EȘTI AICI:
Revista presei – 25 aprilie 2023

Revista presei – 25 aprilie 2023

Sof3
Aur pentru echipa de tineri fizicieni susținută de UVT
timpolis.ro

Echipa de tineri fizicieni susținută de Universitatea de Vest din Timișoara, reprezentantă a României în finala competiției „Turnirul tinerilor fizicieni”, desfășurată la Sofia, a obținut medalia de aur.

Finala competiției  Turnirul tinerilor Fizicieni – BG IYPT&Workshop, care a grupat nouă echipe finaliste, s-a desfășurat în perioada 19-23 aprilie, în Bulgaria, la Sofia.

Echipa de luptă în turnir a fost cea selectata la Finala națională a Concursului IYPT RO, care s-a desfășurat la la finalul lunii martie, în Timișoara, sub patronajul Facultății de Fizică a Universității de Vest din Timișoara, prin coordonarea prof. univ. dr. Mihail Lungu, decan al acestei facultăți.

Echipa a fost formată din elevii Daniel Rotaru și Răzvan Agafiței, de la Liceul de Informatică “Grigore Moisil” din Timișoara, alături de Radu Dumitru Zaharescu, elev la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Craiova, Mihai Costache, elev la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, Andrei Croitoru, elev la Colegiul Național “Coriolan Brediceanu” din Lugoj, și Alexandru Scheușan, elev la Colegiul Național “C.D.Loga” din Timișoara.

Componenții echipei au fost însoțiți la Sofia și coordonați în compețiile de tip „lupte în turnir” de fizicianul dr. Sandu Golcea, în calitate de IYPT Representative of the country for Romania. Deplasarea a fost susținută prin logistica asigurată de Fundația Universității de Vest din Timișoara, în cadrul proiectului de cooperare cu mediul preuniversitar dezvoltat în cordonarea prof. univ. dr. Flavia Barna, prorector al UVT responsabil cu parteneriatele instituționale și comunitatea de Alumni.

Liiceanu 930x620 1 620x400 (1)
„Ce ne facem cu specia umană. Este oare cu putință conviețuirea?” | Gabriel Liiceanu, într-o nouă conferință la UVT
expressdebanat.ro

Universitatea de Vest îi invită pe timișoreni să participe marți, în 25 aprilie, de la ora 17.00, în Aula Magna, la conferința „Ce ne facem cu specia umană. Este oare cu putință conviețuirea?” susținută de Gabriel Liiceanu.

Împreună cu Gabriel Liiceanu, timișorenii sunt invitați să exploreze idei provocatoare și inovatoare despre modul în care putem conviețui armonios în lumea aceasta complexă și în continuă schimbare.

Conferința este deschisă întregii comunități, iar intrarea este gratuită (prezența poate fi confirmată aici).

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și Consiliul Județean Timiș. Eveniment organizat cu sprijinul CTP.

Uvt 2 620x400 (1)
UVT organizează atelierul de lucru "Bune practici în elaborarea unei cereri de finanţare şi evaluarea aplicaţiilor Orizont Europa"
agepres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Centrul Suport pentru participarea la proiecte internaţionale - SupportTM, are plăcerea de a vă invita la atelierul de lucru intitulat "Bune practici în elaborarea unei cereri de finanţare şi evaluarea aplicaţiilor Orizont Europa". Atelierul va avea loc la sediul Universităţii de Vest din Timişoara, vineri, 28 aprilie 2023, în intervalul orar 10-13.

Evenimentul se adresează părţilor interesate de participarea la competiţii europene de cercetare şi inovare, în special Orizont Europa. Participanţii vor avea acces la exemple de bună practică în ceea ce priveşte scrierea şi implementarea proiectelor de cercetare. Totodată, vor fi abordate subiecte care ţin de perspectiva prin care pot fi evaluate anumite aplicaţii Orizont Europa.

