EȘTI AICI:
Revista presei – 24 aprilie 2023

Revista presei – 24 aprilie 2023

Hqdefault
Campionaul Național Universitar la șah blitz a fost organizat de Universitatea de Vest
alba24.ro

Șahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi (masterand la ASE București) și-a adăugat duminică în palmares un nou titlu: acela de campion național universitar la blitz.

Campionaul Național Universitar a fost organizat de Universitatea de Vest și s-a desfășurat la Timișoara.

”Campionatul s-a desfășurat la Timișoara. Proba de șah blitz a avut 9 runde, am obținut șase victorii și trei remize, deci 7,5 puncte și am luat locul întâi.

Am reprezentant ASE București, iar pe locurile 2 și 3 s-au clasat tot jucători de la ASE. Competiția a durat 2 zile” a spus Mihnea Costachi, pentru Alba24.

În weekendul următor, Mihnea va participa la prima etapă a Grand Prix România 2023, care se va desfășura la Palatul Parlamentului.

De la CSM Unirea Alba Iulia va participa și Radu Țâmpea.

Considerat unul dintre cei mai buni şahişti din România, Mihnea Costachi din Alba Iulia este, la doar 23 de ani, Maestru Internaţional, titlu obţinut încă din 2016, şi antrenor FIDE, având la activ multiple premii obţinute la cele mai importante campionate de şah clasic, şah rapid sau blitz şi, mai nou, la dezlegări de probleme.

Poli Bike Challenge 2023 8
Sute de iubitori ai pedalării au participat la cea de-a II-a ediție a Poli Bike Challenge
ziuadevest.ro

Sute de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, au răspuns invitației lansate de Universitatea Politehnica Timișoara de a participa duminică, 23 aprilie 2023, la cea de-a doua ediție a Poli Bike Challenge, o competiție inclusă și în calendarul Federației Române de Ciclism, desfășurată pe categorii, reunind atât sportivi profesioniști, cât și amatori.

Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de Corratec, Tazz, Auchan, Nokia, Honeywell, Flex, Continental, Huf, Kimball Electronics, DM, Atos, vine să confirme, încă o dată, susținerea pe care cea mai veche universitate din vestul țării o acordă, de peste 100 de ani sportului.

La festivitatea de premiere, organizatorilor li s-a alăturat și ministrul sportului, Carol-Eduard Novak, care a vorbit despre reformele din sport care s-au realizat și care mai trebuie realizate, despre susținerea care trebuie acordată cluburilor sportive. Ministrul a adresat felicitări organizatorilor, de la care a și primit un tricou cu însemnele competiției, și a premiat câștigătorii categoriei Elite.

În urma clasamentelor întocmite s-au acordat premii în bani primilor trei clasați din fiecare categorie, cu excepția cursei open unde au fost premiați primii 5 clasați. Rezultatele obținute de aceștia și premiile acordate pot fi urmărite pe pagina web liniadesosire.ro.

Celtic 620x400
UPT și Celtic Transilvania, protocol pentru promovarea culturii
expressdebanat.ro

Asociația Celtic Transilvania și Universitatea Politehnica Timisoara promovează împreună cultura. Studenții au beneficii!

Cele două părți au încheiat un protocol pentru a stabili drecțiile de urmat pentru a-și atinge scopul.

Crearea și susținerea condițiilor necesare pentru a promova și dezvolta viața culturală diversificată, ideile inovative și creative în rândul tinerilor este unul dintre obiective.

De asemenea, UPT și Celtic doresc popularizarea muzicii și a artei diversificate în rândul tinerilor și promovarea evenimentelor, campaniilor și promoțiilor în rândul studenților înrolați în cadrul instituției colaboratoare.

De câștigat au și studenții. Ei vor avea beneficia, precum discounturi la achiziționarea abonamentelor la evenimentele organizatorilor, acces la campanii dedicate, oferte și promoții personalizate.

În acest sens studenții și angajații universității vor beneficia de discount la achiziția online a abonamentelor pe 3 zile la Festivalul Celtic Transilvania.

A46d60c6df2171020566057be8df74bb
Elevii români, premiați la un concurs prestigios din SUA. ”Dați-mi un pașaport să vin acolo”
newsweek.ro

Elevii care reprezentat România la un concurs de robotică, FIRST World Championship Houston 2023, eveniment desfăşurat în perioada 19 – 22 aprilie, au fost premiați.

Performanțele elevilor au atras atenția MC-ului care prezenta evenimentul, care a spus la microfon: „Give me a passport to come to Romania” (dați-mi un pașaport să vin în România – n.r.), scrie Gazeta de Sud.

La concurs au participat peste 190 de echipe de elevi pasionaţi de robotică din 23 de ţări. Patru dintre cele 192 de echipe au reprezentat România. Este vorba despre echipe din licee din Pitești, Ploiești, Iași și București.

”Echipele românești sunt pe podiumul Campionatului Mondial FIRST din Houston, USA”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook First Tech Challenge Romania.

