost unul dintre argumentele care au însoţit expunerea iniţiativei MAT, în cadrul şedinţei.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.