EȘTI AICI:
Revista presei – 19 noiembrie 2020

Revista presei – 19 noiembrie 2020

Clasaonline
Cu declaraţii sau fără, şcolile sunt obligate să organizeze cursurile online pentru toţi elevii
adevarul.ro

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a trimis o adresă oficială către şcoli în care specifică faptul că sunt obligate să organizeze cursuri online prntru toţi elevii, chiar dacă părinţii acestora au semnat saau nu angamantele că nu-i vor înregistra pe profesori şi nici nu vor distribui întegistrări ale cursurilor la care participă.

“În contextul situaţiei epidemiologice prezente, pentru organizarea eficientă a procesului educaţional în sistem online, vă comunicăm că nedepunderea/nesemnarea declaraţiilor transmise anterior, în completarea prevederilor Metodologiei-cadru (conform OMEC nr 5545/2020), nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la procesul instructiv-educativ desfăşurat în mediul online sincron şi asincron”, prevede adresa ministerului, citată de Edupedu.ro.   Adresa este urmarea ssemnalării de către părinţi a cazurilor în care elevii nu au fost primiţi la orele online de către profesori pe motiv că părinţii nu au semnat sau depus declaraţia la şcoală.   Ministerul Educaţiei a trimis pe 27 octombrie şcolilor două declaraţii pe propria răspundere, pe care să le semneze părinţii, elevii şi profesorii, cinţinând angajamentul de a nu întegistra sau distribui orele online.    Declaraţia pentru elevi şi părinţi se suprapune peste două articole din Legea Educaţiei şi Ordinul 5545/2020 al ministrului Educaţiei, precum şi Codul Penal.

 

Patapievicilauvt
La UVT Cultura e Capitală
facebook.com
Cultura este de o importanță fundamentală la UVT. Dornici de mai multă cunoaștere și experimente culturale, vă invităm să luați parte la o nouă conferință din seria de evenimente online „La UVT cultura e capitală”.
UVT organizează miercuri, 25.11.2020, de la ora 18:30, o seară de dialog pe tema „Civilizația și dreptul de a ofensa”, moderată de profesorul și scriitorul Mircea Mihăieș, avându-l ca invitat pe cunoscutul scriitor, filosof și eseist contemporan, domnul Horia-Roman Patapievici.
Membru de onoare al comunității noastre academice, încă din anul 2012 când i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UVT, dl. Horia-Roman Patapievici are un bogat parcurs în domeniul culturii și publicisticii. Producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural, membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises și membru al Uniunii Scriitorilor din România, dl. Patapievici a debutat ca eseist în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuții diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22, Dilema Veche, Orizont, Vatra, Secolul 20 și Evenimentul Zilei.
Printre cele mai importante scrieri ale domniei sale amintim „Cerul văzut prin lentila”, „Zbor în bătaia săgeții. Eseu asupra formării”, „Politice” sau „Omul recent (Remarks on the Recentness in Man)”.
Vă invităm să vă bucurați de un schimb de idei alert, participând la acest eveniment transmis LIVE, pe pagina de Facebook a UVT.
Cercetare1
Cheltuielile pentru cercetare în universități – 13,6 milioane lei in 2019. Tot atât a alocat Primăria Oradea pentru amenajarea unui mal al Crișului, prin oraș
edupedu.ro

Cheltuielile de cercetare-dezvoltare din România au reprezentat, în 2019, sub 0,48% din Produsul Intern Brut și numai o parte infimă au fost cheltuieli cu cercetarea în universități, potrivit celor mai noi date prezentate săptămâna aceasta de Institutul Național de Statistică. În învățământul superior, cheltuielile cu cercetarea s-au ridicat la 13,6 milioane de lei, din totalul de 5065 milioane cât au fost cheltuiți pentru activitățile de cercetare-dezvotlare la nivel național. Cât înseamnă cei 13,6 milioane? Tot atâția bani a alocat, de exemplu, primăria Oradea pentru a amenaja și reabilita o porțiune dintr-un mal al Crișului.

Potrivit datelor INS, majoritatea covârșitoare a cheltuielilor din domeniul cercetării-dezvoltării au fost cheltuieli curente (din care peste 50% însemnând cheltuieli cu personalul), și doar o mică parte – cheltuieli de capital  (echipamente, sofware etc).

Din cei 0,48% din PIB cheltuiți pentru cercetare-dezvoltare, 0,28% au fost pentru sectorul privat și 0,2% pentru sectorul public.

La sfârșitul anului trecut, în domeniu lucrau 43.973 de salariați, în scădere cu 1,7% față de anul anterior.

Cum s-au cheltuit banii cercetării

Totalul cheltuielilor s-a ridicat la 5065,3 milioane lei, principalele surse fiind întreprinderile (2664 milioane), fondurile publice (1742,1). Unitățile din învățământul superior au cheltuit cu totul 13,6 milioane de lei pentru cercetare, adică 0,27% din total.

Elevi Studenti Liceu Facultate Tableta Rezultate Foto Dreamstime Com 1024x683 1
UBB a lansat o platforma online unde alegatorii pot sa compare programele electorale ale partidelor care candideaza la alegerile parlamentare
ziare.com

Specialistii Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au lansat o platforma online, Busola electorala 2020, unde alegatorii pot sa vada, comparativ, programele electorale ale partidelor care candideaza la alegerile parlamentare.

"Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a lansat Busola electorala 2020 - o platforma online care permite oricarui alegator din Romania sa isi compare preferintele politice cu programele partidelor care concureaza in alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Busola electorala 2020 poate fi accesata gratuit (busolaelectorala.ro), fiind un proiect derulat sub coordonarea Centrului Cultural si Academic Olandez si a Centrului de Cercetare in Comunicare si Inovare Sociala din cadrul UBB Cluj, in parteneriat cu institutul Kieskompas din Amsterdam", se arata intr-un comunicat trimis, miercuri de UBB.

Aceiasi parteneri au colaborat si la Busola electorala pentru alegerile parlamentare din 2016, proiect care a atras peste 50.000 de utilizatori.

"Busola electorala 2020 este al doilea proiect dezvoltat in acest an de specialistii UBB Cluj in colaborare cu specialisti din alte tari europene, precum Olanda si Germania. Primul proiect de acest tip "busola electorala" a fost Trump-metrul, un instrument care le permitea romanilor sa afle de care dintre principalii candidati la functia de presedinte al SUA (Donald Trump sau Joe Biden) sunt mai apropiati din punctul de vedere al orientarilor si optiunilor politice. Trump-metrul s-a bucurat de un succes remarcabil, fiind accesat, in doar cateva zile, de peste 10.000 de romani", se mai arata in comunicat.

Cos 3
Studiu: O familie cu doi copii în România are nevoie de aproape 7.300 de lei pentru un trai decent
cursdeguvernare.ro

„Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2020 este de 7.278 lei pe lună, în creştere cu 4,7% faţă de anul trecut. În septembrie 2019, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru acelaşi tip de gospodărie era de 6.954 lei pe lună, iar în septembrie 2018 era de 6.762 lei“, arată reprezentanții Friedrich Ebert Stiftung.

Cea mai mare creştere din coşul minim de consum a fost în zona de cheltuieli cu locuinţa, un plus de 8,8% în 2020 faţă de 2019. De asemenea, cheltuielile cu alimentaţia au crescut la un ritm mai alert decât cheltuielile totale în ultimul an.

Pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii, mâncarea costă cel puțin 1.500 de lei pe lună. Cheltuielile totale cu locuinţa ajung la peste 2.700 de lei lunar, în vreme ce produsele de uz casnic şi de igienă personală costă 250 de lei lunar. Pentru recreere şi vacanţă, cheltuielile unei familii ar fi de 246 de lei lunar, pentru îngrijirea sănătăţii de 116 lei lunar şi pentru educaţie şi cultură de 574 de lei.

Nu doar cheltuielile au crescut comparativ cu 2019, ci și fondul de economii al familiei, cu 4,7%, adică 30 de lei.

O familie de doi adulți și un copil are nevoie de aproape 6.200 de lei pe lună pentru un trai decent, pentru o familie de doi adulți fără copii ncesarul minim este de circa 4.600 de lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2818 lei pe lună.

Salariul minim net în România, de aproximativ 1.340 de lei lunar, reprezintă jumătate din nivelul venitului lunar pentru un trai decent ca persoană singură şi mai puţin de un sfert pentru o familie cu doi copii, potrivit studiului.

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) este o fundaţie politică germană non-profit care promovează valorile social-democraţiei. Fundaţia cu sediul central la Berlin şi Bonn, a fost fondată în 1925 şi poartă numele lui Friedrich Ebert, primul preşedinte german ales pe cale democratică. Astăzi, FES are oficii în peste 90 de ţări şi desfăşoară activităţi în mai bine de 100 de ţări.

Child 1152327 1280 1024x650
Comisia Europeană: Pandemia a exacerbat situația cazurilor de abuz sexual și de exploatare sexuală a copiilor
edupedu.ro

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de abuz sexual și de exploatare sexuală a copiilor, iar recent pandemia de coronavirus a exacerbat situația, atrage atenția Comisia Europeană într-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei europene privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale. Comisia transmite că își reafirmă hotărârea de a combate abuzul sexual asupra copiilor cu ajutorul tuturor instrumentelor de care dispune.

Europol a constatat că, pe măsură ce statele membre au introdus măsuri de izolare și de carantină, numărul materialelor autoproduse a crescut, în timp ce restricțiile de călătorie și alte măsuri restrictive au determinat sporirea schimburilor de materiale online de către autorii infracțiunilor.

În iulie, Comisia a adoptat o strategie cuprinzătoare a UE pentru o combatere mai eficace a abuzului sexual asupra copiilor. În cadrul strategiei, Comisia a propus acte legislative pentru a asigura că furnizorii de servicii de comunicații online pot continua să aplice măsuri voluntare de detectare a abuzurilor sexuale asupra copiilor în mediul virtual.

Europol oferă sprijin pentru operațiuni cum a fost cazul unei misiuni ce a avut loc între 5 și 11 octombrie și în care au fost implicate 12 țări, printre care și România. În urma operațiunii, au fost făcute 388 de arestări și au fost salvate 249 de victime, dintre care 61 sunt minore.

Agenția monitorizează, de asemenea, tendințele infracționale în  cadrul Evaluării amenințării pe care o reprezintă criminalitatea organizată online (IOCTA) și rapoarte specifice privind evoluția amenințărilor, inclusiv a abuzului sexual asupra copiilor, în perioada COVID-19.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.