 

Elevi Scoala Examen Educatie
Școlile își vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video
adevarul.ro

Școlile și liceele vor putea decide dacă instalează sisteme de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, a decis, sâmbătă, Comisia pentru învăţământ, adoptând mai multe amendamente pentru asigurarea siguranţei în şcoli.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat, la dezbaterile din comisie, că aceste amendamente vin ca urmare a cazurilor „atât de mediatizate de violenţă în şcoli" din ultimele luni.

„Considerăm că este un cadru legal care, pe de o parte, garantează respectarea drepturilor garantate de Constituţie şi de alte normative în vigoare, însă în acelaşi timp dă o reală mână de ajutor şcolilor şi comunităţilor şcolare pentru a putea preveni şi sancţiona acolo unde este nevoie violenţa în şcoală", a spus Deca.

Potrivit celor adoptate de deputaţii din comisie, şcolile cu aceste sisteme de supraveghere audio-video trebuie să îşi asume respectarea directivelor europene privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal şi să cuprindă în contractul educaţional acordul sau, după caz, dezacordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali.

Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinţilor îşi exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educaţional, prevede amendamentul, menţionându-se însă că această prevedere nu se aplică în situaţia instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, holuri, săli de mese, săli de festivităţi.

Elevi Liceu 770x540
Profesorii amenință cu greva generală. Ce spune ministrul Deca
spotmedia.ro

Sindicaliştii care fac parte din trei mari federaţii din Educaţie au demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, după ce Guvernul a anunţat că se plafonează cheltuielile de personal şi activităţile de formare profesională şi se accentuează deficitul de personal. În 25 şi 26 aprilie va fi pichetat sediul Guvernului, iar în 10 mai va avea loc un marş de protest.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» şi Federaţia Naţională Sindicală «Alma Mater» anunţă Guvernul României şi Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale”, se arată într-un comunicat de presă, de sâmbătă, semnat de cele trei sindicate.

Forma de protest vine după ce Executivul a anunţat că ”intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ”, arată sursa citată.
Deschiderescoala Mitus Pozemicisite(3) So3a
Copiii care lipsesc des de la școală riscă șomajul la maturitate
scoala9.ro

Elevii care nu merg constant la ore vor avea rezultate mai slabe și riscă să fie exmatriculați, ori să renunțe singuri la școală. Dar absenteismul, fie el motivat sau nemotivat, are și efecte pe termen lung asupra copiilor, dincolo de pereții școlii, arată un nou studiu făcut de Universitatea Strathclyde din Marea Britanie: elevii care absentează des nu-și dezvoltă suficient abilitățile sociale și de comunicare, au șanse mai mici să obțină o calificare și să se angajeze și au salarii mai mici.

O comunicare mai bună cu părinții, ajutor financiar, consiliere psihologică sau chiar meditații gratuite pentru elevii care lipsesc de la ore sunt soluții pentru reducerea absenteismului școlar, notează autorii cercetării, în The Conversation.

În Marea Britanie, 25% dintre elevi au fost constant absenți - adică au lipsit de la peste 10% dintre orele pe care le-au avut în perioada septembrie-decembrie 2022. Înainte de pandemia de COVID-19, procentul era de două ori mai mic. Numărul elevilor considerați absenți cronic s-a dublat și în SUA după pandemie, de la 8 milioane la aproape 16 milioane.

Rata absenteismului a crescut, așadar. Iar această creștere este cauzată, spun specialiștii, dificultăților pe care copiii și adolescenții, elevi de școală sau liceu, le-au resimțit în perioada în care au învățat de-acasă. Ei au dezvoltat anxietate și probleme emoționale, au pierdut legătura cu colegii lor și s-au „deconectat” de școală. La aceste provocări s-au adăugat și problemele financiare întâmpinate de adulții din familiile copiilor, pentru că mulți au rămas fără locuri de muncă. 30 de milioane de americani spuneau, la sfârșitul anului 2020, că nu își permit să cumpere suficientă mâncare pentru ei și copii, potrivit Centrului pentru priorități bugetare și politice.

Inteligenta 2 1
Inteligența artificială va dicta pe piața muncii?
national.ro

Inteligența artificială este din ce în ce mai mult integrată în diverse locuri de muncă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la rolurile care ar putea fi eliminate și ce trebuie să facă lucrătorii pentru a-și proteja cariera.

„Inteligența artificială a fost un domeniu cu o creștere continuă a creării de noi posturi, pe măsură ce multe dintre sarcinile de rutină sunt automatizate”, a declarat pentru The National vicepreședintele companiei de consultanță tehnologică Gartner, Arun Chandrasekaran.

Cei care adoptă IA vor beneficia de timpuriu de avantajele aduse de competitivitate și de crearea de noi posturi specializate, susține Harish Dunakhe, director senior de cercetare la International Data Corporation.

Dar cum rămâne cu rămașii în urmă? Un raport al băncii Goldman Sachs a arătat că abordarea pe scară lară a inteligenței artificiale va afecta 300 de milioane de locuri de muncă, dar ar putea crește productivitatea globală cu 1,4 puncte procentuale pe parcursul unui deceniu, mai ales în economiile dezvoltate.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.