Având în vedere că locurile sunt limitate, vă rugăm să vă înscrieţi prin completarea formularului disponibil aici până cel târziu marţi, 25.04.2023, ora 16. Ca întotdeauna, participarea este gratuită, iar informaţii suplimentare se pot obţine la adresa de e-mail: supporttm@e-uvt.ro.

Parcul Primaverii 696x870
Încep activitățile pentru toate vârstele la Parcul Primăverii
gazetadinvest.ro

Astăzi, la ora 16, se deschide Parcul Primăverii la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Urmează 8 zile pline de atracții, concerte cu intrare gratuită și delicii pentru gurmanzi. Parcul Primăverii, eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, își deschide porțile pentru toți doritorii de o plimbare în aer liber într-un cadru vesel, care promite o experiență surprinzătoare pentru vizitatori.

Concertele cu nume mari din industria muzicală încep vineri, 28 aprilie și continuă până luni, 1 mai, la scena principală.

Timisoara Pentru Ucraina 700x440
Festivalul Filmului Ucrainean al Timișoara, între 5 și 8 mai, la UVT
buletindetimisoara.ro

Filmele prezentate în cadrul festivalului de film „Seeing Ukraine” între 5 și 8 mai provoacă publicul să reflecteze asupra implicațiilor războiului, dar și să reconsidere termenul de „solidaritate”.

Împărțite în două categorii – documentare și filme de artă – filmele invită spectatorii să înțeleagă mai bine situația complicată și macabră contemporană într-un cadru mai larg, dar și să descopere perspectivele minorităților și ale femeilor.

„Seeing Ukraine” este un proiect realizat de FunkForum e.V. Co-organizat de Institutul Francez, Jane Rozbytska (liderul informal al comunității ucrainene din Timișoara și președinte al ONG-ului „Faina UA”) și Marta Pogorila (director artistic al Black Sea Arts Festival).

Festivalul are loc în Universitatea de Vest (Bv. Vasile Pârvan 4, Amfiteatrul A01), în grădina Institutului Francez (Bv. Constantin Diaconovici Loga 46) și la Facultatea de Arte și Design (Str. Oituz 4, la mansardă).

7426 600x315 2
Costul standard per elev ar putea fi inghetat in 2023. Federatia parintilor: OUG-ul Guvernului nu tine cont de trista realitate din scoli
portalinvatamant.ro

Federatia Nationala a Parintilor Edupart cere Guvernului sa ia in calcul masuri legislative derogatorii pentru institutiile de invatamant preuniversitar, astfel incat sa nu anuleze cresterea costului standard per elev in 2023.

Reactia vine ca urmare a intentiei Executivului, exprimata prin proiectul de OUG privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, conform caruia conducatorii institutiilor publice au obligatia de a dispune masurile necesare, astfel incat cheltuielile cu bunurile si serviciile efectuate in anul 2023 sa nu depaseasca prevederile bugetare aferente anului 2022.
"Atragem atentia ca o astfel de decizie, cu impact asupra sistemului de invatamant preuniversitar, anuleaza cresterea  valorii costului standard per anteprescolar /prescolar/elev pentru anul 2023 si, implicit, a cheltuielilor cu bunuri si servicii, hotarare adoptata de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar si transpusa in Hotararea nr. 48/2023, pentru modificarea H.G. nr. 72/2013, privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per anteprescolar/prescolar/elev si stabilirea finantarii de baza", se arata in comunicatul FNP-EDUPART.
Reprezentantii parintilor atrag atentia ca o astfel de decizie va genera probleme suplimentare managementului scolilor, care deja se confrunta cu dificultati legate de resurse si finantare.
343116941 2334404106745862 6330468217425143834 N
Remus Pricopie: Excesul de amendamente la legile Educaţiei - înţeleg că au fost depuse peste 800 - arată interesul deosebit pentru educaţie, dar poate produce şi blocaje sau confuzii
news.ro

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, afirmă, luni, că dezbaterea parlamentară asupra legilor Educaţiei este extrem de importantă, dar ”riscul de supra-reglementare poate face mai mult rău decât bine”. Pricopie face referire la cele peste 800m de amendamente care au fost depuse, ceea ce arată ”interesul deosebit pentru educaţie, dar poate produce şi blocaje sau confuzii”.

