EȘTI AICI:
Revista presei – 20 aprilie 2023

Revista presei – 20 aprilie 2023

Image 2022 01 14 25300138 0 Octavian Madalin Bunoiu
Mădălin Bunoiu, profesor de fizică și președinte ARACIS: Tinerii nu mai au curiozitatea să cerceteze pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată
edupedu.ro

Președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mădălin Bunoiu, remarcă numărul de laboratoare de chimie, fizică sau biologie, din școli, “incredibil de mic”, în special la sate. El a fost întrebat în cadrul unei emisiuni difuzate la Radio România Cultural, dacă studenții au curaj să facă cercetare. “Tinerii nu încearcă pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată. Dacă ne uităm la numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie care se regăsesc acum în școlile primare, gimnaziale și în liceu este incredibil de mic. Este o chestiune ce ține de o minimă decență ca orice școală, oricât de mică ar fi, în orice sat, să aibă un laborator”, spune Mădălin Bunoiu.

Profesor la Facultatea de Fizică, Mădălin Bunoiu este prorector la Universitatea de Vest Timișoara și președinte ARACIS – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Acesta a explicat că din cauza numărului de laboratoare „incredibil de mic“, de chimie, fizică sau biologie, din școli, în special la sate, tinerii nu sunt curioși să încerce și să experimenteze știința, acest lucru afectând evident cercetarea.

“Din păcate, tinerii, educabilii nu au o curiozitate foarte mare în a încerca, dar aici vreau să spun și de ce pentru că dezavuez genul acela de interlocutor care spune întotdeauna „nu e bine, nu se poate“, fără a oferi o soluție sau măcar un argument. Nu încearcă pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată, de fapt. Dacă ne uităm la numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie care se regăsesc acum în școlile primare, gimnaziale și în liceueste incredibil de mic. Este, aș spune, că e o chestiune ce ține de o minimă decență ca orice școală, oricât de mică ar fi, în orice sat la care nu poți ajunge decât mergând pe jos – trebuie să aibă un laborator. Acolo unde, într-adevăr, numărul de elevi este mai mic sau resursele sunt mai reduse, să fie unul integrat de stiinte, iar pe măsură ce nivelul de educație crește, pentru fiecare din aceste discipline pe care le-am menționat și poate sunt și altele, trebuie să existe un laborator. Acolo tu începi să înveți, acolo îți vine curiozitatea de a încerca”, a spus Bunoiu.
Targ Universitati
Alianța Timișoara Universitară organizează Târgul educațional ATU pentru Educația Ta
ziuadevest.ro

Alianța Timișoara Universitară organizează Târgul educațional ATU pentru Educația Ta, în perioada 21-22 aprilie 2023, la Convention Center, strada Mărășești nr. 1-3, din zona Piței Victoria.

Manifestarea este organizată de cele patru universități membre ale ATU: Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest Timișoara.

La eveniment sunt așteptați toți elevii din liceele județului și de oriunde aflați în clasele terminale, pentru a-și cauta o facultate la care să acceadă după finalizarea studiilor liceale.

Programul: Vineri 9 -16, sâmbtătă 10 -13.

58332Picture79
Zilele MPT – Ediția 20-21 aprilie 2023 – “INVEST IN OUR FUTURE”
ziuadevest.ro

Facultatea de Management în Producție și Transporturi, condusă de decanul prof.univ.dr. Marian Mocan, din cadrul Universității Politehnica Timișoara organizează Zilele MPT –  ediția 20-21 aprilie 2023 – “INVEST IN OUR FUTURE”.

Programul cuprinde o masă rotundă, Alumni MPT – Let’s Share Experiences, în care foști absolvenți MPT își împărtășesc reușitele și provocările din carieră. Vor vorbi Kilgast Ionela de la Lasting, Calotescu Andrei, HR Business Partner la SafeFleet Telematics si Andrei Churican – Consultant in Calitate si Protectia Mediului – Antreprenor.

Vor fi premiați studenții: Enikő Badon, Ruben Bocoiu, Iulia Ica, Andrada Pavel (anul III) = locul 1 la primul Hackathon de logistică din România din cadrul Automotive Logistics Summit, desfasurat la Sibiu (9-10 martie 2023) cu 5 universitati participante (Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea din Ploiesti, UPT); Vladislav Casuneanu, Narcisa Hapca, Daniel Ilisoi, Maria Jipa (anul III), pentru participarea la Supply Chain Week, in echipe mixte de studenti din 6 tari (Austria, Belgia, Cehia, Germania, Lituania, Romania), cu 75 studenti participanti si 6 cadre didactice

Concurs Tudor Tanasescu 640x480
Studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara, premiați la concursul ”Traian Tănăsescu” de la București
pressalert.ro

Doi studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara au fost premiați în faza națională a concursului profesional „Tudor Tănăsescu”, desfășurat la Universitatea Politehnica București. Paul Medinceanu a luat locul 3 iar Oana Anton s-a clasat pe 4 în diferite secțiuni ale celei mai importante întreceri pentru studenții facultăților cu profil electronic, de automatică și calculatoare din România. Tematica sa are la bază două discipline din pregătirea fundamentală a inginerului electronist: Circuite Integrate Analogice și Semnale, Circuite și Sisteme.

Anul acesta, la secțiunea Semnale, Circuite și Sisteme (SCS), din partea Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a UPT au participat Magerusan Raluca, Golu Elena, Preda Bogdan, Șinca Alen, Dobosan Robert, Pașca Silviu și Anton Oana, iar la secțiunea Circuite Integrate Analogice a participat Paul Medinceanu.

Concursul, ce constă dintr-o probă teoretică și una practică, se adresează studenților de anul III și IV, cu mențiunea că s-au putut înscrie și studenți de la masterat.

 

Studenti Universitate Absolventi Liceeni Facultate2 640x400
Universităţile ieşene au început preînscrierile pentru admitere
bittv.info

Admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Iaşi este încă departe, dar elevii de clasa a XII-a, precum şi absolvenţii de liceu din anii anteriori pot deja să îşi pregătească documentele pentru înscrierea la facultăţile ale căror cursuri doresc să le frecventeze de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Cea mai veche universitate modernă din România a dat startul preînscrierii online a candidaţilor încă de la începutul lunii aprilie, în timp ce la Universitatea de Medicinăşi Farmacie „Grigore T. Popa” va avea loc pe 30 aprilie cea de-a doua simulare a concursului de admitere, iar Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi deschide sesiunea de preînscrieri începând cu data de 2 mai.

Ce avantaje sunt dacă te preînscrii la UAIC:

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) preînscrierea candidaţilor la programele de studii de licenţă sau masterat a început cu data de 3 aprilie şi se va încheia pe 9 iulie. Preînscrierea nu înseamnă rezervarea unui loc la facultate, dar oferă candidaţilor posibilitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere, în timp ce îşi fac un cont pe platforma universităţii şi elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor. În acelaşi timp, la debutul perioadei de înscriere efectivă pentru concursul de admitere, candidaţii preînscrişi au mai puţini paşi de urmat, având deja majoritatea documentelor încărcate pe platforma universităţii.

1884844AncaSelariumicrobiolog
Cercetătoarea româncă, Anca Șelariu, selectată de NASA pentru a participa la simularea vieții pe Marte
aradon.ro

NASA a selectat șase persoane pentru a contribui la CHAPEA, prima misiune terestră, care va debuta în iunie la Centrul Spațial Johnson al agenției din Houston.

Misiunea CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) este alcătuită din trei etape, prin care membrii echipajului vor simula, timp de câte un an, viața pe suprafața planetei Marte. Pe întreg parcursul misiunilor, membrii vor locui și vor lucra într-un habitat care se întinde pe 1.700 de metri pătrați. Vor fi simulate toate tipurile de provocări ale unei misiuni pe Marte, printre care se numără și limitările de resurse, defecțiunile echipamentelor, întârzierile de comunicare și alți factori care pot genera sters din mediul înconjurător.