”Dezbaterea parlamentară asupra Legilor educaţiei este extrem de importantă. Deşi, de multe ori, procesul de reglementare a unui sector este perceput ca o responsabilitate a Guvernului, Parlamentul este şi trebuie să fie forul suprem de dezbatere şi legiferare. Şi nu doar prin prisma caracterului său reprezentativ, ci şi a faptului că pluralitatea de idei, valori şi viziuni asupra societăţii asigură o mai mare coerenţă şi sustenabilitate a actelor normative”, a transmis, luni, rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Potrivit acestuia, ”orice astfel de proces trebuie gestionat cu atenţie şi responsabilitate”.

Pag Edu Three Sentinel 1536x707
Studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai au câștigat finala globală a SAS Curiosity Cup
curierulnational.ro

Cei trei tineri au obținut locul 1 la categoria Data Analysis, în cadrul competiției

Cei trei studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat finala globală a competiției SAS Curiosity Cup, unde au concurat alături de alte nouă echipe din întreaga lume. Proiectul tinerilor români a folosit soluția SAS Viya pentru a analiza situația defrișărilor din Munții Carpați.

Competiția SAS Curiosity Cup a reunit echipe de studenți de pe întregul mapamond, aceștia având ocazia să își testeze, în situații reale, aptitudinile din domeniul analizei de date. Acest concurs a fost o oportunitate ca tinerii să aplice cunoștințele din domeniile data science și analytics, folosind pentru crearea proiectelor soluțiile SAS Viya și SAS OnDemand for Academics, dar și alte unelte SAS licențiate la nivel de universitate.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Prof.univ.dr. psih. Daniel David, m.c. Academia Română a declarat cu ocazia finalizării competiției: “UBB are ca model academic ideea de a genera cunoaștere avansată prin cercetare științifică, iar în acest proces să educe studenții și să genereze aplicații inovative pentru societate. Acest rezultat confirmă că modelul funcționează bine și că studenții UBB sunt foarte bine educați pentru a fi generatori de cunoaștere și inovații în societate.”

Deschiderescoala Mitus Pozemicisite(3) So3a
Impact puternic al nivelului de educație al părinților asupra situației materiale a copiilor: România are cea mai mare rată din UE a copiilor din familii care se confruntă cu lipsuri – 85%, mai mult decât dublul mediei europene
edupedu.ro

În 2021, 39% dintre copiii din UE care trăiau în gospodării cu un nivel de educație scăzut (cel mult învățământul secundar inferior) au fost afectați de lipsuri materiale, în comparație cu 4% în cazul copiilor din gospodării cu un nivel de educație superior (învățământ terțiar), scrie G4Media.ro.

În 10 țări din UE, peste jumătate dintre copiii din gospodăriile cu un nivel de educație mai scăzut s-au confruntat cu lipsuri materiale, cele mai mari procente fiind înregistrate în România (85%), Bulgaria (83%) și Ungaria (78%). Între timp, cele mai mici rate au fost înregistrate în Polonia (9%), Germania și Estonia (16% fiecare), potrivit datelor publicate luni de Eurostat.

În rândul gospodăriilor în care părinții aveau studii superioare, cele mai mari rate de deprivare materială a copiilor au fost înregistrate în Grecia (16%), Bulgaria (12%) și Cipru (10%). Cele mai mici rate au fost înregistrate în Slovenia (aproape 0%), Cehia, Suedia și Polonia (toate 1%).
Colaj Francu N8Rn
„Statul român ne consideră apriori hoți”. Instructori cu elevi de top la informatică, înlăturați din comisia științifică a olimpiadei naționale
scoala9.ro

Cristian și Cătălin Frâncu, instructori la centrul de pregătire în informatică și robotică Nerdvana, foști olimpici la rândul lor și cu elevi cu rezultate excepționale, acuză Ministerul Educației că i-a îndepărtat din comisia științifică, interpretând cu exces de zel un regulament. Ministerul se apără tot cu legea și susține că cei doi erau în incompatibilitate, fiindcă fiica lui Cristian se calificase la etapa națională. Nu era însă la clasele la care au făcut ei subiectele. „Ministerul ne pedepsește pentru că le insuflăm copiilor noștri pasiunile noastre”, spun cei doi și sunt hotărâți să cheme instituția în instanță.

Cristian și Cătălin Frâncu au elevi cu rezultate de excepție în fiecare an la olimpiada de profil. Cătălin este și fondatorul platformei Dexonline. Anul acesta, zeci dintre elevii lor s-au calificat la faza națională care a avut loc între 1 și 6 aprilie.

O treime din copiii de-a șasea calificați la olimpiadă au fost pregătiți de Cristian Frâncu. Din cei 29 elevi ai săi care au concurat, 27 au luat medalii și locurile 1, 3, 4 și 5 în clasamentul pe țară le-au revenit lor. Din cei 27 de elevi calificați la liceu de către Cătălin, fratele lui, 24 au luat medalii. Dintre acestea două au fost locuri întâi absolute cu punctaj maxim, la clasele a noua și a doisprezecea. Elevii de liceu sunt și cei care aspiră la lotul național de informatică cu care România concurează la competiții internaționale.

Programming Code Abstract Technology Background Of Software Deve
Footprints AI, companie românească ce operează una dintre cele mai avansate platforme de Retail Media din lume, a fost selectată în două dintre cele mai importante acceleratoare de business din lume
economica.net

Plug and Play, cu sediul în Silicon Valley, este cel mai mare accelerator de business din lume și principala platformă de inovare care conectează, într-un ecosistem dinamic, peste 50.000 de startup-uri, peste 500 de corporații din întreaga lume și sute de firme de venture capital, universități și agenții guvernamentale. Footprints AI a fost selectată, din câteva sute de startup-uri înscrise, și va trece printr-un program de accelerare, alături de alte 145 de companii finaliste, din 16 țări. Anul trecut, Plug and Play a investit în 247 de companii și a contribuit la dezvoltarea a peste 2.400 de business-uri.

Particle X are sediul în Hong Kong și este unul dintre cele mai importante acceleratoare de business din Asia, axat pe creșterea startup-urilor din tehnologie. Combinând rețeaua, capitalul și resursele de cercetare, Particle X accelerează ritmul inovației tehnologice și asistă startup-urile aflate în stadiu incipient să profite de oportunitățile de business din Asia. Footprints AI a fost selectată în rândul celor 4 finaliști în programul Particle X Urbantech Global Challenge (PUGC), din 180 de companii, din 33 de țări.

Transformation Brain Neuro Science Pixabay 820x546
UE va adopta până la sfârșitul anului o legislație care să reglementeze rețelele neuronale

Comisarul european pentru digitalizare și concurență, Margrethe Vestager, a subliniat că reglementarea inteligenței artificiale trebuie să înceapă cât mai curând posibil.

Până la sfârșitul anului, Parlamentul European se așteaptă să aprobe noi inițiative legislative care vizează reglementarea unificată a activității rețelelor neuronale și a inteligenței artificiale în cadrul UE, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru digitalizare și concurență, într-un interviu pentru ziarul Nikkei, din care sunt date marți fragmente.

Sperăm să ajungem la un acord cu privire la această problemă în a doua jumătate a anului 2023 și apoi să începem aplicarea [legislației]”, a spus ea, subliniind că reglementarea rețelelor neuronale și a inteligenței artificiale trebuie să înceapă cât mai curând posibil. Legislația, în special, va obliga companiile să eticheteze dacă textele sau imaginile lor au fost create folosind rețele neuronale. Iar dezvoltatorii rețelelor neuronale sau ai botilor de chat vor trebui să explice principiile și caracteristicile muncii lor.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.