„Simularea ne va permite să colectăm date privind performanța cognitivă și fizică, pentru a ne oferi mai multe informații despre impactul potențial al misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului. În cele din urmă, aceste informații vor ajuta NASA să ia decizii în cunoștință de cauză pentru a proiecta și planifica o misiune umană de succes pe Marte”, a declarat Grace Douglas, cercetător principal al CHAPEA, citat de Presshub.

NASA a lansat un apel de candidaturi în 2021, prin intermediul căruia au fost selectați participanții. Echipajul este alcătuit din patru membrii principali și doi de rezervă.

Politehnica Un Pas Spre Viitor 1
Cum stă România pe harta mondială a clusterelor de tehnologie și știință
economica.net

În 2022, Tokyo-Yokohama este cel mai important centru de știință și tehnologie din lume, arată datele World Intellectual Property Organization (WIPO) din raportul Global Innovation Index (GII) pentru anul 2022. Indexul global al inovării 2022 anunță cele mai mari clustere de inovare în domeniul științei și tehnologiei (S&T) din lume, cu cea mai mare densitate de inventatori și autori științifici.

Clusterele de inovare S&T (Știință&Tehnologie) sunt adesea denumite „hub-uri științifice și tehnologice” adică zonele geografice din întreaga lume cu cea mai mare densitate de inventatori și autori științifici. WIPO este Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Organization) este una din agențiile specializate ale Națiunilor Unite.

Un cluster de tehnologie și știință este important deoarece permite concentrarea resurselor, cunoștințelor și experienței într-un anumit domeniu. Acest lucru poate crea o sinergie între organizațiile din acel domeniu, facilitând colaborarea și schimbul de idei și informații. Clusterul poate atrage noi investiții și poate crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă în regiunea respectivă. Prin urmare, un cluster puternic poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra economiei locale și naționale, precum și asupra cercetării și dezvoltării în acel domeniu.

În 2022, Tokyo-Yokohama este cel mai important centru de știință și tehnologie din lume, urmat de Shenzhen-Hong Kong-Guangzhou (China și Hong Kong, China), Beijing (China), Seul (Republica Coreea) și San Jose-San Francisco (Statele Unite).

Primele 10 clustere rămân la fel ca anul trecut, cu o singură diferență: Shanghai și Suzhou au fuzionat între timp într-un singur cluster.

12011 600x315 3
Program nou lansat de Ministerul Sportului. Sunt vizati toti elevii si studentii din Romania
portalinvatamant.ro

Ministerul Sportului a lansat al saselea program dedicat promovarii practicarii sportului in scoli si in universitati, care reglementeaza cadrul general de desfasurare a activitatilor in cadrul asociatiilor sportive scolare si universitare. Ordinul privind aprobarea Programului „Dezvoltarea sportului scolar si universitar” a fost publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, printre obiectivele programului se numara cresterea numarului de elevi si studenti care participa la competitiile sportive scolare si universitare,  imbunatatirea starii generale de sanatate a elevilor si studentilor, precum si incurajarea parteneriatelor dintre federatiile sportive nationale si structurile sportive scolare si universitare.
Art. 1. — (1) Se aproba organizarea si desfasurarea Programului national de utilitate publica „Dezvoltarea sportului scolar si universitar”.
(2) Programul „Dezvoltarea sportului scolar si universitar” devine al saselea program de utilitate publica (P6) al Ministerului Sportului, in continuarea programelor „Sportul de performanta” (P1), „Sportul pentru toti” (P2), „Intretinerea, functionarea si modernizarea bazei materiale sportive” (P3), „Redescopera Oina” (P4) si „Romania in miscare” (P5).

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.